Μόνο το... «Χίλτον» λείπει από τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της τρόικας

Μόνο το... «Χίλτον» λείπει από τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της τρόικας11.09.2018Πρόσωπα

Με το «ξεσκόνισμα» των στοιχείων εκτέλεσης του φετινού κρατικού Προϋπολογισμού από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ξεκίνησε χθες η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα υπουργεία, αντί για το ξενοδοχείο «Χίλτον»

Οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - πιστωτών στην Αθήνα θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, αλλά οι τελικές αποφάσεις για τη μείωση των συντάξεων και τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης προβλέπεται να ληφθούν προς το τέλος του φθινοπώρου ή ακόμα και τον χειμώνα.

Τα τεχνικά κλιμάκια «σκανάρουν» από χθες την πορεία των κρατικών εσόδων και των δαπανών, και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την πορεία της οικονομίας. Αύριο θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τις οποίες θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και για το κρίσιμο θέμα των συντάξεων. Ωστόσο, η αποφυγή ή μη της μείωσής τους από την 1η Ιανουαρίου αναμένεται να κριθεί το νωρίτερο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, εν όψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2019.
Οσον αφορά το υπόλοιπο πακέτο φοροελαφρύνσεων και άλλων παροχών, που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο, το τοπίο πιθανώς να ξεκαθαρίσει πολύ αργότερα.

Εναρμονισμένες

Κορυφαίος παράγοντας της Κομισιόν ανέφερε στην ιστοσελίδα Euro2day.gr ότι οι εξαγγελίες «ήταν εναρμονισμένες με τις προσδοκίες μας», αλλά επεσήμανε ότι το οριστικό πακέτο παροχών θα συζητηθεί πριν από τα Χριστούγεννα και δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί γύρω στον Φεβρουάριο.

Οι επικεφαλής των δανειστών έχουν προγραμματίσει για σήμερα συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών φορέων. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πέρα από τα δημοσιονομικά μεγέθη, επί τάπητος θα τεθούν ως την Παρασκευή τα εργασιακά ζητήματα (αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου κ.λπ.), τα «κόκκινα» δάνεια, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, θέματα Δικαιοσύνης κ.ά.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη προετοιμασίας των επαφών με τους δανειστές, στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μάριος Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα