Μπουτάρης: Nα μην έρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί στη ΔΕΘ!

Μπουτάρης: Nα μην έρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί στη ΔΕΘ!23.09.2018Πρόσωπα

Με δηλώσεις του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάσταση των τελευταίων χρόνων που διαλύει το κέντρο της πόλης και έχει αρνητικές συνέπειες για τα καταστήματά της

Από τη
Φανή Χαρίση

Η 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης,

που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ήταν αναμφίβολα η καλύτερη των τελευταίων 20 ετών. Ωστόσο, και φέτος το σκηνικό αμαυρώθηκε, ειδικά το πρώτο Σαββατοκύριακο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από τις διαδηλώσεις φορέων και σωματείων, από τους περίπου 5.000 αστυνομικούς, τα δεκάδες δακρυγόνα και τα επεισόδια που έγιναν.

Πέραν τούτων το κέντρο της πόλης, αποκλεισμένο λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, ήταν απροσπέλαστο για κάθε πολίτη που θα ήθελε να επισκεφτεί την Εκθεση ή να κάνει τη βόλτα του στην πόλη. Ακόμα και οι κάτοικοι του κέντρου προτίμησαν είτε να κλειδαμπαρωθούν στα σπίτια τους είτε να τα εγκαταλείψουν. Θλιβερή η εικόνα και για τους καταστηματάρχες του κέντρου που, επίσης τρομοκρατημένοι, κατέβασαν ρολά και καρδιοχτυπούσαν για τις περιουσίες τους.

Επειτα από όλο αυτό το σκηνικό το ερώτημα τέθηκε ξανά στα πηγαδάκια της πόλης: Θέλουμε ή όχι τους πολιτικούς αρχηγούς στη ΔΕΘ; Δεδομένου ότι πλέον τα Μνημόνια δεν αφήνουν περιθώρια παροχών και υποσχέσεων, ποιος ο λόγος των αφίξεων του εκάστοτε πρωθυπουργού, αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης και λοιπών πολιτικών αρχηγών;

Οι πολίτες ομονοούν ότι η βόλτα των πολιτικών αρχηγών, πρώτον, κοστίζει στον δημόσιο κορβανά, και, δεύτερον, προκαλεί προβλήματα.

Από την άλλη, όμως, είναι μια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, κλέβοντας ίσως λίγη από την αίγλη του Κοινοβουλίου, καθώς γίνεται Σεπτέμβριο, μετά τα μπάνια του λαού, στην αρχή της σεζόν.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης από την πρώτη κιόλας θητεία του είχε προτείνει να μην έρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί στη ΔΕΘ, αλλά να γίνεται ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ σε χώρο εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τη ΔΕΘ, ή και σε άλλη χρονική περίοδο. «Θα ήταν προτιμότερο να γίνεται ένα φόρουμ όπου, εκτός από τους δικούς μας πολιτικούς αρχηγούς, να έρχονται και από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ετσι θα έχει ουσία και θα ενισχυθεί και η εξωστρέφεια της πόλης. Οχι όμως στο κέντρο, αλλά σε κάποιο ξενοδοχείο εκτός της πόλης» τόνισε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Μπουτάρης. Και από το βήμα του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου όμως ο κ. Μπουτάρης πήρε θέση για το θέμα και όσα έγιναν στην πρόσφατη ΔΕΘ, επαναφέροντας την πρότασή του για ανεξάρτητο πολιτικό φόρουμ. «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα εμπορικό γεγονός και η πόλη διαλύεται. Αδειάζει από τους Θεσσαλονικείς η αγορά, ενώ είναι ανοιχτή τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ. Το ταμείο είναι αρνητικό, ακόμα και τα μικρότερα καταστήματα δεν έκαναν τζίρο».

Μάλιστα ο δήμαρχος, προς ενίσχυση της θέσης του, θυμήθηκε τον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Το 1974 ήρθε στην πόλη ο Καραμανλής, έκανε ομιλία και δεν άνοιξε μύτη. Δεν είχε ούτε έναν αστυνόμο» είπε χαρακτηριστικά.
Την άποψη ότι η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να χάσει αυτό το άτυπο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που διεξάγεται επ' αφορμή της Διεθνούς Εκθέσεως εκφράζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ - HELEXPΟ κ. Τάσος Τζήκας, που θεωρεί ωστόσο ότι πρέπει να λάβει ευρωπαϊκό χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε ένα πολιτικό Νταβός.
«Παράλληλα με όσα γίνονται στην Εκθεση και την παρουσία των πολιτικών αρχηγών, θα μπορούσε να γίνει ένα φόρουμ με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών, των εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και με πολιτικούς από τον διεθνή χώρο, και να εξελιχθεί σε ένα πολιτικό Νταβός» είπε ο κ. Τζήκας.

«Χρειάζεται πιο έξυπνος προγραμματισμός για να αποφευχθούν τα επεισόδια»

Θετικός στην παρουσία των πολιτικών αρχηγών είναι και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Ζορπίδης (φωτό), που όμως, προκειμένου η πόλη να μην είναι «όμηρος» των διαδηλώσεων, προτείνει η ομιλία του πρωθυπουργού να μη γίνεται Σάββατο, αλλά Παρασκευή.

«Βρίσκω όλες αυτές τις αντιδράσεις για την παρουσία των πολιτικών αρχηγών εξαιρετικά υπερβολικές. Πιστεύω ότι το πρώτο τριήμερο με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού όσο και το δεύτερο, μ’ αυτό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσδίδουν κύρος στον θεσμό της ΔΕΘ. Είναι προνόμιο για τη Θεσσαλονίκη να υποδέχεται την πολιτική ηγεσία του τόπου και να γίνεται, έστω για λίγες ημέρες, επίκεντρο της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας. Είμαι βέβαιος πως, εάν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έρχονταν, τότε όσοι διαμαρτύρονται σήμερα θα διαμαρτύρονταν εντονότερα, γιατί η πολιτική ηγεσία σνομπάρει ή αγνοεί τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ!» τόνισε ο κ. Ζορπίδης, προσθέτοντας: «Τα επεισόδια στις διαδηλώσεις και τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα μπορούν να μειωθούν με σωστότερο προγραμματισμό και συνέπεια. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να εγκαινιάζει τη ΔΕΘ την Παρασκευή, δηλαδή σε μέρα, τοποθεσία και ώρα που δεν ευνοούν τις διαδηλώσεις. Γιατί η ομιλία το βράδυ του Σαββάτου ευνοεί τη συγκέντρωση διαδηλωτών απ’ όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν δηλαδή τρόποι ώστε να περιορίσουμε τα αρνητικά παρεπόμενα με εξυπνότερη οργάνωση και όχι με τη λογική “πονάει δόντι, κόψει κεφάλι”».

Από την άλλη, η ΔΕΘ αποδεδειγμένα βρίσκεται στην καρδιά των Θεσσαλονικέων. Φέτος έσπασε το... κοντέρ επισκέψεων, καθώς έκοψε περισσότερα από 280.000 εισιτήρια, ενώ πρόσφατες έρευνες γνώμης έδειξαν ότι οι πολίτες επιθυμούν την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης, αλλά χωρίς τους πολιτικούς αρχηγούς (40%) και χωρίς τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα