Ο Κωνσταντινόπουλος χαλάει τα πανηγύρια

Απουσίαζε από την Κεντρική Επιτροπή, φροντίζοντας όμως να δημοσιοποιήσει την ομιλία του, που ήταν εξόχως αιχμηρή για τον Ανδρουλάκη

Η ταν η πρώτη φορά που ο Νίκος Ανδρουλάκης μπήκε με τέτοια… φόρα στη χθεσινή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Με την αίσθηση ότι ως πρόεδρος «ψήλωσε» από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα έπειτα από 11 χρόνια,

είπε ενθουσιασμένος από το βήμα ότι πλέον «δεν έχουμε στόχο απλά να προσπεράσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία».

Το ηθικό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προσγείωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Αν και απών από την Κεντρική Επιτροπή, έστειλε την ομιλία του για να διαφωνήσει… γραπτώς με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τις στρατηγικές του. Οχι μια απρόσμενη εξέλιξη. Ο Κωνσταντινόπουλος είχε προειδοποιήσει από τον Σεπτέμβριο, όταν ουσιαστικά έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ΚΚΕ στο Εργασιακό και νεοφιλελεύθερο για τις επιχειρήσεις.

Για τον Κωνσταντινόπουλο η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές δεν θα αποτελεί κάποια επιτυχία του ΠΑΣΟΚ, αλλά μια αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Η δεύτερη θέση είναι στόχος που μας τον έστρωσε με ροδοπέταλα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Στο άνοιγμα που έκανε χθες ο Ανδρουλάκης στον προοδευτικό χώρο, φιλοδοξώντας να γίνει ο ποιμένας των δυσαρεστημένων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κωνσταντινόπουλος έχει μια εντελώς διαφορετική οπτική: «αν επιχειρήσουμε σε αυτή τη φάση να μιμηθούμε τον Τσίπρα που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα-σούπερ μάρκετ, θα το πληρώσουμε, όπως το πληρώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει εικόνα διάλυσης».

Ο Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρουλάκης είναι ουσιαστικά «ίδια σειρά» στο ΠΑΣΟΚ. Λόγω ηλικίας βρέθηκαν να συμβαδίζουν. Το 2000-2001 μπήκαν στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας, ο πρώτος το 2008 έγινε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και την ίδια χρονιά ο σημερινός πρόεδρος μπήκε στην Κεντρική Επιτροπή.

Ακόμα ένα κοινό σημείο τους είναι ότι και οι δύο εκδήλωσαν αρχηγικές φιλοδοξίες. Ο Κωνσταντινόπουλος το 2015 όταν ήρθε τρίτος στις εσωκομματικές εκλογές πίσω από Γεννηματά και Λοβέρδο, ο Ανδρουλάκης με τη νίκη του το 2021.

«Αφήστε τους άλλους να καταστρέφουν τους εαυτούς τους και το ΠΑΣΟΚ θα κερδίζει». Αυτή ήταν λίγο πολύ η απλή στρατηγική του Ανδρουλάκη μέχρι σήμερα. Ο Κωνσταντινόπουλος είπε ουσιαστικά χθες ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αλλάξει αυτή τη βασική τακτική του, γιατί δεν είναι επαρκής.

Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρουλάκη στην ηγεσία του βρέθηκε σε μια νέα αφετηρία. Το ερώτημα είναι αν θα τη χρησιμοποιήσει για να εκτοξευτεί μπροστά ή για να παραμείνει ένα μικρομεσαίο κόμμα.

