Οι Ελληνες λένε «όχι» στον Στουρνάρα

Οι Ελληνες λένε «όχι» στον Στουρνάρα16.01.2018Πρόσωπα

Δύο στους τρεις δεν έχει θετική άποψη για τον διοικητή της ΤτΕ

Μόνο ένας στους τρεις Ελληνες εμπιστεύεται τον Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ το 45% έχει αρνητική άποψη γι' αυτόν, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse

για λογαριασμό της ιστοσελίδας bankingnews.gr. Μάλιστα, στις ηλικίες 18-44 ετών η αποδοχή του κεντρικού τραπεζίτη είναι ακόμα μικρότερη, με το 57% των ερωτηθέντων να έχει αρνητική άποψη και μόλις το 21% να έχει θετική γνώμη. Πρόκειται για ευρήματα-κόλαφο για τον κεντρικό τραπεζίτη, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι πολίτες είναι άκρως ενοχλημένοι από τη θητεία του τόσο στην ΤτΕ όσο και στο υπουργείο Οικονομικών, όπου με περισσή προθυμία εφάρμοσε τις επιταγές των δανειστών.

Στη δημοσκόπηση μόνο 34% των πολιτών απάντησε ότι έχει σίγουρα θετική ή μάλλον θετική άποψη για τον διοικητή της ΤτΕ, ενώ το 45% έχει σίγουρα αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και το 21% αποφεύγει (σκοπίμως άραγε;) να τοποθετηθεί. Μάλιστα, αν εξετάσει κανείς τις επιμέρους απαντήσεις, το ποσοστό εκείνων που έχουν σίγουρα αρνητική άποψη έχει σαφές προβάδισμα έναντι του ποσοστού των πολιτών με μάλλον αρνητική άποψη: 27% έναντι 18% αντιστοίχως. Αντιθέτως, εκείνοι που έχουν σίγουρα καλή άποψη και εκείνοι με μάλλον θετική άποψη σχεδόν «ισοψηφούν» (16% έναντι 18% αντιστοίχως).

Ακόμα ένα στοιχείο της δημοσκόπησης που προκαλεί προβληματισμό και δείχνει πως ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αποτύχει στον ρόλο του ως κεντρικός τραπεζίτης είναι ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς το τραπεζικό σύστημα παραμένει στα Τάρταρα: το 41% των ερωτηθέντων έχει λίγο ή πολύ μικρότερη εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια και το 40% έχει πάνω-κάτω την ίδια εμπιστοσύνη, ενώ μόλις 10% έχει λίγο ή πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και 9% δεν απάντησε. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι το 40% των Ελλήνων θεωρεί απαραίτητους τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το 63% ζητάει από τις τράπεζες να ρυθμίσουν περισσότερα προβληματικά δάνεια, όχι να χορηγήσουν νέα.

Η έρευνα της Pulse πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου το διάστημα 8-10 Ιανουαρίου 2018, σε δείγμα 1.207 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου απ' όλη την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι προ ημερών ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε υπόνοιες για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του Γιάννη Στουρνάρα. Αναφερόμενος στο ζήτημα των «στρατηγικών κακοπληρωτών», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πλήρη στοιχεία για τα χρήματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό», προσθέτοντας ότι «πρέπει επομένως, να συμβάλει και αυτή ώστε να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι πραγματικοί συνειδητοί κακοπληρωτές και να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, όπως λέει ο λαός μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα