Χημική φρίκη με 60 νεκρούς στην Ντούμα!

Χημική φρίκη με 60 νεκρούς στην Ντούμα!10.04.2018Ειδήσεις

Κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν ό,τι είχαν κατά του ανταρτοκρατούμενου θύλακα.Ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλά παιδιά

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Αποτροπιασμό στη διεθνή κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η επίθεση με χημικά στην Ντούμα, τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα (από την ισλαμιστική οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ) στην ανατολική Γούτα της Συρίας. Η χημική επίθεση και οι συνακόλουθοι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στον θύλακα για να αναγκάσουν τους αντάρτες

να αποχωρήσουν είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 1.000, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και πολλά παιδιά.

Η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρία, η οργάνωση αρωγής και η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Ντούμα ανέφεραν ότι τα ιατρικά κέντρα δέχτηκαν το περασμένο Σάββατο περισσότερες από 500 περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίαζαν αναπνευστικά προβλήματα στην Ντούμα, βγάζοντας αφρούς από το στόμα και μυρίζοντας χλώριο. Οι εικόνες από βίντεο που τραβήχτηκαν λίγο μετά την επίθεση προκαλούν σοκ. Τα κρατικά ΜΜΕ έσπευσαν να αρνηθούν οποιαδήποτε ευθύνη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Το καθεστώς

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις εναντίον του, το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε μια συμφωνία απομάκρυνσης των μαχητών της Τζάις αλ Ισλάμ από την Ντούμα. Μέλη της οργάνωσης και των οικογενειών τους, όμηροι και αιχμάλωτοι της οργάνωσης αυτής ισλαμιστών ανταρτών άρχισαν να αποχωρούν από την Ντούμα το βράδυ της Κυριακής.

Τη Δαμασκό έσπευσε να υπερασπιστεί και το Ιράν, καταγγέλλοντας ως «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησης τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό εναντίον της Ντούμα.

Ωστόσο, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από πλευράς των ΗΠΑ, με τον Τραμπ να καταλογίζει ευθύνες στη Ρωσία και στον Ασαντ, αποκαλώντας τον τελευταίο «ζώο» και προειδοποιώντας τον ότι θα «πληρώσει μεγάλο τίμημα». «Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το ζώο Ασαντ. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο twitter. Αργότερα, με νέο μήνυμά του, ξεκαθάρισε πως στα όσα έγιναν θα δοθεί απάντηση μέσα στο επόμενο 48ωρο, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σε έντονο ύφος κινήθηκε και η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, ο οποίος «δεν απέκλεισε τίποτα» ως αντίδραση στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.

Λαβρόφ: «Δεν χρησιμοποιήσαμε βόμβα χλωρίου»

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί χρήσης βόμβας χλωρίου και απαντώντας στις κατηγορίες της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ πως «με τη σταθερή στήριξη που παρέχει στο (σ.σ.: συριακό) καθεστώς (η Ρωσία), φέρει την τελική ευθύνη για αυτές τις βίαιες επιθέσεις», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (φωτό) υπογράμμισε ότι Ρώσοι ειδικοί δεν βρήκαν «κανένα ίχνος χημικής ουσίας» στην Ντούμα κι έκανε λόγο για «επινοημένες και κατασκευασμένες δικαιολογίες». Εννέα κράτη-μέλη -εκ των συνολικά 15- του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν την έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. χθες, αναζητώντας μια ρωμαλέα διεθνή αντίδραση στα πρόσφατα γεγονότα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε απερίφραστα τη χρήση των χημικών όπλων, ιδίως εναντίον αμάχων.

Στην ανάγκη να λογοδοτήσουν «εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση δηλητηριώδους αερίου» αναφέρθηκε η γερμανική κυβέρνηση, ενώ την καταδίκη της για τη χρήση χημικών στην Ντούμα εξέφρασε και η Τουρκία, τόσο διά του υπουργείου Εξωτερικών της όσο και διά στόματος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο «σουλτάνος», σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον της Ντούμα και της ανατολικής Γούτα. Εκκληση να σταματήσουν οι μάχες στην Ντούμα απηύθυνε και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ νωρίτερα και ο Πάπας Φραγκίσκος είχε καταδικάσει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, εκφράζοντας τη λύπη του για τα «δεκάδες θύματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα