Χάος με τους λογαριασμούς του Στουρνάρα

Χάος με τους λογαριασμούς του Στουρνάρα08.03.2018Παρασκήνιο

Η αναστάτωση από δημοσιεύματα, η διάψευση και το επικριτικό άρθρο της «WSJ»

Θρίλερ με τον Γιάννη Στουρνάρα για ακόμη μια φορά έπειτα από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, καθώς και της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου, με αφορμή την υπόθεση Novartis, προκειμένου να ελεγχθούν εξονυχιστικά.

Το περιβάλλον του

κεντρικού τραπεζίτη διέψευσε τις πληροφορίες και «έδειξε» εμμέσως το Μέγαρο Μαξίμου για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας έτσι τον πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να τον εγκαλεί για κινήσεις που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και την επιδίωξη της χώρας να βγει από τη διεθνή επιτροπεία.

«Πρόκειται για ευσεβείς πόθους των γνωστών αγνώστων» έλεγαν συνεργάτες του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα.

Τον κ. Στουρνάρα, πάντως, έχουν αρχίσει να τον ζώνουν τα φίδια, καθώς φαίνεται πως πρώτη φορά μπαίνει με αρνητικό τρόπο στο μικροσκόπιο ισχυρών ξένων ΜΜΕ (στην ουσία εκφράζουν δυναμικά τμήματα των παγκόσμιων αγορών), τα οποία εν πολλοίς τον εμφανίζουν ως «πρόβλημα» για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» εκτιμά ότι η ΕΚΤ σύρεται σε εθνικές διενέξεις για τραπεζικά σκάνδαλα και δωροδοκίες. «Τρία από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τελούν υπό δικαστική διερεύνηση σε Λετονία, Σλοβενία και Ελλάδα» σημειώνει η εφημερίδα, ενώ σε άλλο σημείο γράφει ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτρέψει έρευνες που προβλέπονται από τις εθνικές νομοθεσίες».

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται πιο ειδικά στην περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα: «Ο επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεχή διένεξη με μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που τον θεωρούν πολιτικό εχθρό. Τον Φεβρουάριο συστάθηκε προανακριτική κοινοβουλευτική επιτροπή για να διερευνήσει αν ο κ. Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για να χειραγωγηθούν οι τιμές των φαρμάκων».

Σύμφωνα με τη «WSJ», «οι κρίσεις στις τρεις αυτές χώρες, αν και διαφορετικές μεταξύ τους, ενέχουν τον κίνδυνο να ταλανίσουν την ΕΚΤ και να αποσπάσουν την προσοχή από σημαντικά ζητήματα, την ώρα που έχει αναδυθεί ενισχυμένη από την πρόσφατη κρίση χρέους της ευρωζώνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα