Κόντρα για την «κυβέρνηση ανοχής»

Κόντρα για την «κυβέρνηση ανοχής»28.06.2019Πρόσωπα

Βολές από τον Μητσοτάκη κατά της Γεννηματά και απάντηση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., που κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία για «ωμό εκβιασμό»

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. για τη θέση της Φώφης Γεννηματά περί ανοχής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα «γαλάζια» στελέχη να επιστρέφουν, ουσιαστικά, στη Χαριλάου Τρικούπη ως απαράδεκτη τη θέση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αξιοποιεί

τη θέση αυτή της κυρίας Γεννηματά προκειμένου να εντείνει τα διλήμματα στους ψηφοφόρους, για να προωθήσει τη θέση του περί αυτοδυναμίας, με βασικό επιχείρημα ότι μόνο έτσι η Ν.Δ. δεν θα βρίσκεται υπό την «ομηρία» του ΚΙΝ.ΑΛ. και θα μπορέσει να εφαρμόσει το «γαλάζιο» κυβερνητικό πρόγραμμα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της θέσης του για εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο αν δεν έχει ισχυρή εντολή, σημείωσε πως «εάν (σ.σ.: μετά τις 7 Ιουλίου) σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο, προφανώς και δεν θα γίνουν εκλογές» και τόνισε με νόημα: «Το ερώτημα είναι τι κυβέρνηση θέλουμε. Κι εγώ επιμένω στην ισχυρή εντολή, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Για να κινηθούμε με ταχύτητα». Στην κατεύθυνση αυτή, του είδους της κυβέρνησης που θέλει ο κ. Μητσοτάκης, επιτέθηκε στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακουσα την κυρία Γεννηματά να λέει ότι δεν θέλει να καταργηθεί το άσυλο. Αλλά η κατάργηση του ασύλου θα είναι στο πρώτο μας νομοσχέδιο».

Αμεση ήταν η απάντηση του Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος ανέφερε πως το ΚΙΝ.ΑΛ. λέει «“όχι'' στο άσυλο της ανομίας και “ναι'' στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε συνεργασία με τις ακαδημαϊκές Αρχές», με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. να επιστρέφει τα πυρά στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι παρασύρεται από fake news σε σχέση με τη θέση του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σαφές μήνυμα

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς περιστροφές, διεμήνυσε στη Χαριλάου Τρικούπη ότι «με ψήφο ανοχής δεν κυβερνιέται ο τόπος». «Θα απευθυνθούμε στο ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά, αν δεν θέλει, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Το λένε ξεκάθαρα ότι δίνουν ψήφο ανοχής και όχι εμπιστοσύνης. Ετσι δεν κυβερνιέται ο τόπος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά πέρασε στην αντεπίθεση και κατήγγειλε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για «ωμό εκβιασμό», ζητώντας παράλληλα αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛ. για να στηρίξει με «ισότητα» μια κυβέρνηση της Ν.Δ. «Εμείς συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί δεν γινόμαστε» υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας όμως και πάλι ότι «αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, εμείς θα είμαστε δύναμη ομαλότητας και υπευθυνότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Γεννηματά επανέλαβε τους τρεις όρους που θέτει για τη στήριξη μιας συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., οι οποίοι είναι η συνταγματική αλλαγή, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων με τους εταίρους. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι διεξάγεται μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. ένα blame game ακυβερνησίας, με στόχο τη συσπείρωση των οπαδών τους. «Οχι μόνο έριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά πήγε και τη χώρα δύο φορές σε εκλογές η Ν.Δ. Ολοι αυτοί που κατηγορούν εμένα, όλοι αυτοί τα έχουν κάνει στην πράξη. ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν νομιμοποιούνται να μας κουνάνε το δάχτυλο» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Keywords
Τυχαία Θέματα