«Περιβαλλοντικές εκπτώσεις στην εξόρυξη υδρογονανθράκων»

«Περιβαλλοντικές εκπτώσεις στην εξόρυξη υδρογονανθράκων»04.12.2018Οικονομία

Πληγή για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν η αδιαφάνεια και η εύνοια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τη 14η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς «Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε χθες, το αδειοδοτικό πλαίσιο για τις σεισμικές έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου

και φυσικού αερίου (υδρογονάνθρακες) χαρακτηρίζεται ευνοιοκρατικό, ελαστικό και αδιαφανές, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον της χώρας, λειτουργώντας παράλληλα εις βάρος της περιβαλλοντικής ασφάλειας. Ειδικότερα, μείζον ζήτημα αποτελεί η εξαίρεση από την υποχρέωση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιοχές παραχώρησης κατά την πρώτη φάση εργασιών σεισμικής έρευνας.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων επηρεάζουν άμεσα πάνω από 100 προστατευόμενες περιοχές σε όλη τη χώρα αποτελεί προφανή υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της φύσης. «Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά γινόμαστε μάρτυρες σημαντικών εκπτώσεων στην προστασία του περιβάλλοντος, με πιο κραυγαλέα περίπτωση τα σχέδια της κυβέρνησης για εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ενώ προχωρούν τα σχέδια, περισσότεροι από περίπου 8.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εκφράσει την έντονη ανησυχία και αντίθεσή τους σε αυτά, υπογράφοντας στην ιστοσελίδα του WWF. Η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη και να προχωρήσει στην άμεση ακύρωση των σχετικών σχεδίων της» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα