Ντελίριο για τη «Μαύρη Παρασκευή»!

Ντελίριο για τη «Μαύρη Παρασκευή»!25.11.2017Πρόσωπα

Ουρές από τα ξημερώματα έξω από καταστήματα! Αλλοι αγόρασαν και άλλοι απογοητεύτηκαν από τις τιμές

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Εννιά το πρωί και στο κατάστημα Public, στο Σύνταγμα, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Ατομα όλων των ηλικιών, με τη μεγαλύτερη πλειονότητα σε νεαρή ηλικία, μπαίνουν κάθε λεπτό στο μαγαζί, με στόχο να εκμεταλλευτούν τις γενναίες προσφορές

σε πολλά προϊόντα, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ως το 70%! Η ξενόφερτη Black Friday, η οποία πέρυσι ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επαναλήφθηκε φέτος, με εκατοντάδες καταναλωτές να στήνονται μέσα στο κρύο από τα ξημερώματα για να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές που είχαν βάλει στο μάτι. Στο συγκεκριμένο κατάστημα οι ουρές έφταναν ως την οδό Καραγεώργη Σερβίας.

Ιδιαίτερη «αδυναμία» έδειξαν και φέτος οι καταναλωτές στα προϊόντα τεχνολογίας, με τους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές να προχωρούν κατευθείαν προς τη γωνιά όπου ήταν τα κινητά τηλέφωνα ή να βγαίνουν με τεράστιες σακούλες ανά χείρας που περιείχαν μεγάλες τηλεοράσεις. Ο Αντώνης αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή με τελική τιμή 450 ευρώ, όταν η αρχική τιμή της ήταν 600 ευρώ. «Η Black Friday είναι μια μέρα που εκμεταλλεύονται καταναλωτές και έμποροι» είπε στη «δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι τέτοιες ημέρες με μεγάλες προσφορές δίνουν και μια επιπλέον ώθηση στην οικονομία, με τα μαγαζιά να βγάζουν τα «σπασμένα» των μειωμένων εσόδων που έχουν το προηγούμενο διάστημα.

Πάντως, αρκετοί ήταν οι καταναλωτές που έβγαιναν απογοητευμένοι από το κατάστημα, καθώς δεν βρήκαν αυτό που έψαχναν. «Ηρθα για να βρω προσφορές, αλλά ήταν κατώτερες από αυτές που περίμενα. Αν η Black Friday ήταν όπως στο εξωτερικό, θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον, όμως εδώ κάνουν εκπτώσεις και όχι προσφορές» λέει ο κ. Αγγελος, ο οποίος ήθελε να αγοράσει μία τηλεόραση.

Υπάρχει, όμως, και μια μερίδα καταναλωτών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις ιδιαίτερα μειωμένες τιμές της Black Friday. Ανάμεσά τους ο συνταξιούχος κ. Κώστας. «Είδα μια τηλεόραση που με την προσφορά κάνει 150 ευρώ, όμως δεν μπορώ να την αγοράσω, πρέπει να περάσω τον μήνα με τα απαραίτητα. Αν περισσέψουν χρήματα, μπορεί να μαζέψω και να την πάρω, διαφορετικά θα μείνω με την ίδια. Η ημέρα αυτή είναι καλή, μόνο, όμως, αν υπάρχουν χρήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη μανία των προσφορών παραδόθηκαν χθες σε όλη τη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, που γέμισαν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αττικής και γνωστά πολυκαταστήματα σε Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλο και άλλες πόλεις.

Μαθητές έκαναν κοπάνα από τα σχολεία

Σκηνές σαν αυτές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια βλέπαμε μόνο στις ειδήσεις και αφορούσαν κυρίως αμερικανικές πόλεις, με κόσμο να σχηματίζει ουρές και να περιμένει έξω από κλειστά μαγαζιά να ανοίξουν για να μπει να ψωνίσει διάφορα προϊόντα με έκπτωση, εκτυλίχθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη.

Στον ξενόφερτο θεσμό Black Friday, κατά τον οποίο τα καταστήματα προχωρούν σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις, σίγουρα μεγαλύτερες του 50%, οι οποίες φτάνουν ακόμα και στο 80%, αλλά και στο 90%, οι Θεσσαλονικείς ανταποκρίθηκαν, αν και τα ποσοστά έκπτωσης στην αγορά ήταν πολύ μικρότερα από αυτά του εξωτερικού.

Από τα ξημερώματα, κυρίως νεαρά άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές, οι οποίοι δεν πήγαν χθες στο σχολείο, σχημάτιζαν ουρές, κυρίως έξω από καταστήματα τα οποία πουλούν προϊόντα τεχνολογίας, όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, αλλά και παιχνίδια για υπολογιστές.

Σε εκπτώσεις, ωστόσο, προχώρησαν φέτος κάθε είδους καταστήματα, τα οποία πουλούν από ρούχα και παπούτσια, μέχρι ακόμα και εστιατόρια, αλλά και καφετέριες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας σημειωνόταν το αδιαχώρητο σε κάθε είδους καταστήματα. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα εμπορικά κέντρα, όπου επικρατούσε... χαμός. Φέτος, άλλωστε, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προέτρεψε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στον θεσμό και να μην αφήσουν μόνο τα καταστήματα των πολυεθνικών να προχωρήσουν σε εκπτώσεις. «Είναι γεγονός ότι πολύς κόσμος κατέβηκε στην αγορά. Ψώνισαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά οι νεολαίοι ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν πέρα από κάθε προσδοκία στο κάλεσμα» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

Ο ίδιος, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι εκπτώσεις της τάξης του 10% και του 20% δεν είναι Black Friday. «Τα καταστήματα των πολυεθνικών έκαναν μικρές εκπτώσεις. Τα μικρά και μεσαία καταστήματα είχαν πραγματικές εκπτώσεις. Αυτή η ευκαιρία, για τόνωση της αγοράς, στην οποία ο κόσμος ανταποκρίνεται, δεν πρέπει να χαθεί. Ως Εμπορικός Σύλλογος καλέσαμε όσους συναδέλφους μας θέλουν να συμμετέχουν, αλλά με πραγματικές εκπτώσεις. Πολλοί μικρομεσαίοι ανταποκρίθηκαν» καταλήγει ο κ. Φιλιππίδης.

Ντόνια Κανιτσάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα