Ποιες παραλίες προτιμούν φέτος οι τσούχτρες!

Ποιες παραλίες προτιμούν φέτος οι τσούχτρες!06.06.2018Ρεπορτάζ

Η εμφάνιση ολόκληρων κοπαδιών από μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας πραγματικός «εφιάλτης» για τους λουομένους, αλλά και τους επαγγελματίες του τουρισμού

Μια λύση σε αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι δίνει ένα ειδικό πρόγραμμα που δημιούργησε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μέσα από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν ανά πάσα

στιγμή σε ποιες παραλίες της Ελλάδας υπάρχουν μέδουσες, ώστε να τις αποφύγουν.

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο δημιουργός του προγράμματος και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΠΒ Χρήστος Τακλής, «σε ειδική σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο facebook με τίτλο “Μέδουσες και τσούχτρες” στην Ελλάδα», κάθε πολίτης μπορεί να αναφέρει την περιοχή όπου υπάρχουν μέδουσες στέλνοντας μια φωτογραφία ή ένα βίντεο στα οποία να απεικονίζονται. Στη συνέχεια η ομάδα του Παρατηρητηρίου δημιουργεί μια βάση δεδομένων με τις περιοχές και, μέσω ενός χάρτη του Google Maps, ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για το ποιες παραλίες είναι ακατάλληλες για μπάνιο λόγω της παρουσίας μεδουσών».

Ο ίδιος ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, όπως δείχνουν οι καταγραφές, οι περισσότερες μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Κορινθιακό, στον Σαρωνικό και τον Ευβοϊκό, κυρίως γιατί αποτελούν κλειστούς κόλπους. Παράλληλα, ανέφερε ότι στις θάλασσες της χώρας μας υπάρχουν έως 17 διαφορετικά είδη μεδουσών, ενώ ο αριθμός τους συνεχώς μεγαλώνει, καθώς χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται η θερμοκρασία των θαλασσών. «Αξίζει να αναφέρουμε ότι κανένα από αυτά τα είδη δεν είναι θανατηφόρο. Πάντως, γενικότερα, οι λουόμενοι δεν θα πρέπει να φοβούνται τις μέδουσες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αλλεργία στο τσίμπημα της μέδουσας» λέει.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δημιουργήθηκε το 2011, με σκοπό την παρατήρηση και την καταγραφή της βιοποικιλότητας στη χώρα μας, τη διατήρηση της άγριας ζωής και τη διάδοση της οικολογικής ευαισθησίας για το περιβάλλον.

Γιώτα Φλώρου

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ:

Keywords
Τυχαία Θέματα