Χάος στη μισή Ελλάδα από το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα

Χάος στη μισή Ελλάδα από το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα01.10.2018Ρεπορτάζ

Ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιοχές της Εύβοιας και της Φθιώτιδας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα, πλημμυρισμένοι δρόμοι και μεγάλες ποσότητες λάσπης στα οδικά δίκτυα συνθέτουν από χθες το σκηνικό σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας απ' όπου πέρασε ο κυκλώνας «Ζορμπάς». Η μεσογειακή καταιγίδα που

πλήττει από προχθές το βράδυ τη χώρα προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιοχές της Εύβοιας και της Φθιώτιδας και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμους Λοκρών και Μαντουδίου.

«Πολλοί αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα των σπιτιών τους γιατί φοβήθηκαν» δήλωσε ο δήμαρχος Λίμνης - Μαντουδίου Χρήστος Καλυβιώτης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα μέτρο νερό ακόμη και στον δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με την Αιδηψό. Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού καθώς και οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί. Ανάλογο ήταν το σκηνικό του καιρού και στην ευρύτερη περιοχή του Θεολόγου Φθιώτιδας, όπου οι χείμαρροι φούσκωσαν και μετέφεραν τόνους λάσπης ενώ το νερό στους δρόμους ξεπέρασε το ένα μέτρο.

«Ζούμε έναν πραγματικό εφιάλτη και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες, γιατί οι καταστροφές σε περιουσίες είναι μεγάλες» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος λίγο μετά την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία, το Καρπενήσι, την Αμφισσα και τη Λιβαδειά βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο βασικό οδικό δίκτυο.

Στην Κόρινθο η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης αφήνοντας τους 15.000 κατοίκους χωρίς νερό. Στο Κιάτο γκρεμίστηκαν γέφυρες και η περιοχή κόπηκε στα δύο. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής Σπύρος Σταματόπουλος, οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα είναι πολλές και για τον λόγο αυτό ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να σταλούν κλιμάκια μηχανικών που θα καταγράψουν τις καταστροφές.



Εκκληση προς τους πολίτες απηύθυνε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρέας Μεγάρων προκειμένου να μην περνούν από τον παραλιακό δρόμο αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. «Πέφτουν συνεχώς κομμάτια από πεζοδρόμια και ο δρόμος είναι στον αέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συνοδευόταν και από σχετικές φωτογραφίες που μαρτυρούσαν το μέγεθος της καταστροφής.

Στη δίνη του «Ζορμπά» βρέθηκε και η Καλαμάτα. Συνολικά 14 σκάφη διάφορων τύπων βυθίστηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή. Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από θαλαμηγό με σημαία Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.

Ακραία καιρικά φαινόμενα επικράτησαν και στη νησιωτική Ελλάδα. Ειδικότερα, στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο προκλήθηκαν υλικές ζημιές από την ένταση της βροχής και εγκλωβίστηκαν τρεις άνθρωποι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στη Σκιάθο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους είχαν αίσιο τέλος και οι μηχανισμοί των δήμων βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Ενας νεκρός στην Κόρινθο και τρεις αγνοούμενοι στο Μαντούδι

Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι ήταν ως αργά χθες το βράδυ ο απολογισμός του μεσογειακού κυκλώνα που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας το Σαββατοκύριακο και άφησε πίσω του σοβαρότατες ζημιές. Τα κακά νέα ήρθαν από την Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα από το Βραχάτι Κορινθίας. Νεκρός εντοπίστηκε ο πρώην διοικητής Ασφαλείας Κορίνθου Γιάννης Παπατριανταφύλλου, συνταξιούχος αστυνομικός, κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή. Ο άτυχος άνδρας υπέστη έμφραγμα τη στιγμή που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του το Σάββατο το βράδυ.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ο συνταξιούχος αστυνομικός είχε σταματήσει το αυτοκίνητό του στην άκρη του δρόμου, ενώ ταυτόχρονα έβλεπε τα ορμητικά νερά να πλησιάζουν. Στο σημείο έφτασε ένας φίλος του με αγροτικό αυτοκίνητο, που τον παρέλαβε, ωστόσο φαίνεται ότι ήταν ήδη αργά.

Συναγερμός

Τρεις άνθρωποι αγνοούνται στο Μαντούδι της Εύβοιας, έχοντας θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ηλικίας 67 και 58 ετών, οι οποίοι το Σάββατο το βράδυ διέσχισαν με το αυτοκίνητό τους τον δρόμο από Μαντούδι για Μετόχι, ωστόσο έπεσαν σε έναν ορμητικό χείμαρρο. Το αυτοκίνητο βρέθηκε, όχι όμως και το ανδρόγυνο. Στην ίδια περιοχή αγνοείται και ένας 27χρονος. Ο νεαρός άνδρας επέβαινε σε όχημα μαζί με την 24χρονη σύντροφό του, όταν αναγκάστηκαν να σταματήσουν την πορεία τους, καθώς ο δρόμος είχε μετατραπεί σε χείμαρρο.

Η κοπέλα κατάφερε να πιαστεί σε κορμό δέντρου, όπου έμεινε για ώρες. Ωστόσο δεν κατάφερε να εντοπίσει τον 27χρονο, τα ίχνη του οποίου δεν έχουν βρεθεί. Στο κατακόρυφο βρίσκεται η αγωνία και για έναν 75χρονο κτηνοτρόφο, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή του Αλμυρού, στον Βόλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας είχε μεταβεί στην περιοχή Μέγας Λάκκος, στο όρος Οθρυς, προκειμένου να μεταφέρει τα ζώα του για να τα προστατέψει από την κακοκαιρία. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο σημείο επικρατούσε πυκνή ομίχλη και ο 75χρονος έχασε τον προσανατολισμό του. Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετέχουν Αστυνομία, πυροσβέστες αλλά και εθελοντές.

Ο «Ζορμπάς» μέσα από τα «μάτια» της NASA

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία, στην οποία φαίνεται καθαρά η δομή του μεσογειακού κυκλώνα που «σάρωσε» πολλές περιοχές της χώρας το Σαββατοκύριακο, αποτύπωσε ο δορυφόρος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Suomi NPP στις 03.50 ώρα Ελλάδος, το Σάββατο. Εκείνη τη στιγμή, ο κυκλώνας βρισκόταν περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Μεσσηνίας, ενώ έως τις 09.00 το πρωί του Σαββάτου το κέντρο του είχε φθάσει κοντά στη Φοινικούντα, σύμφωνα με την υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δεν είχαν προετοιμαστεί δήμοι και περιφέρειες

Ευθύνες ενδέχεται ότι θα χρειαστεί να αναζητηθούν για την ετοιμότητα που επέδειξαν ο κρατικός μηχανισμός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση εν όψει του μεσογειακού κυκλώνα που σάρωσε το Σαββατοκύριακο πολλές περιοχές της χώρας. Κι αυτό διότι οι μετεωρολόγοι όλες τις προηγούμενες ημέρες είχαν προειδοποιήσει για ακραία καιρικά φαινόμενα και είχαν αναφέρει ότι θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή. Μάλιστα, είχαν αναφέρει τις περιοχές όπου θα «χτυπούσε» ο κυκλώνας.

Ωστόσο, από τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν φαίνεται ότι ιδιαίτερα οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν προετοιμάστηκαν όσο θα έπρεπε. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του δημάρχου Αργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου, ο οποίος είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν είχε ενημερωθεί για την ένταση της κακοκαιρίας! Ο κ. Καμπόσος μιλώντας για τις δύσκολες ώρες που περνούσε ο δήμος του τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είχαμε ενημερωθεί για τέτοια φαινόμενα».

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επέμεινε ότι η όποια κριτική τής ασκείται είναι προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων. «Η όποια κριτική έχει ασκηθεί προς τον μηχανισμό της Περιφέρειας Αττικής έχει ασκηθεί όχι στη βάση γεγονότων αλλά πολιτικών σκοπιμοτήτων» τόνισε η κυρία Δούρου στο ραδιόφωνο news247, τη στιγμή που ο μεσογειακός κυκλώνας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. «Οσοι ασκούν εύκολη κριτική δεν τους ενδιαφέρει ούτε η ζωή ούτε η ασφάλεια των πολιτών, αλλά είτε είναι επίδοξοι περιφερειάρχες είτε θέλουν να πατήσουν πάνω σε μια καταστροφή που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες ενός θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κυρία Δούρου μπήκε στο κάδρο των ποινικών ευθυνών για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Keywords
ελλαδα, σαρωτικο, χαος, χαλκιδα, σχολεια, καιρος, λαμια, αμφισσα, λιβαδειά, καλαματα, νέα, οθρυς, NASA, meteo.gr, αθηνα, news247, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, www.meteo.gr, meteo, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, φοινικουντα, η ζωη, ρενα δουρου, δουρου, αυτοδιοικηση, οθρυς, αστυνομια, αυτοκινητο, γυναικα, δορυφορος, ζωα, ιχνη, ραδιοφωνο, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, news247, αγωνια, αμφισσα, βραδυ, βραχατι, βρισκεται, δημος, δηλωση, δινη, διοικητης, δομη, δρομος, δικτυο, δικτυα, αιδηψο, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εμφραγμα, εξελιξη, επρεπε, ερευνες, ετων, ζωη, ιδια, υπηρεσια, θυμιος, καρπενησι, κυρια, κιατο, λιβαδειά, λογο, νερο, ομιχλη, ορος, οχημα, πρωι, σαββατο, συγκεκριμενα, σκαφη, σπιτια, σωα, τοπικη αυτοδιοικηση, χρηστος, ωρες, ασφαλεια, ατυχος, χωρα, ιδιαιτερα, κοπελα, κωστας, πληροφοριες, σημαια, σπυρος, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα