«Καρότο και μαστίγιο» από Σεντένο προς Αθήνα για μέτρα και ομόλογα

«Καρότο και μαστίγιο» από Σεντένο προς Αθήνα για μέτρα και ομόλογα06.07.2018Πρόσωπα

Δηλώνοντας «βέβαιος ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο (φωτό) έστειλε ξανά χθες το μήνυμα ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα τα ψηφισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης προφανώς και της μείωσης των συντάξεων

Σε συνέντευξη στο αμερικανικό

δίκτυο CNBC, ο κ. Σεντένο παραδέχθηκε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απαιτητικοί και δύσκολοι, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθούν «σε όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους», δηλαδή χωρίς να επηρεάζονται από τυχόν αλλαγή κυβέρνησης και επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η συμφωνία που επετεύχθη στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου για τη χαλάρωση των μελλοντικών αποπληρωμών του ελληνικού χρέους έχει μειώσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τη χώρα μας. Ωστόσο, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί σταδιακά, όπως έδειξε και το προηγούμενο των άλλων χωρών που βγήκαν από Μνημόνια. Διαβεβαίωσε, πάντως, τους επενδυτές ότι «τα ελληνικά ομόλογα είναι τώρα ασφαλέστερα και θα γίνονται όλο και πιο ασφαλή».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία για το χρέος καθυστερεί την επίλυση του προβλήματος, επειδή προβλέπει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος για την καταβολή τοκοχρεολυσίων και επιμήκυνση των λήξεων όχι για όλο το χρέος, παρά μόνο για το δάνειο του 2ου Μνημονίου, απάντησε: «Δεν ξέρω αν αυτό καθυστερεί το πρόβλημα. Εχουμε μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που αναφέρει ότι είναι βιώσιμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα