Γιάννης Αλαφούζος: Ιδιοκτήτης όμηρος των νεοναζί χούλιγκαν!

Ούτε μία καταδικαστική ανακοίνωση από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το εμετικό πανό του οποίου η ανάρτησή ντροπιάζει 2.500.000 ανθρώπους

Ο Γιάννης Αλαφούζος μπήκε στον Παναθηναϊκό το 2012 ως άσχετος με το ποδόσφαιρο. Εντεκα χρόνια μετά εξακολουθεί να αγνοεί ακόμα και το ιστορικό βάρος που έχει η ομάδα στην οποία είναι ιδιοκτήτης.

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής μέχρι χθες το βράδυ, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός

δεν έχει εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση, έστω για τα μάτια του κόσμου, που να καταδικάζει την αποδεδειγμένη εμπλοκή «πράσινων» οργανωμένων στην επίθεση της 7ης Αυγούστου, σε συνέργεια με τους Κροάτες μαχαιροβγάλτες.

Μέχρι χθες το βράδυ, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αρνούνταν να εκδώσει ακόμα και μια τυπική καταδικαστική ανακοίνωση γι’ αυτούς που ανάρτησαν προχθές, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, το εμετικό πανό υπέρ της… ελευθερίας των συλληφθέντων ουρακοτάγκων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Για τον Γιάννη Αλαφούζο, που είναι ικανός να χαλάσει τον κόσμο για ένα ανάποδο πλάγιο άουτ, δεν υπήρξε προφανώς τίποτα μεμπτό σε αυτό το πανό υπέρ των φονιάδων ενός νέου ανθρώπου.

Την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου έχει πάντα η διοργανώτρια ΠΑΕ. Στην προκειμένη, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η Αστυνομία, ανίκανη και απρόθυμη έως τώρα να διαλευκάνει μια δολοφονία που έγινε σχεδόν δύο μήνες πριν, on camera και παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων, ακόμα μία φορά δεν «είδε» το χυδαίο πανό όταν περνούσε στο γήπεδο. Το πανό το ανέχθηκε και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρά τις έγκαιρες και εύλογες προειδοποιήσεις της ΑΕΚ ότι δεν θα αγωνιστεί, μισή ώρα πριν από την έναρξη.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε όλο τον χρόνο για να λάβει τα μέτρα της. Ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους. Μόνο όταν άρχιζε το ματς και η ΑΕΚ αποσύρθηκε στον πάγκο της έγιναν ενέργειες για να κατέβει το πανό. Το οποίο απλά τυλίχθηκε και έμεινε στο σημείο όπου ήταν, προφανώς για… μελλοντική χρήση.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού από τις άλλες θύρες στη Λεωφόρο γιουχάισαν, μούντζωσαν και έβρισαν όταν ανέβηκε το σφουγγαρόπανο υπεράσπισης των παραστρατιωτικών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, πιστών συνεργατών του Αζόφ. Στα social media ήταν οι πρώτοι που μαζικά καταδίκαζαν αυτό που συνέβη. Η ΠΑΕ, όμως, κράτησε το στόμα της κλειστό για μία φορά ακόμα. Ντροπιάζοντας με τη στάση της τους 2.500.000 φίλους της δεύτερης πιο λαοφιλούς ομάδας της χώρας. Για χάρη μια χούφτας νεοναζί.

Ο Γιάννης Αλαφούζος συνηθίζει να ηθικολογεί για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρεί ότι έχει κάποιου είδους ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στους άλλους ιδιοκτήτες ομάδων της Σούπερ Λίγκας. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τα γεγονότα. Από τους 103 συλληφθέντες για τη δολοφονία του Κατσουρή και τα έκτροπα στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 7 Αυγούστου, οι τρεις είναι κάτοικοι Αθηνών, οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Στο απόρρητο έγγραφο του Τμήματος Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας της Αστυνομίας υπήρχε σαφής ενημέρωση προς υπουργείο και ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., μία μέρα πριν από τον αγώνα, ότι «κάποιοι από τους οπαδούς της Ντιναμό θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού». Το έγγραφο έδινε ακόμα και τη διεύθυνση της ενδεχόμενης φιλοξενίας: «Στα κεντρικά γραφεία του Παναθηναϊκού Κινήματος, Λ. Αλεξάνδρας 115».

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, παρά τα επίσημα έγγραφα και τις συλλήψεις, δεν καταδίκασε ποτέ, ως όφειλε αυτονόητα, αυτή τη μικρή μερίδα της ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών) που εξακολουθεί να ντροπιάζει την ιστορική ομάδα. Κάποτε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο «καπετάνιος», είχε κάνει τεράστιο αγώνα για να τους διώξει από το γήπεδο και τα είχε καταφέρει, παρά τον πόλεμο που δεχόταν. Επί Αλαφούζου επέστρεψαν και αλωνίζουν ανενόχλητοι.

Κάθε ομάδα οφείλει, βάσει νόμου, να έχει σε λειτουργία το κλειστό κύκλωμα καμερών στους αγώνες της. Το οπτικό υλικό για το πανό θα έπρεπε ήδη να είναι στα χέρια των Αρχών, για να μάθει όλο το πανελλήνιο ποιοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν φονιάδες. Και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός να τους έχει απαγορέψει ήδη να πλησιάζουν στο γήπεδο. Ομως, ο Γιάννης Αλαφούζος ξέρει μόνο να ηθικολογεί. Δεν θεωρεί ότι η ΠΑΕ με το να επιτρέπει να βρίσκεται για μία ολόκληρη ώρα στο γήπεδο ένα τέτοιο πανό ουσιαστικά το υιοθετεί. Εχει την απόλυτη ευθύνη να το αποσύρει εγκαίρως, αλλά το αφήνει εκεί. Δεν εκτιμά καν ότι, μετά τον σάλο, πρέπει να βγει καταδικαστική ανακοίνωση.

Οταν, τον Ιούνιο, στο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας εταιρίας Αλαφούζου δολοφονήθηκε ο γκάνγκστερ οπαδός του Ολυμπιακού, Ρουμπέτης, καταδικασμένος σε 12ετή κάθειρξη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του «πράσινου» Φιλόπουλου, η Θύρα 13 επιτέθηκε με σκληρά λόγια κατά του μιντιάρχη. Ισως αυτός ο φόβος να «αιχμαλωτίζει» όποια αντίδραση από την ΠΑΕ.

Ομως, ο Αλαφούζος έχει να κάνει με έναν ιστορικό σύλλογο. Δεν έχει να κάνει ούτε με κανάλια ούτε με επιρροή σε ψηφοφόρους που σήμερα ψηφίζουν άσπρο κι αύριο μαύρο ούτε με παιχνίδια εξουσίας με κάθε πρωθυπουργό.

Οι οπαδοί κάθε ομάδας, όπως φυσικά και του Παναθηναϊκού, έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν πάντα με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι. Γι’ αυτό είναι οι πρώτοι που αποδοκιμάζουν τους 100-200 κάφρους που «λερώνουν» αυτό που αγαπούν. Περίμεναν να κάνει το ίδιο και ο ιδιοκτήτης. Όμως, όπως αποδεικνύεται, ο Αλαφούζος δεν καταλαβαίνει από ποδόσφαιρο. Ξέρει μόνο να πουλάει ηθική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Εφοπλιστής, ιδιοκτήτης ΠΑΕ Παναθηναϊκός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1957 στη Σαντορίνη. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στην Οξφόρδη, με μεταπτυχιακό στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από τη δεκαετία του 1980 ενεπλάκη με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειάς του, αρχικά με τη ναυτιλιακή εταιρία Glafki MC. Αργότερα ίδρυσε την πλοιοκτήτρια εταιρία τάνκερ Ermis MC. To 1989 ανέλαβε τον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι. Σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου, που περιλαμβάνει έναν τηλεοπτικό σταθμό και δύο ραδιοφωνικούς. Τον Μάιο του 2012 ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες την Παναθηναϊκή Συμμαχία και τέσσερις μήνες αργότερα ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Γιάννης Αλαφούζος, Ιδιοκτήτης,giannis alafouzos, idioktitis