Συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό εμπόριο ελπίδας

Συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό εμπόριο ελπίδας19.04.2019Οικονομία

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη Μεγάλη Τρίτη φοροελαφρύνσεις

Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Τ ον τιμοκατάλογο των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή των θετικών μέτρων που περιλαμβάνονται στα δύο πακέτα για το 2019 και το 2020 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς η χώρα οδεύει πλησίστια προς τις κάλπες.

Προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου, που τηρεί επιμελώς χαμηλούς τόνους, είναι

να αποφευχθούν η μείωση του αφορολογήτου και η βίαιη μείωση στο καθαρό εισόδημα κυρίως των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, που θα προκαλούσε το «κούρεμα» της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 ευρώ σήμερα στα 1.250 ευρώ. Αν υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για την ενεργοποίηση των θετικών μέτρων, η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις μειώσεις που ήταν προγραμματισμένες για το 2020 και αφορούν:

1 μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης μέσα από την εφαρμογή νέας κλίμακας υπολογισμού, η οποία προβλέπει μηδενικό συντελεστή για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ,
2μείωση του βασικού συντελεστή της κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη ξεκινήσει πυρετωδώς οι σχετικές διαβουλεύσεις, ωστόσο το επίσημο έναυσμα θα δοθεί τη Μ. Τρίτη με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2018 από τη Eurostat και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα της περσινής χρονιάς θα διαμορφωθεί τελικώς στο 4% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον συμφωνημένο στόχο του 3,5%.

Με «σημαία» το επιχείρημα ότι η Ελλάδα εμφανίζει υπερπλεόνασμα για 4ο συνεχόμενο έτος, η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές μετά το Πάσχα και αφού προηγουμένως, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το οικονομικό επιτελείο θα έχει κοστολογήσει μέχρι κεραίας τις προτάσεις του.

Για τα νοικοκυριά

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία αλλά και τις ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζει παράλληλα νέα δέσμη μέτρων ελάφρυνσης για νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα, μικρομεσαίους και καταναλωτές. Στα υπό εξέταση μέτρα, που εκτιμάται ότι θα δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά, είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, προβλέπονται μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. και επίδομα στέγασης, συνολικής δαπάνης 900.000.000 ευρώ. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει την έγκριση των δανειστών χωρίς να σταλεί μήνυμα στις αγορές, σε μια ευνοϊκή συγκυρία, ότι ενδίδει στις «σειρήνες» της κάλπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα