Σοκαριστικό πλιάτσικο στις καταθέσεις!

Σοκαριστικό πλιάτσικο στις καταθέσεις!20.12.2017Παρασκήνιο

Ο «αριστερός» δήμαρχος Βύρωνα άρχισε (εν κρυπτώ) κατασχέσεις λογαριασμών για 4.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και άποροι

Ρεπορτάζ
Ντίνα Ιωακειμίδου

Μια δειλή, άβουλη και μοιραία δημοτική Αρχή, εξ ολοκλήρου πειθαρχημένη στη λογική της αφαίμαξης των δημοτών δίχως κριτήρια και χωρίς κανένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο λόγος για την «αριστερή» δημοτική Αρχή του Βύρωνα και του δημάρχου Γρηγόρη Κατοπώδη, η οποία εν κρυπτώ και ερήμην του Δ.Σ. λίγες ημέρες προ των εορτών έδωσε το πράσινο φως

προκειμένου να ενεργοποιηθούν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών 4.000 δημοτών, ακόμη και απόρων που ζουν από τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι οφειλές της τάξεως των 70-200 ευρώ αφορούσαν παραβάσεις του ΚΟΚ.

Στους οφειλέτες περιλαμβάνονται και δημότες που εξαπατήθηκαν από την Energa και τη Hellas Power, οι οποίοι, ενώ κατέβαλαν τα τέλη, βρίσκονται σήμερα να οφείλουν επιπροσθέτως και τόκους υπηρημερίας. Κατασχέθηκαν λογαριασμοί ακόμη και ακατάσχετοι. Για παράδειγμα, σε άνεργη γυναίκα που σπουδάζει το παιδί της κατάσχεσαν από τα 670 ευρώ που έλαβε από το κοινωνικό μέρισμα τα 400, σε άνεργο δέσμευσαν τα 300 ευρώ της κοινωνικής αλληλεγγύης ή σε μια άλλη γυναίκα δέσμευσαν τα 300 ευρώ της μισθοδοσίας της, με αποτέλεσμα να απολέσει τη δυνατότητα αποπληρωμής της δόσης της προς τον ΟΑΕΕ και να εκπέσει της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Πουθενά

«Σε κανέναν δήμο της χώρας δεν έχει εφαρμοστεί τέτοια οριζόντια και ισοπεδωτική εφαρμογή του μέτρου των κατασχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, μόλις 15 (Αγία Παρασκευή, Ιλιον κ.λπ.) από το σύνολο των 375 δήμων της χώρας έχουν προβεί σε κατασχέσεις» επισημάνθηκε με έμφαση από την αντιπολίτευση του δήμου κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Η πρώτη έκπληξη για όποιον προσήλθε το βράδυ της Δευτέρας ήταν η παρουσία της αστυνομικής δύναμης έξω από το δημαρχείο. Οι θυελλώδεις αντιδράσεις των πολιτών και της αντιπολίτευσης οδήγησαν στην απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Ωστόσο, ο λόγος ουδέποτε δόθηκε στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν. Και η δημοτική Αρχή του «αριστερού» δημάρχου ψευδόταν ανερυθρίαστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του έκτακτου Δ.Σ. «Δεν κατασχέθηκαν λογαριασμοί από κοινωνικά επιδόματα και μερίσματα» υποστήριξαν. Και αυτό την ώρα που πολίτες είχαν προσέλθει με τα βιβλιάρια στο χέρι για να καταδείξουν το ψευδές του ισχυρισμού. «Στείλαμε επιστολές στους δημότες για διακανονισμό» ισχυρίστηκαν, ενώ τέτοιες επιστολές έλαβαν ελάχιστοι δημότες. «Κινδύνευαν με παραγραφή οι οφειλές» πρόσθεσαν, για να το αναιρέσουν στη συνέχεια. Μεγάλος αριθμός δε κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι αφορά λάθος ανθρώπους, λάθος διευθύνσεις, ακόμη και ανύπαρκτα χρέη. «Η απόφαση αυτή ήταν της ταμία και της οικονομικής υπηρεσίας» πρόσθεσαν, επιχειρώντας να αποσείσουν την πολιτική ευθύνη τους. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, το έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απεστάλη στον δήμο έκανε ρητά λόγο για ρύθμιση ληξιπρόσθεσμων οφειλών μεγαλοοφειλετών.

Σε ένα δε ρεσιτάλ πολιτικού κυνισμού, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Κόκκαλης δεν δίστασε να πει ότι «πολλοί δήμοι ζητούν την τεχνογνωσία μας. Ο Δήμος Λιβαδειάς θα προχωρήσει σε 8.000 κατασχέσεις», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Ωστόσο, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με πρόσφατη συνεδρίασή του ζητά τροποποίηση της νομοθεσίας ως προς τις αναγκαστικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από τους δήμους. Μάλιστα, ο Δήμος Πετρούπολης, με ομόφωνη απόφασή του, τονίζει ότι δεν θα λάβει κανένα μέτρο αναγκαστικής κατάσχεσης των λαϊκών οικογενειών και θα προστατέψει τους υπαλλήλους του από τυχόν πειθαρχικές διώξεις.

«Δεν αισθάνεστε καμία τύψη που κάνατε 4.000 οικογένειες να κλαίνε ημέρες εορτών; Ολο το δημοτικό συμβούλιο οφείλει μια ηχηρή συγγνώμη στους πολίτες του Βύρωνα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Υπό την πίεση και την κοινωνική κατακραυγή ο δήμος υποχρεώθηκε σε δίμηνη αναστολή της απόφασης (έως τις 28/2/2018) και καλεί τους δημότες σε διακανονισμό. Ομως, ακόμη και την ύστατη ώρα ο δήμαρχος επιρρίπτει τις ευθύνες αλλού. Σε ανακοίνωσή του ο Γ. Κατοπώδης δηλώνει ότι «πρόκειται για διοικητική ενέργεια της ταμία» και για «αμαρτίες του παρελθόντος». «Διερευνούμε πολιτικά και θα προχωρήσουμε και σε διοικητική διερεύνηση» προστίθεται για το γεγονός «ότι η ταμιακή υπηρεσία δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοτών για πολλά χρόνια», κάνοντας λόγο παράλληλα για πελατειακές υποσχέσεις σβησίματος οφειλών...

Το μπαλάκι στους πολίτες για το μπλοκάρισμα του... ακατάσχετου μερίσματος

Τέσσερις ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι το κοινωνικό μέρισμα αποδείχθηκε ακατάσχετο μόνο στα χαρτιά, το υπουργείο Οικονομικών... δέησε χθες να παραδεχθεί το πρόβλημα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου. Επί του πρακτέου, όμως, η ανακοίνωση του υπουργείου απλώς πετάει το μπαλάκι στους πολίτες και στις τράπεζες, συνιστώντας στους δικαιούχους να στηθούν στα γκισέ των τραπεζών.

Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος την περασμένη Παρασκευή επισκιάστηκε από τις καταγγελίες πολλών δικαιούχων ότι το κοινωνικό μέρισμα πιστώθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό τους, αλλά στη συνέχεια έκανε φτερά, επειδή εκκρεμούσαν σε βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Μόλις χθες το υπουργείο Οικονομικών αναγνώρισε ότι «έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά από δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που δεν μπόρεσαν να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί, λόγω δέσμευσης των λογαριασμών τους» και πρόσθεσε ότι το μέρισμα είναι ακατάσχετο, «συνεπώς οι τράπεζες υποχρεούνται να το αποδώσουν στους δικαιούχους».

Για να διεκδικήσουν το βοήθημα που παρανόμως τους κατασχέθηκε, το υπουργείο συνιστά στους δικαιούχους «να απευθυνθούν στα ταμεία της τράπεζάς τους και να κάνουν άμεσα την ανάληψη από εκεί». Επισημαίνεται ότι η χθεσινή ανακοίνωση απλώς επαναλαμβάνει όσα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή την περασμένη Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Παρά τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο, υπήρξαν περιπτώσεις που κατασχέθηκε ακόμη και από λογαριασμούς οι οποίοι είχαν δηλωθεί ως ακατάσχετοι! Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Αναστάσιο Τάγαρη, «αν το ποσό του κοινωνικού μερίσματος μπει σε έναν ακατάσχετο λογαριασμό έως 1.250 ευρώ δεν μπορεί η τράπεζα να πάρει τα χρήματα. Αν, όμως, ο λογαριασμός έχει 1.250 ευρώ, για παράδειγμα, και προστεθούν 500 ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα, τότε η τράπεζα μπορεί να πάρει 500 ευρώ επειδή βρίσκει ότι είναι πάνω από το ακατάσχετο όριο».

Ο κ. Τάγαρης ανέφερε επίσης ότι έχουν υποβληθεί στο σύστημα για το κοινωνικό μέρισμα 107 αιτήσεις με το ίδιο IBAN, γεγονός που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι κανονικά το σύστημα δεν δέχεται περισσότερες από τρεις αιτήσεις με τον ίδιο αριθμό λογαριασμού.

Μ. Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα