Η μεγάλη «σφαγή» των τραπεζικών υπαλλήλων

Η μεγάλη «σφαγή» των τραπεζικών υπαλλήλων31.01.2018Πρόσωπα

Οι Ευρωπαίοι απαιτούν να δουν την πόρτα της εξόδου 5.000 εργαζόμενοι έως το 2020 όχι μόνο με εθελούσιες αλλά και με απολύσεις

Πιέσεις να προχωρήσουν σε δραστική μείωση του προσωπικού τους, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών τους, δέχονται οι ελληνικές τράπεζες από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) και τους ξένους μεγαλομετόχους

τους. Ετσι, από φέτος έως το 2020 αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου 5.000 τραπεζοϋπάλληλοι.

Μάλιστα, η μείωση του προσωπικού θα γίνει πλέον τουλάχιστον κατά το ήμισυ με απολύσεις, καθώς τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου με τα παχυλά μπόνους θεωρείται ότι έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθούν από τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οι παράμετροι στις οποίες θα βασιστούν τα επικείμενα stress tests στις τράπεζες.

Από τις 5.000 θέσεις εργασίας στις τράπεζες που θα περικοπούν την προσεχή τριετία περίπου οι 2.000 θέσεις θα είναι στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank θα κληθούν να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 1.000 άτομα η καθεμία.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έως μεθαύριο Παρασκευή πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στη Eurobank, με στόχο την αποχώρηση 450 εργαζομένων. Την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το δικό της αντίστοιχο πρόγραμμα περιμένει, εξάλλου, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, κατ' απαίτηση του ΤΧΣ, υποχρεώθηκε να μειώσει το πλαφόν αποζημίωσης σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της.

Καθυστέρηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί τόνισε στους Ελληνες τραπεζίτες κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Φρανκφούρτη ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει πολύ πίσω -σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές- στο σκέλος της μείωσης του λειτουργικού κόστους με περικοπές καταστημάτων και προσωπικού.

Οι εποπτικές Αρχές θεωρούν ότι οι μειώσεις προσωπικού είναι αναγκαίες, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων. Από την πλευρά τους, οι ξένοι μεγαλομέτοχοι των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θέτουν το ίδιο αίτημα για να τονωθεί η κερδοφορία μέσω του περιορισμού του λειτουργικού κόστους.

Η πρώτη αντίδραση των τραπεζοϋπαλλήλων αναμένεται να καταγραφεί σε λίγες ημέρες, με αφορμή την παρουσίαση στις 13 Φεβρουαρίου επιστημονικής μελέτης που παρήγγειλε η ομοσπονδία τους (ΟΤΟΕ), με θέμα τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης των τραπεζικών υπηρεσιών στους εργαζομένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα