Ο Μητσοτάκης μάς κατάντησε «χώρα της καρπαζιάς»!

Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία ξεγυμνώνουν το αφήγημα της δήθεν ισχυρής εξωτερικής πολιτικής και δημιουργούν αρνητικά τετελεσμένα για τα ελληνικά συμφέροντα

Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλον τον καιρό, αλλά όχι όλους όλον τον καιρό». Η φράση αυτή του 16ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Αβραάμ Λίνκολν, αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Σε ένα μόλις 24ωρο η ελληνική κυβέρνηση, που δήθεν έχει

αναβαθμίσει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας, δέχθηκε τρία απανωτά «χαστούκια» από τους γείτονές της, την Αλβανία και τον Εντι Ράμα, τα Σκόπια και την πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για τρία ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα (ελληνοαλβανικές σχέσεις, Σκόπια και Συμφωνία των Πρεσπών, και φυσικά Αιγαίο και ελληνοτουρκικές σχέσεις).

«Σφαλιάρες»

Οι «σφαλιάρες» που ήρθαν από τους δύο βόρειους γείτονές μας αλλά και ο… μεγάλος κίνδυνος εξ Ανατολών ξεγύμνωσαν το αφήγημα της ισχυρής εξωτερικής πολιτικής και ανέδειξαν με τον πλέον επώδυνο αλλά και εμφατικό τρόπο πως η πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Τουρκία οδηγεί τη χώρα σε διπλωματικά βατερλό, δημιουργώντας αρνητικά τετελεσμένα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για τον ελληνισμό και το μέλλον αυτής της χώρας.

Πρώτη φορά, άλλωστε, στα τελευταία 20 χρόνια Αλβανοί, Σκοπιανοί και Τούρκοι συνθέτουν από κοινού ένα ενιαίο τρίγωνο απειλής για τα συμφέροντα της Ελλάδας, που ενοποιείται στη βάση της μουσουλμανικής θρησκείας αλλά και στις άριστες σχέσεις που έχουν και συνεχίζουν να διατηρούν με την Αγκυρα τόσο τα Τίρανα όσο και τα Σκόπια.

Για τουλάχιστον πέντε χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διατυμπανίζει πως έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας, πως είναι η πλέον αποτελεσματική κυβέρνηση στην ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας, αλλά κυρίως πως έχει καταφέρει να περιορίσει όλους εκείνους που εποφθαλμιούν είτε κομμάτι της Ιστορίας μας είτε κομμάτι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το αφήγημα αυτό, που κατάφερε να κοροϊδέψει πολλούς και μάλιστα για πολύ καιρό, από τη στιγμή που είχε τη στήριξη όχι μόνο διάφορων καλοθελητών αλλά μιας σειράς επιστημόνων και ειδικών, ινστιτούτων αλλά και δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κατέρρευσε σαν πύργος, πυροδοτώντας αντιδράσεις αλλά και μεγάλη ανησυχία.

Η πρώτη ηχηρή διάψευση ήρθε από την πλευρά του ελληνοτουρκικού μετώπου. Ακόμα μία φορά τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκαναν τα πάντα για να παρουσιάσουν τον λύκο ως… αρνάκι, λέγοντας μισές αλήθειες για το «μενού» του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ωστόσο, ακόμα μία φορά η τουρκική πλευρά αποφάσισε να «μαρτυρήσει» την αλήθεια και ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως στη συζήτηση μπορούν να τεθούν και ζητήματα κυριαρχίας.

«Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του. Μπορούμε να προστατεύσουμε αυτό το έδαφος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να διασφαλίσουμε την πρόοδο. Τα θέματα αυτά έχουν ήδη μια ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά με μια προοπτική που απέχει από τετελεσμένα και υιοθετώντας μια προσέγγιση που πιστεύει στη λύση» είπε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή».

Λίγες ώρες αργότερα από την Αθήνα ο Εντι Ράμα προχωρούσε σε ένα πρωτοφανές εθνικιστικό παραλήρημα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να συγκρίνει ναζί Τσάμηδες με τους Αλβανούς μετανάστες της δεκαετίας του 1990, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι θέλει να ανοίξει θέμα μειονότητας μέσα σε ελληνικό έδαφος. Δεν δίστασε μάλιστα να συγκρίνει τις νόμιμες επιχειρήσεις της ελληνικής Αστυνομίας και τη σύλληψη κακοποιών με την εκδίωξη των ναζί εγκληματιών πολέμου Τσάμηδων από την Ελλάδα! Τα μεγάλα αλβανικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν ξανά και ξανά τη δήλωσή του με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες όσο ανήκει στους Αλβανούς!

Ορκωμοσία

Το τρίτο «χαστούκι» ήρθε λίγη ώρα αργότερα από τα Σκόπια και την τελετή ορκωμοσίας της Γ. Σιλιάνοφσκα, νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Κατά την ορκωμοσία της η 71χρονη Σιλιάνοφσκα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», παραλείποντας τον όρο «Βόρεια», όπως κανονικά προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Αξίζει να τονίσουμε ότι στο κείμενο του όρκου που όφειλε να διαβάσει η πρόεδρος η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της νέας προέδρου, αποχώρησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πολύ φοβούμαστε πως η Ελλάδα θα μείνει να «λιβανίζει» την Τουρκία, να παρακαλά τα Σκόπια να τηρήσουν την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, και τον Ράμα να αφήσει από τις φυλακές των Μπελέρη… Κατάντια!

Γεραπετρίτης: Δεν συζητάμε θέματα κυριαρχίας

Το όριο στο οποίο κάποιος πολιτικός χαρακτηρίζεται φερέγγυος και ειλικρινής στην Ελλάδα δεν είναι μόνο δυσδιάκριτο, αλλά ανύπαρκτο. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, την ίδια μέρα που ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα τεθούν θέματα κυριαρχίας, αυτός ήταν κατηγορηματικός: «Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι με την Τουρκία. Η κυριαρχία είναι ένα αναφαίρετο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της χώρας, και εξ αυτής πηγάζουν και όλα τα σημαντικά θέματα που ανάγονται στην υπόσταση του κράτους. Συνεπώς, δεν πρόκειται να συζητήσουμε γι’ αυτά».

Αυτό που δεν είπε ο κ. Γεραπετρίτης είναι τι θα απαντήσει ο πρωθυπουργός στον Ερντογάν όταν αυτός θέσει θέματα κυριαρχίας στο τραπέζι.

Αμετακίνητος ο Ερντογάν, δεν βλέπει μία μόνο διαφορά με την Ελλάδα και μιλάει πάλι για λύση-πακέτο

Τις προκλητικές προθέσεις του αναφορικά με το Αιγαίο διατύπωσε ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε γραπτή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» με φόντο τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε σε όλες τις φλέγουσες ερωτήσεις, από την υφαλοκρηπίδα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέχρι το πρόσφατο θέμα που αφορά τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι έχουν γίνει «ειλικρινή και αποτελεσματικά βήματα», ενώ πρόσθεσε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ηρεμία θα επικρατούν για πάντα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου Πελάγους». Ομως, οι απαντήσεις που έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τις διαφωνίες των δύο χωρών δεν συνάδουν με αυτό το επικοινωνιακό κλίμα αρμονίας που θέλησε να εκπέμψει. «Οπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά» ξεκαθάρισε ο Ερντογάν, δίνοντας τον τόνο για το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, κατέστησε σαφές πως η Αγκυρα δεν θα δεχτεί «de facto καταστάσεις σε αυτή τη γεωγραφία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα δεχόταν «τη μεσολάβηση ενός θεσμού όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της χρονίζουσας διαφοράς», ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι «η λύση εδώ είναι ξεκάθαρη, η λύση είναι να συμμορφωθούμε με το Διεθνές Δίκαιο και να το κάνουμε βιώσιμο. Εφόσον δεν το αποφεύγουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί». Ενθυμούμενος τη χειρότερη στιγμή ανάμεσα στις σχέσεις των δύο κρατών, τόνισε ότι αυτή έφτασε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016: «Οι τρομοκράτες κατέφυγαν στη γειτονική μας Ελλάδα και η Ελλάδα προστάτευε και φρουρούσε τους πραξικοπηματίες, λεγόμενους στρατιωτικούς, παρά τον δεσμό τόσο της γειτονίας όσο και τoν συμμαχικό δεσμό που έχουμε μεταξύ μας».

Κυριάκος στη «Milliyet»: Δεν απειλούμε κανέναν, είμαστε γείτονες, όχι εχθροί

Να στείλει μήνυμα φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού επιχείρησε μέσω της χθεσινής του συνέντευξης στην τουρκική «Milliyet» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει απειλητικές διαθέσεις έναντι καμιάς τρίτης χώρας, υπογραμμίζοντας πως με την Τουρκία είμαστε γείτονες και όχι εχθροί. Μάλιστα, επιχείρησε να αποσαφηνίσει πως ακόμα κι αν οι δυο πλευρές δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα κρίσιμα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δη στο Αιγαίο, Αθήνα και Αγκυρα μπορούν να διαφωνούν με πολιτισμένο τρόπο.

«Η επίσκεψή μου θα αποτελέσει ευκαιρία να κάνουμε μία αποτίμηση της προόδου που έχουμε σημειώσει στις σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες και επίσης να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση των σχέσεων, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών και της περιοχής» είπε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός. «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Εχουμε ευθύνη ως ηγέτες στην ίδια περιοχή να είμαστε δυνάμεις περιφερειακής σταθερότητας και όχι αντιπαράθεσης».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί ακόμη και σε περιόδους έντασης. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας, αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί» είπε εμφατικά και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία. «Εχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μια πορεία την οποία είμαι πρόθυμος να συνεχίσω και να προχωρήσω ακόμα παραπέρα» τόνισε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι υποχρέωσή του να παραδώσει στις επόμενες γενιές τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια καλύτερη βάση. «Οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό και στις επόμενες γενιές να συνεχίσουμε σε μια εποικοδομητική πορεία. Και έχουμε ευθύνη ως ηγέτες στην ίδια περιοχή να είμαστε δυνάμεις περιφερειακής σταθερότητας και όχι αντιπαράθεσης».

Δείτε επίσης: Οι Σκοπιανοί έμειναν με το «Μακεδονία»!

Δείτε επίσης: Οργισμένες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Δείτε επίσης: Μεγαλοϊδεατικό αμόκ Ράμα στο Γαλάτσι!

Keywords
μητσοτακης, σκοπια, αιγαιο, ελλαδα, αγκυρα, λύση, αθηνα, συλληψεις, μμε, βουλη, υφαλοκρηπίδα, μνημονιο, milliyet, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κομματα, αβρααμ, αλβανια, θεμα, μμε, περιοδος, σημερινη, υφαλοκρηπίδα, ωρα, αβρααμ λινκολν, αγκυρα, αξιζει, αλβανοι, αλβανικα, αρνακι, βαλκανια, βορεια, γινει, διαστημα, δηλωση, εγερση, εδαφος, ευκαιρια, ειλικρινης, ειπε, ειρηνη, εμειναν, ερντογαν, ευθυνη, εφημεριδα, εχθροι, ιδια, ιδιο, ηρεμια, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, λύση, μακεδονια, μηνες, ναζι, παντα, ορκωμοσια, οφελος, προβληματα, συζητηση, συζητησουμε, συλληψη, σοφια, τιρανα, τουρκια, τρια, φυσικα, φοντο, φορα, χερι, ωρες, ανηκει, δικαιωμα, ελληνικα, ερωτησεις, φυλακες, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, κυριακου, μεινει, μια φορα, πακετο, θεματα
Τυχαία Θέματα