Σε συναγερμό λόγω χιονιά!

Σε συναγερμό λόγω χιονιά!26.02.2018Ρεπορτάζ

Η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει και τη Θεσσαλονίκη. Σε ετοιμότητα όλοι οι δήμοι και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Επί ποδός για να αντιμετωπίσουν την έντονη κακοκαιρία που αναμένεται σήμερα βρίσκονται από χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι οποίες σε καμία περίπτωση

δεν θέλουν να πιαστούν στον ύπνο, μετά το περσινό κομφούζιο που προκάλεσαν οι έντονες χιονοπτώσεις μέσα στην πόλη. Αλλωστε, η θρυλική ρήση Μπουτάρη για το αλάτι που πάγωσε στις αλατιέρες, όταν η Θεσσαλονίκη πνίγηκε στο χιόνι μια μέρα του περσινού Ιανουαρίου και παρέλυσε, δεν έχει ξεχαστεί και κανείς δεν επιθυμεί να την ξανακούσει.

Ετσι, σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ, αν χρειαστεί, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του, θα γίνουν προληπτικές ρίψεις αλατιού σε τμήματα του δήμου που βρίσκονται σε υψόμετρο και σε σημεία όπου περνούν λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Επί ποδός... χιονιού βρίσκεται και ο Δήμος Θέρμης, ο οποίος διαθέτει πάνω από πέντε μηχανήματα -αλατιέρες και γκρέιντερ- καθώς και 400 τόνους αλάτι. Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει 100 τόνους αλάτι στις αποθήκες του και δύο εκχιονιστικά μηχανήματα.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο Δήμος Ωραιοκάστρου, ενώ αλάτι έχει διανείμει ήδη σε σχολεία και υπηρεσίες ο Δήμος Παύλου Μελά, που έχει θέσει σε επιφυλακή τα εκχιονιστικά μηχανήματα και την αλατιέρα του. Σε θέση να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία και τη χιονόπτωση δηλώνουν επίσης οι Δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου, Χαλκηδόνας και Θερμαϊκού, οι οποίοι, όπως σημειώνουν, έχουν τις απαιτούμενες ποσότητες αλατιού αποχιονισμού. Σε συναγερμό βρίσκεται και ο Δήμος Νέαπολης - Συκεών, που έχει στη διάθεσή του 300 τόνους αλάτι και τα απαραίτητα μηχανήματα.

Την ίδια ώρα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει διανείμει ήδη σε κεντρικά σημεία 5.000 τόνους αλάτι, ενώ οι υπηρεσίες και τα μηχανήματά της είναι ετοιμοπόλεμα.

Σημειώνεται ότι χθες η κυκλοφορία διεξαγόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες προς Καστανιά, 3-5 Πηγάδια, Σέλι, Λαϊλιά και Καϊμακτσαλάν.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που πλήττουν από νωρίς την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη δεν θα ανοίξουν σήμερα ούτε τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πρεσπών. Οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Φλώρινας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα