Η Τουρκία στέλνει το Ισραήλ στο δικαστήριο της Χάγης!

Η Τουρκία στέλνει το Ισραήλ στο δικαστήριο της Χάγης!18.05.2018Πρόσωπα

Τσαβούσογλου: Να φτιαχτεί φάκελος με όσα έχουν γίνει στη Γάζα. Αντίποινα από Τελ Αβίβ για την ταπείνωση του πρέσβη στην Πόλη

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Δεν έχει τέλος η κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, με φόντο την αιματοχυσία στη Γάζα. Μετά τον «πόλεμο» λέξεων μεταξύ Ερντογάν και Νετανιάχου και τις αλληλοαπελάσεις διπλωματικού προσωπικού, η Τουρκία πιέζει τώρα ώστε να υπάρξει ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

για το Ισραήλ. Μιλώντας στην κρατική ραδιοτηλεόραση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την αιματοχυσία στη Γάζα».

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε, μάλιστα, ανεξάρτητη επιτροπή να ετοιμάσει έκθεση για τη βία στη Γάζα, ώστε «το Ισραήλ να αντιμετωπίσει τον νόμο». Ακόμα μία τουρκική κίνηση, που καταδίκασε απερίφραστα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ως «ανάρμοστη μεταχείριση», ήταν η αποστολή τηλεοπτικών συνεργείων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να καλύψουν την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη στην Τουρκία, Εϊτάν Ναβέ, ο οποίος υπεβλήθη σε σωματικό έλεγχο on camera!

«Η εικόνα του πρεσβευτή μας να υπόκειται σε άσκοπο έλεγχο ασφαλείας μεταδόθηκε σε όλη την Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. «Η δημόσια ταπείνωση ενός πρέσβη είναι κάτι που το Ισραήλ δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση» δήλωσε.
Ως αντίποινα για την κίνηση της Αγκυρας, ο υπουργός Τουρισμού της χώρας Γιαρίβ Λεβίν κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην επισκεφθούν την Τουρκία. Διευκρίνισε ότι το ίδιο θα συνιστούσε και πριν από τα πρόσφατα γεγονότα, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οποίας έτυχε ο Ισραηλινός πρέσβης.
Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες είχαν επανεκκινήσει τις διπλωματικές σχέσεις τους πριν από μια διετία, έπειτα από έξι χρόνια «πάγου».

Ο πρώην επικεφαλής Πληροφοριών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Ααρόν Ζεεβί Φαρκάς, μιλώντας σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ, υποστήριξε ότι έως το 2025 το Ισραήλ θα έχει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, με τη βοήθεια τουλάχιστον 10.000 δορυφόρων!
Με τον τρόπο αυτόν, ο Ισραηλινός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι η χώρα του θα μπορεί να εξουδετερώνει στοχευμένα τρομοκράτες, οπουδήποτε και κάθε στιγμή. Τα σχόλιά του ήρθαν λίγο μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, που δήλωσε ότι ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς στη βόρεια Γάζα», έπειτα από προκλήσεις της οργάνωσης κοντά στη συνοριακή πόλη Σδερό.

Keywords
Τυχαία Θέματα