Πανηγυρική δικαίωση των συνταξιούχων

Πανηγυρική δικαίωση των συνταξιούχων01.12.2018Οικονομία

Με καταιγιστικό ρυθμό τα δικαστήρια κρίνουν παράνομες τις περικοπές και ανοίγουν δρόμο για αναδρομικά

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Στη δικαίωση όσων έχουν προσφύγει από τα μέσα του 2015 και μετά (οπότε ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας κρίθηκαν παράνομες οι περικοπές, από το 2012 και μετά, στις συντάξεις και η κατάργηση των «κουρεμένων» δώρων), διεκδικώντας να τους επιστραφούν τα αναδρομικά, προχωρούν κατά συρροή τα πρωτοβάθμια δικαστήρια. Τέσσερις νέες αποφάσεις το επιβεβαιώνουν, με την ΕΝΥΠΕΚΚ

να καλεί τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ να μην ασκούν αβάσιμα εφέσεις και την κυβέρνηση να δώσει άμεσα πολιτική λύση.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, της οποίας πρόεδρος είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, «με καταιγιστικό ρυθμό όλα τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία της χώρας δικαιώνουν όσους συνταξιούχους και εν ενεργεία εργαζομένους προσφεύγουν και ζητούν την αναδρομική καταβολή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας), καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους».

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, όλα τα κατώτερα δικαστήρια συμμορφώνονται, όπως οφείλουν κατά το Σύνταγμα, με τις αμετάκλητες αποφάσεις των Ολομελειών του ΣτΕ (υπ’ αριθ. 2287-2290/2015), του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθ. 1-4/2018) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθ. 127/2016 και 1227/2018). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τις τέσσερις νέες πρωτόδικες αποφάσεις, που δικαίωσαν αυτή τη φορά τόσο εν ενεργεία εργαζομένους όσο και συνταξιούχους του Δημοσίου. Οι αποφάσεις αυτές ακολούθησαν την έκδοση της (υπ’ αριθ. 3037/2018) απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που δικαίωνε ακόμη έναν συνταξιούχο.

Βάσει των συγκεκριμένων αποφάσεων, το κράτος (το Δημόσιο στην περίπτωση του εν ενεργεία υπαλλήλου), ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ (στην περίπτωση των συνταξιούχων) καλούνται να επιστρέψουν στους προσφεύγοντες ποσά της τάξης των 13.500 ευρώ. Τα αναδρομικά αφορούν την περίοδο από την ημερομηνία της προσφυγής (στο σύνολό τους, οι τέσσερις αγωγές υποβλήθηκαν μετά τα μέσα του 2015, οπότε εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους του 2012) και πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους έντοκα (με επιτόκιο 6%).

Στην ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το να παραιτηθεί από το δικαίωμα της έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων και να προβεί στην ολοσχερή ή κατά τμήματα καταβολή των αναδρομικών και την εφεξής κατ’ έτος καταβολή τους».

Οπως άλλωστε έχει επισημάνει και η Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων Ελλάδος, της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Μητρόπουλος, «η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ πρέπει να γνωρίζουν ότι τα Ταμεία απειλούνται με υψηλά πρόστιμα όταν, παρά την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για το ίδιο θέμα, δίνουν εντολή για άσκηση “προφανώς αβασίμων ενδίκων μέσων”».

Keywords
Τυχαία Θέματα