Επτά σενάρια για τη ρύθμιση του χρέους

Επτά σενάρια για τη ρύθμιση του χρέους19.06.2018Άρθρα

Σε επτά άξονες αναμένεται να επικεντρωθεί η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μεθαυριανό Eurogroup, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, που επιβεβαιώνει το σχετικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας»

1 Επιμήκυνση ωριμάνσεων: Αφορά περίπου 96,4 δισ. ευρώ από το δάνειο του 2ου Μνημονίου

και αναμένεται να κυμανθεί από πέντε έως εννέα χρόνια.

2 Επιστροφή των κερδών, ύψους 4 δισ. ευρώ, από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης: Θα γίνει σταδιακά, με ρυθμό 1 δισ. ευρώ ετησίως, σε συνάρτηση με την υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

3 Πρόωρη εξόφληση δανείων: Τα δάνεια του ΔΝΤ (περίπου 10,4 δισ. ευρώ), τα ομόλογα της ΕΚΤ (12,8 δισ. ευρώ) και το ευρωπαϊκό δάνειο του 1ου Μνημονίου (52,9 δισ. ευρώ) μπορεί να αποπληρωθούν πρόωρα κατά ένα μέρος με χρήματα από το αδιάθετο υπόλοιπο του 3ου δανείου, ώστε να εξοικονομηθούν τόκοι.

4 «Μαξιλάρι» διαθεσίμων: «Χτίζεται» συνολικό απόθεμα 20-30 δισ. ευρώ.

5 «Γαλλικό κλειδί»: Η αντίδραση της Γερμανίας έχει υποβαθμίσει την πρόταση για έναν μηχανισμό σύνδεσης της εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της οικονομίας.

6 Επιτοκιακή ποινή: Θα αρθεί ένα «πέναλτι» που μας κόστιζε 220.000.000 ευρώ ετησίως.

7 Μακροχρόνια δέσμευση: Αν τα μέτρα δεν αποδειχθούν επαρκή για τη βιωσιμότητα του χρέους, η ευρωζώνη θα δεσμευτεί για πρόσθετη μελλοντική ελάφρυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα