Σεισμούς έως 7,3 R περιμένει το Αιγαίο

Σεισμούς έως 7,3 R περιμένει το Αιγαίο10.11.2018Ρεπορτάζ

Ανακαλύφθηκαν 19 νέα ρήγματα, με μήκη 7 χλμ., στη Λεκάνη της Σκύρου που δεν έχουν «ξυπνήσει» ακόμη

Aντιμέτωποι με τον καθημερινό κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού, που μπορεί να ταρακουνήσει ολόκληρο το Αιγαίο, βρίσκονται οι κάτοικοι

της νησιωτικής χώρας. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγαν Ελληνες γεωεπιστήμονες με υπεύθυνο τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Παπανικολάου, ο βυθός ανάμεσα στα νησιά Σκύρος, Λέσβος και Αγιος Ευστράτιος κρύβει συνολικά 19 ρήγματα, μήκους άνω των επτά χιλιομέτρων το καθένα, που μπορεί να δώσουν σεισμούς που ξεπερνούν ακόμη και τα 7 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Marine Geology» («Θαλάσσια Γεωλογία»), εκτός από το ρήγμα του Αγίου Ευστρατίου που το 1968 έδωσε σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών, προκαλώντας 20 θανάτους, και το οποίο χρειάζεται κάποιους αιώνες για να ενεργοποιηθεί ξανά, καθώς και ακόμη τρία ρήγματα που έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά τα τελευταία 30 χρόνια, τα υπόλοιπα μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,1 έως 7,3 βαθμών, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιοριστεί χρονικά εάν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε μερικές δεκάδες χρόνια.

Η σχεδόν τριγωνική λεκάνη της Σκύρου, που κυμαίνεται σε βάθη από 600 έως 1.050 μέτρα, έχει παρόμοια τεκτονική δομή με εκείνη της γειτονικής λεκάνης του Βόρειου Αιγαίου, αλλά με μικρότερες διαστάσεις και πιο αργούς ρυθμούς παραμόρφωσης.

Παλαιότερη έρευνα

«Η έρευνα αυτή συμπληρώνει παλαιότερη έρευνα της λεκάνης του Βόρειου Αιγαίου μεταξύ Βόρειων Σποράδων - Λήμνου - Χαλκιδικής, που είχε δημοσιεύσει η ίδια ερευνητική ομάδα στη δεκαετία του 2000. Ετσι, τώρα υπάρχει πια μια ολοκληρωμένη εικόνα της όλης τεκτονικής δομής και του σεισμικού κινδύνου στο Βόρειο Αιγαίο, όπου και αναπτύσσεται το βόρειο όριο της Μικροπλάκας του Αιγαίου, η οποία αποχωρίζεται από τη Μακεδονία - Θράκη με ταχύτητα 20-25 χιλιοστόμετρα ανά έτος» δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον σεισμό των 7,1 βαθμών στις 19 Φεβρουαρίου 1968 με επίκεντρο κοντά στον Αγιο Ευστράτιο, που είχε προκαλέσει και μικρό τσουνάμι έως τη Λήμνο, οι άλλοι μεγάλοι μεταπολεμικοί σεισμοί στην περιοχή ήταν στις 4 Μαρτίου 1967 στη λεκάνη της Σκύρου (6,2 βαθμοί) και στις 19 Δεκεμβρίου 1981 στην ανατολική περιοχή της ίδιας λεκάνης (6,8 βαθμοί), προκαλώντας περισσότερες ζημιές στη Λέσβο από ό,τι στη Σκύρο. Επίσης στις 26 Ιουλίου 2001 σημειώθηκε ένας σεισμός 6,4 βαθμών λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σκύρου, σε βάθος 13 χλμ. Την επιστημονική εργασία συνυπογράφουν ο αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Παπανικολάου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γρηγόρης Ρουσάκης και Ματίνα Αλεξανδρή, καθώς και η υποψήφια διδάκτωρ Δανάη Λαμπρίδου του ΕΚΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα