Εξοδος από τα Μνημόνια μόνο στα λόγια

Εξοδος από τα Μνημόνια μόνο στα λόγια21.08.2018Πρόσωπα

Επιφυλακτικοί για την επόμενη μέρα φορείς της αγοράς, οι οποίοι αναδεικνύουν τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησε η κρίση

Η χώρα εξέρχεται σήμερα τυπικά από την περίοδο των Μνημονίων, τα προβλήματα όμως παραμένουν. Οι φορείς της Οικονομίας χαιρετίζουν μεν το τέλος της μνημονιακής περιόδου, εμφανίζονται όμως επιφυλακτικοί για την επόμενη μέρα, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες και τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησε η κρίση στη χώρα.

Οπως επισήμανε

ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, η 21η Αυγούστου για τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ημέρα απολογισμού και όχι πανηγυρισμού, αφού τα Μνημόνια μπορεί να φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι συνεχίζουν να έρχονται.

Ο κ. Κορκίδης μάλιστα εκτιμά πως η μεταμνημονιακή περίοδος ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με την περίοδο των τριών Μνημονίων. «Η χώρα εξέρχεται επιτέλους, έστω και τυπικά, από μία μακρά μνημονιακή περίοδο οκτώ ετών, χωρίς ωστόσο να ξεχνά ότι αφήνει πίσω της 924.000 ανέργους, 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν βάλει λουκέτο και τους περισσότερους Ελληνες με ένα εσωτερικό χρέος 227 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες».

Μείωση εισοδημάτων

«Η δραματική μείωση των εισοδημάτων, των μισθών και της φορολογητέας ύλης οδήγησε τους πολιτικούς στην εύκολη λύση της υπέρμετρης αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην είναι σε θέση σήμερα να καταβάλουν αύριο τους μεταμνημονιακούς φόρους. Θα είναι τραγικό λάθος να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι τα δύσκολα πέρασαν, αφού η οικονομία έχει μεν δείξει σημάδια βελτίωσης, αλλά χωρίς αυτά να έχουν περάσει ακόμα στην καθημερινότητα της κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις ζητούν απλοποίηση των διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας, αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και, φυσικά, επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να σταλεί θετικό σήμα στους επενδυτές για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Εάν μια λογική σύνεσης, συναίνεσης και συνεργασίας δεν επικρατήσει, φοβάμαι ότι η χώρα θα κάνει ένα βήμα μπροστά και τρία βήματα πίσω» πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής δεν σημαίνει και το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης, καθώς η οικονομία παραμένει ακόμα σε δύσκολη θέση.
«Μπορεί όμως να αποτελέσει την απαρχή μίας άλλης πορείας, με θετικό πρόσημο, αρκεί να μην επαναπαυτούμε και πλέον συντεταγμένα να προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, με αιχμή του δόρατος τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Για ανάγκη γενναίας εισόδου στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωστρέφεια, στο άνοιγμα της οικονομίας και στην αξιοποίηση όλων των δυνάμεων παραγωγής έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός.

Keywords
Τυχαία Θέματα