«Τώρα το ζητούμενο είναι αν το ποσοστό θα μας δώσει σήμα προοπτικής για το μέλλον ή όχι. Οσοι αυτό δεν το πιστέψουμε δεν θα μπορέσουμε και να το καταφέρουμε. Ο κόσμος θέλει στόχους για να σε ακολουθήσει. Αν κάποιοι δουν το παραπάνω ως εσωκομματική τρικλοποδιά, τους λέω ότι οι προσδοκίες του κόσμου είναι αυτές. Βάλεις ή δεν βάλεις τον πήχη, με αυτό θα κριθείς» ήταν το ρεαλιστικό μήνυμα του Κωνσταντινόπουλου με την επιστολή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζεται σε θέαμα, και για τη Ν.Δ. άρχισε, έστω καθυστερημένα, η φθορά. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που ο κόσμος δείχνει να ξανακοιτάει το ΠΑΣΟΚ ως επιλογή. Ομως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη στρατηγική του.

Ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως ένας αξιόπιστος, ήρεμων τόνων πολιτικός, ένας ικανός διαχειριστής σε σύγκριση με τη σημερινή σαπουνόπερα της Κουμουνδούρου και τον νεοφιλελευθερισμό της διαφθοράς που αντιπροσωπεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μόνο που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη φαίνεται να παίζει εκ του ασφαλούς, περιμένοντας απλώς να καρπωθεί από τα λάθη των άλλων. Δείχνει να ανεβαίνει από σπόντα και όσο αυτό συμβαίνει ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει όλο και περισσότερο τα προσωπικά πολιτικά ρίσκα ώστε να αποκτήσει πραγματική δυναμική στην κοινωνία.

Στην επιστολή-ομιλία του ο Κωνσταντινόπουλος δεν ενστερνίζεται την αίσθηση της Χαριλάου Τρικούπη για τις επιλογές προσώπων και τα αποτελέσματα της κάλπης. Κάνει λόγο για «επιλογές αεροδρομίου που μετά τον ενθουσιασμό καταλήγουν σε delete/διαγραφή με το γνωστό στίχο δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω». Και για τις αυτοδιοικητικές αναφέρει ότι «στις 9 από τις 10 Περιφέρειες που υπήρχαν υποψήφιοι μόνο με τη δική μας στήριξη τα ποσοστά μας και οι συνολικές ψήφοι ήταν πολύ κατώτερα από αυτά του Ιουλίου του 2023».

Η ευφορία του Ανδρουλάκη για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις φρενάρεται από τον βουλευτή Αρκαδίας που θα «τις ήθελα καλύτερες». Και υπενθυμίζει στον αρχηγό του κόμματος ότι «όλοι κατανοούμε πως ο πρόεδρος δεν θα κριθεί από 301 άτομα της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά από τον κόσμο που θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές».

Το πιο γερό «καρφί» το κράτησε για το τέλος ο Κωνσταντινόπουλος. Εξήγησε ότι τυχόν ανοίγματα σε «γενίτσαρους και γυρολόγους» θα ήταν λάθος, «ψηλώνοντας» κι άλλο τον Δούκα που μετά τη μεγάλη νίκη του στην Αθήνα κάνει ήδη limit-up στις πολιτικές μετοχές του, κάτι που δεν καλοβλέπουν απαραίτητα όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη: «Για να μας ψηφίσει ο κόσμος δεν χρειάζεται να στείλουμε κάλεσμα σε γενίτσαρους (όπως είχε πει ο πρόεδρος) και γυρολόγους, αλλά να πορευτούμε με στελέχη που έχουμε στο κόμμα, όπως ο Χάρης Δούκας».

Βασίλης Γαλούπης

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Αρκαδίας ΠΑΣΟΚ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Γεννήθηκε στη Γορτυνία το 1975. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Carol Davila στο Βουκουρέστι, με μεταπτυχιακό στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Από το 2004 εργάστηκε στο Τμήμα Ακτινολογίας του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Το 2000-2005 υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ως υπεύθυνος Επικοινωνίας. Το 2002 εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος Αρκαδίας και επανεξελέγη στις νομαρχιακές εκλογές του 2006. Στις εκλογές του 2009 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής και επανεκλέχθηκε το 2012. Τον Ιούλιο 2014, επί συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., έγινε υφυπουργός Ανάπτυξης. Το 2015 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και κατετάγη τρίτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κωνσταντινόπουλος,konstantinopoulos