Παιχνίδια πολέμου από ΗΠΑ - Ρωσία!

Παιχνίδια πολέμου από ΗΠΑ - Ρωσία!12.04.2018Πρόσωπα

Σκληρό «πόκερ» των υπερδυνάμεων πάνω από τη Συρία, με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη ανάσα

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μνήμες από τις πιο σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου ξύπνησαν χθες οι πολεμικές ιαχές ΗΠΑ και Ρωσίας, με την παγκόσμια κοινότητα να τρέμει και μόνο στο ενδεχόμενο η μία από τις δύο πλευρές να κάνει πράξη τις απειλές της πατώντας το... κουμπί.

Oλοι χθες περίμεναν

να συμβούν τα χειρότερα, καθώς αναμενόταν η «απάντηση» που είχε υποσχεθεί να δώσει εκ μέρους της Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο του βομβαρδισμού της Ντούμα με χημικά το Σαββατοκύριακο. Τελικά, ο Αμερικανός πρόεδρος «χτύπησε» - αλλά με ένα ιδιαίτερα απειλητικό μήνυμά του στο twitter!

«Η Ρωσία ορκίζεται ότι θα καταρρίψει όλους τους πυραύλους με στόχο τη Συρία. Ετοιμάσου, Ρωσία, γιατί (σ.σ.: οι πύραυλοι) θα έρθουν νέοι και “έξυπνοι”!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απαντώντας στον πρέσβη της Ρωσίας στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν, που νωρίτερα είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα καταρρίψουν όλους τους αμερικανικούς πυραύλους που θα βάλουν στόχο τη Συρία. Aμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας. «Οι “έξυπνοι” πύραυλοι θα έπρεπε να κατευθύνονται προς τους τρομοκράτες κι όχι προς τη νόμιμη κυβέρνηση (σ.σ.: της Συρίας), η οποία επί αρκετά χρόνια τώρα μάχεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας στα εδάφη της» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Οι αποδείξεις;

Και διερωτήθηκε: «Γνωρίζουν οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Oπλων ότι οι “έξυπνοι” πύραυλοι πρόκειται να καταστρέψουν όλες τις αποδείξεις χρήσης χημικών όπλων στο σημείο; Ή μήπως είναι αυτό το σχέδιο - να καλύψουν όλα τα ίχνη αυτής της χαλκευμένης επίθεσης, με πλήγματα “έξυπνων” πυραύλων, ώστε να μην έχουν οι διεθνείς επιθεωρητές στοιχεία να αναζητήσουν;»

Ο Τραμπ, πάντως, αφού πρώτα... εκτόξευσε τη δήλωση-πύραυλο μέσω του twitter, που προκάλεσε χάος, στη συνέχεια έσπευσε να «μαζέψει» κάπως όσα είχε πει - με νέο tweet! «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι σήμερα χειρότερες από ποτέ, κι αυτό περιλαμβάνει και τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό. (...) Χρειάζεται να συνεργαστούν όλες οι χώρες. Μήπως να σταματήσουμε την κούρσα εξοπλισμών;» Ψυχραιμότερος εμφανίστηκε, ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική, καθώς ο κόσμος γίνεται ολοένα πιο χαοτικός.

Δηλώσεις για όσα συμβαίνουν έκανε και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρομοίασε τις μεγάλες δυνάμεις με «νταήδες», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ένας λέει “διαθέτω καλύτερους πυραύλους”, ο άλλος απαντά “όχι, εγώ έχω καλύτερους πυραύλους”. Αντε, λοιπόν, εκτοξεύστε τους. (...) Σαν να κάνουν νταηλίκια στον δρόμο (σ.σ.: ΗΠΑ και Ρωσία), τσακώνονται όπως οι νταήδες».

Επιβεβαίωση από τον ΠΟΥ για την επίθεση με χημικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι περίπου 500 ασθενείς προσήλθαν σε δομές υγείας το Σαββατοκύριακο στην Ντούμα, με «ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες».
«Ιδιαίτερα, υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρό ερεθισμό των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και αποδιοργάνωση των κεντρικών νευρικών συστημάτων των εκτεθέντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ, στην οποία καταδικάζεται δριμύτατα η επίθεση με χημικά που φέρεται ότι διαπράχθηκε στην Ντούμα.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το ρωσικό σχέδιο που πρότεινε τη δημιουργία ενός μηχανισμού έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Εξι κράτη-μέλη του Σ.Α. ψήφισαν υπέρ του ρωσικού σχεδίου, επτά κατά και δύο απείχαν.

«Πυρηνικό» χτύπημα και στις αγορές

Μεγάλη αναταραχή προκάλεσε χθες στις διεθνείς αγορές τόσο η συνεχιζόμενη κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας, με φόντο την κρίση στη Συρία, όσο και το tweet του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τη Μόσχα, που δήλωνε έτοιμος για τη χρήση «έξυπνων» πυραύλων στο μέτωπο του πολέμου.
Από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο αλλά και Αθήνα οι δείκτες είχαν αρνητικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές, σαφώς επηρεασμένοι από τις εξελίξεις, αποφάσισαν να περιορίσουν τα ρίσκα τους.

Ασανσέρ

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες κατά 0,8%, οι οποίες μετά το δεύτερο tweet Τραμπ, στο οποίο κατέβασε τους τόνους, περιορίστηκαν στο 0,68%.
Η Φρανκφούρτη κατέγραφε απώλειες 0,9%, ενώ πτώση 0,7% παρουσίασε και ο CAC 40 στο Παρίσι και κατά 0,87% ο FTSE MIB στο Μιλάνο.
To αρνητικό κλίμα διεθνώς επηρέασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 799,31 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,39%.

Keywords
Τυχαία Θέματα