«Κλεισμένο το deal του EastMed»!

«Κλεισμένο το deal του EastMed»! 26.11.2018Πρόσωπα

Σιγουριά στο Ισραήλ για τον αγωγό κόστους πάνω από 7 δισ. ευρώ. Νέες προκλήσεις από τον Τσαβούσογλου

Ο Αλέξης Τσίπρας και o Νίκος Αναστασιάδης, με το βλέμμα στραμμένο στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ,

αλλά και στον μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας αγωγό EastMed, συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου για το Brexit, στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα τα νέα που έρχονται από το Τελ Αβίβ κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel», η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή του EastMed, που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου της ισραηλινής AOZ με την Ευρώπη, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 7 δισ. δολάρια.

Στις 20 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος θα συμμετάσχουν στην κρίσιμη τριμερή σύνοδο με την ισραηλινή ηγεσία, οπότε αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις.
Ο αγωγός EastMed θα εκτείνεται σε 2.200 χιλιόμετρα προτού φτάσει στο Oτράντο της Ιταλίας μέσω Κύπρου, Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως

Συναντήσεις

Τις προηγούμενες μέρες, με άξονα αυτά τα ενεργειακά ζητήματα, είχαν συνεργασία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού και τον πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. Νικόλα Παπαδόπουλο.

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα συνεχίζει τους λεονταρισμούς στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αμφισβητεί για πολλοστή φορά τις διαβεβαιώσεις της κυπριακής κυβέρνησης ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο από τα ενεργειακά κέρδη. «Πού είναι η εγγύηση για αυτό; Αν δεν υπάρχει λύση τα επόμενα χρόνια και η εκμετάλλευση συνεχιστεί, πώς εγγυώνται τα δικαιώματα των Τ/Κ; Οχι, είναι μόνο λόγια» τόνισε με λογική «πειρατή» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», εκφράζοντας έτσι την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να συνδιαχειριστεί με το «έτσι θέλω» τον κυπριακό πλούτο.

Μετακίνησαν πυραμίδες στα σύνορα με Σκόπια

Ενα περίεργο περιστατικό διερευνούν οι αστυνομικές Αρχές της Φλώρινας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, άγνωστοι την Παρασκευή και το Σάββατο εκθεμελίωσαν ή προκάλεσαν φθορές σε 105 πυραμίδες-κολόνες που οριοθετούν τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο ύψος βορείως της Κοινότητας Μεσοκάμπου έως ανατολικά της Κοινότητας Αχλάδας του Δήμου Φλώρινας. Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί η Εισαγγελία, οι στρατιωτικές Αρχές, καθώς οι 105 πυραμίδες-κολόνες αναπτύσσονται σε μια απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων ενώ η εκθεμελίωσή τους μπορεί να γίνει με τη χρήση οχήματος, π.χ. τρακτέρ. Στρατιωτική πηγή έλεγε στη «δημοκρατία» ότι στην περιοχή του συμβάντος υπάρχουν σημάδια από ρόδες από τρακτέρ, ωστόσο η πιθανότητα λάθους λόγω αγροτικών εργασιών φαίνεται να αποκλείεται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού που εκθεμελιώθηκε. Ενημερωμένες είναι και οι αρμόδιες Αρχές της γείτονος. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι κατά μήκος των συνόρων μας υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες πυραμίδες-κολόνες. Η συντήρηση κάποιων εξ αυτών ανήκει στην Ελλάδα και των υπολοίπων στις χώρες με τις οποίες συνορεύει.

Φ. Χαρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα