Συστάσεις Δραγασάκη υπέρ των τραπεζών

Συστάσεις Δραγασάκη υπέρ των τραπεζών01.02.2019Πρόσωπα

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι θα χρειαστεί νέα κεφαλαιοποίηση εάν δεν μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια

Τον εφιάλτη μιας νέας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών επανέφερε χθες στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

Σε μια δήλωση-βόμβα είπε ότι αν δεν μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια τότε οι πολίτες είναι αυτοί που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες. Ουσιαστικά έθεσε εκ νέου το εκβιαστικό δίλημμα ότι αν δεν «βοηθηθούν» οι τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια τότε το μάρμαρο θα πληρώσουν οι πολίτες!

«Η μείωση των “κόκκινων” δανείων πρέπει να επιδιώκεται και να θεωρείται κοινωνικός στόχος» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί λάθος κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο να απαιτηθούν νέα κεφάλαια, τα οποία να κληθούν να τα βάλουν οι φορολογούμενοι».

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβερνητική πρόταση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, και εξήγησε: «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα “κόκκινα” δάνεια. Αρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια».

Το βασικό σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, που παρουσιάστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού (APS) για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 20 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση, στα πρότυπα της λύσης που εφαρμόστηκε στην Ιταλία. Ωστόσο, το μεγάλο ύψος των κρατικών εγγυήσεων και των προμηθειών των τραπεζών που θα χρειαστούν προβληματίζει τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι θέλουν να μην υπάρξουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπλοκές τόσο για τον φετινό όσο και για τους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Στο χθεσινό EWG οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες εξέφρασαν και ανησυχίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα