Επιδότηση για λίγους στο ηλεκτρικό!

Επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Κριτήρια η οικονομική κατάσταση και οι ενεργειακές ανάγκες, ανάλογα με την περιοχή

Το καθεστώς που θα διαδεχτεί τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες καταργούνται από το νέο έτος, με ταυτόχρονη επαναφορά της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής, επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο ενός πλέγματος παρεμβάσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει στοχευμένες επιδοτήσεις, ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων, καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές του ρεύματος και

μέτρα για τις ρευματοκλοπές και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες από τον Θόδωρο Σκυλακάκη.

Ειδικότερα, οι οριζόντιες επιδοτήσεις θα αντικατασταθούν από στοχευμένες, βάσει τόσο της οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών όσο και των ενεργειακών αναγκών, οι οποίες διαφοροποιούνται ανά περιοχή, σε αναλογία με τα ισχύοντα για το επίδομα θέρμανσης. Για τους πολυτέκνους προωθείται η επαναφορά του ειδικού μειωμένου τιμολογίου που ίσχυε ως το 2018, με εισοδηματικά κριτήρια και διευρυμένα όρια κατανάλωσης σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται για τα τιμολόγια των ευάλωτων καταναλωτών.

Παράλληλα το ΥΠΕΝ ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τους προμηθευτές να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα ενιαίο τιμολόγιο, το ύψος του οποίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων κάθε μήνα και θα προκύπτει με έναν μαθηματικό τύπο, που θα εφαρμόζεται από όλους τους προμηθευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολο των καταναλωτών, με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή. Για τους υπολοίπους, με κυμαινόμενα συμβόλαια, που είναι η πλειονότητα, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα καλύψει υποχρεωτικά και όσους έχουν συμβάσεις σε ισχύ ή μόνο εκείνους των οποίων το συμβόλαιο έχει λήξει.

Διασταυρώσεις

Οσον αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, προωθούνται ευρείες διασταυρώσεις ως προς την εισοδηματική και την περιουσιακή τους κατάσταση, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς, ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ρευματοκλοπών φαίνεται να προκρίνεται η λύση της εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών κατά προτεραιότητα σε καταναλωτές στους οποίους στο παρελθόν είχε εντοπιστεί ρευματοκλοπή ή επίσης κεντρικά, σε υποσταθμούς σε περιοχές όπου υπήρχαν αυξημένα κρούσματα στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώνεται αν η ενέργεια που καταναλώνεται είναι συστηματικά περισσότερη από εκείνη που καταγράφεται στον μετρητή και τιμολογείται, και θα γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιδότηση,epidotisi