Γέφυρες σε Γερμανία, Γαλλία ρίχνει ο Ερντογάν

Γέφυρες σε Γερμανία, Γαλλία ρίχνει ο Ερντογάν17.08.2018Πρόσωπα

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Μέρκελ και Μακρόν σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις της Αγκυρας

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τις σχέσεις του με την Ευρώπη φαίνεται πως επιδιώκει πάση θυσία να εξομαλύνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενόσω εντείνεται η πίεση από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό,

μετά την προ διημέρου συνομιλία του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τη συζήτηση των δύο σχεδόν μονοπώλησαν οι εξελίξεις επί των οικονομικών και, σύμφωνα με πηγή της τουρκικής προεδρίας, «οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, και οι αμοιβαίες επενδύσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία».

Βεβαίως, το μυαλό του «σουλτάνου» αυτή την περίοδο αναμφίβολα βρίσκεται στην επικείμενη συνάντησή του με την Aνγκελα Μέρκελ στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, μια συνάντηση γύρω από την οποία, σύμφωνα με την Deutsche Welle, έχουν ήδη δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες.
Της κομβικής σημασίας συνάντησης θα έχουν προηγηθεί συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας των δύο κρατών, με στόχο την προλείανση του εδάφους.

Με δεδομένο πως η προετοιμασία για αντίστοιχες επισκέψεις γίνεται συνήθως σε επίπεδο τεχνοκρατών, διπλωματών και ορισμένες φορές υφυπουργών, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως αμφότερες οι πλευρές αποδίδουν μεγάλη σημασία στο τετ α τετ. Δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο ανέφεραν χθες πως ο Ερντογάν προτίθεται να επισκεφτεί το Βερολίνο με πολυπληθή αντιπροσωπία, στην οποία θα συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Τα γερμανικά media «διαβάζουν» στην κίνηση αυτήν τη μεγάλη στροφή του Τούρκου προέδρου και τη μετάβαση από την περίοδο των συνεχών εντάσεων με τη Γερμανία σε αυτήν της αγαστής συνεργασίας μεταξύ εταίρων.

Ωστόσο, θα έχει ενδιαφέρον το πώς αυτή η στροφή θα υλοποιηθεί στον απόηχο της νέας σύλληψης Γερμανού πολίτη στην Τουρκία με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας». Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Neue Osnabrücker» αναφέρει ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρέχει εγγυήσεις στις γερμανικές εταιρίες που εξάγουν στην Τουρκία. Οι εγγυήσεις Hermes προστατεύουν επιχειρήσεις από απώλειες εσόδων, εξαιτίας οφειλών πελατών από το εξωτερικό, που δεν έχουν καταβληθεί.

Και «φλερτ» από τον Τσαβούσογλου

O υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτό) δήλωσε πως οι συζητήσεις με την Ε.Ε. για το θέμα της βίζας θα επιταχυνθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια βελτίωσης της σχέσης Αγκυρας - Βρυξελλών.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως η Τουρκία από την πλευρά της σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της κατάργησης των θεωρήσεων Σένγκεν για τους Τούρκους υπηκόους.
Μεγάλο αγκάθι για την επίτευξη του στόχου αποτελεί ο ισχύων νόμος περί τρομοκρατίας, με την Αγκυρα να διαμηνύει πως δεν μπορεί να τον καταργήσει, καθώς υφίστανται οι απειλές του κινήματος του Γκιουλέν, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Ισλαμικού Κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα