Κτηματολόγιο: Υστατη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες να σώσουν ακίνητά τους

Κτηματολόγιο: Υστατη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες να σώσουν ακίνητά τους27.01.2018Οικονομία

Τρεις μήνες προθεσμία για να «σώσουν» τα ακίνητά τους και να μην περάσουν αυτά στην ιδιοκτησία του Δημοσίου έχουν οι ιδιοκτήτες που δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο.

Πρόκειται για τα λεγόμενα αγνώστου ιδιοκτήτη που βρίσκονται σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας. Στις περιοχές αυτές συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 14 ετών «κλειδώνουν» οι

αρχικές εγγραφές των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων, των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο. Μεταξύ των 111 περιοχών είναι η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Ρέντης, η Ελευσίνα και η Νέα Πέραμος.

Συνολικά τα εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη υπολογίζονται γύρω στα 35.000-40.000 σε όλη τη χώρα. Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή παρατείνεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών η προθεσμία οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου αποκλειστικά για τις περιοχές στις οποίες λήγει εντός του 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς, λόγω της πρόσφατης κατάργησης της εταιρίας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στον νεοσυσταθέντα φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκλήθηκε προσωρινή αδυναμία ανταπόκρισης της Διοίκησης στη χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων, τόσο προς τις υπηρεσίες του Δημοσίου όσο και προς τους ιδιώτες, για την άσκηση αγωγών προς διόρθωση των αρχικών εγγραφών.

Β. Παπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα