Τέλος το χύμα λάδι από όλα τα εστιατόρια

Τέλος το χύμα λάδι από όλα τα εστιατόρια21.12.2017Άρθρα

Θα επιτρέπεται μόνο τυποποιημένο, που όμως θα έχει χρέωση!

Σε σφραγισμένη συσκευασία θα διατίθεται το ελαιόλαδο στα εστιατόρια και στις ταβέρνες από τη 1 Ιανουαρίου 2018, ενώ για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή είχε προταθεί στο υπουργείο Οικονομίας από τους φορείς της αγοράς, καθώς έκριναν απαραίτητη τη χρήση στους χώρους μαζικής εστίασης μη επαναχρησιμοποιούμενων, μικρών συσκευασιών ελαιολάδου, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο η ποιότητα του εθνικού προϊόντος μας όσο και η

προστασία των καταναλωτών.

Ηδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης έχουν προχωρήσει στη χρήση τέτοιων φιαλών ελαιολάδου και η χρέωση ή μη στον καταναλωτή επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Οπου το κόστος μετακυλίεται στον πελάτη, η τιμή της φιάλης των 100 ml διαμορφώνεται γύρω στο 1 ευρώ. Σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το μέγεθος της νέας αγοράς που ανοίγεται με τις ρυθμίσεις για τα σφραγιστά μπουκάλια αφορά 10.000 τόνους ελαιολάδου (ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4%-5% της εγχώριας παραγωγής) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στον χώρο της μαζικής εστίασης.

Οι επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), όπως και οι περισσότερες από 600 αναγνωρισμένες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση για μη επαναγεμιζόμενες μικρές συσκευασίες ελαιολάδου από τους χώρους μαζικής εστίασης.

Οπως επισημαίνει ο ΣΕΒΙΤΕΛ, στην πρόσφατη υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι σε κάθε καταναλωτή θα σερβίρεται σφραγισμένη, μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία ελαιολάδου, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί, αφού ανοιχθεί. Ως εκ τούτου, μία συσκευασία εφόσον ανοιχθεί θα πρέπει είτε να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της είτε να την πάρει μαζί του ο καταναλωτής ή να επιστρέψει για χρήση στην κουζίνα, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί πλήρως και δεν την πάρει μαζί του ο καταναλωτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα