«Μπίζνες» στην Αγκυρα, αγωνία στην Αθήνα!

«Μπίζνες» στην Αγκυρα, αγωνία στην Αθήνα!04.04.2018Παρασκήνιο

Οι όψιμοι σύμμαχοι Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν μαζί τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου και μίλησαν για τους S-400

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Στην Aγκυρα κατέφθασε χθες, λίγο μετά τις 15.00, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να εγκαινιάσει με τον Τούρκο ομόλογό του τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας κι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται εν αναμονή κάποιας εξέλιξης

αναφορικά με το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στη γείτονα, ενδεχομένως και την παρέμβαση του ίδιου του Πούτιν.

Μετά τη μεγαλοπρεπή υποδοχή του, ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, συνοδεία ένστολων εφίππων που κρατούσαν τη ρωσική και την τουρκική σημαία. Λίγο αφότου έφτασε, έθεσε μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τα θεμέλια του πυρηνικού σταθμού, κηρύσσοντας επισήμως την έναρξη των εργασιών.

Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού σε τουρκικό έδαφος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, τοποθετεί την Τουρκία -σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ- «στην πρώτη κατηγορία στον τομέα της ενέργειας», ενώ και ο Πούτιν δήλωσε ευγνώμων για την απόφαση της Αγκυρας να δώσει στο πρόγραμμα καθεστώς στρατηγικής επένδυσης.

Για το περιβάλλον

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στις έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες, λέγοντας ότι η κατασκευή του έργου θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια, κανείς ωστόσο δεν αναφέρθηκε στους μεγάλους κινδύνους που ενέχονται στην τοποθέτηση ενός πυρηνικού σταθμού σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή, όπως αυτή της Μερσίνας.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα στη στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών την παράδοση των συστοιχιών πυραύλων εδάφους - αέρος S-400 στην Τουρκία. «Η προτεραιότητα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf» τόνισε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα.

Η συνάντηση, πάντως, του «τσάρου» με τον «σουλτάνο» λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και εκρηκτική χρονική συγκυρία, καθώς αμφότεροι διάγουν δύσκολη περίοδο στις σχέσεις τους με τη Δύση. Πέρα από τη συνεργασία τους στο Ακούγιου, Αγκυρα και Μόσχα χτίζουν όλο και στενότερους οικονομικούς, εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς, ενδεχομένως επειδή και οι δύο κινδυνεύουν να βγουν στο περιθώριο της παγκόσμιας σκηνής και αναζητούν διακαώς συμμάχους.

Παράλληλα, σήμερα μεταβαίνει στην Αγκυρα και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί για την τριμερή σύνοδο με αντικείμενο τη Συρία, σε μια προσπάθεια επίλυσης του συριακού, παρά τις διαφορετικές ατζέντες που έχουν οι τρεις χώρες. Επισήμως οι ηγέτες είναι σύμφωνοι ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα, ωστόσο στην πράξη κάτι τέτοιο έχει αποδειχθεί ανέφικτο.

Εμμεση απειλή στην Ε.Ε. από Γιλντιρίμ!

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αισθάνεται ευγνωμοσύνη για την Τουρκία» δήλωνε χθες με περίσσιο θράσος ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας πως η Αγκυρα με την πολιτική της είναι αυτή που εμποδίζει τους τρομοκράτες να περάσουν από τη χώρα του στη γηραιά ήπειρο! Θέλοντας να υπερτονίσει μάλιστα τον ρόλο της Τουρκίας, επανέλαβε τη γνωστή επωδό της Αγκυρας, λέγοντας ότι «τα σύνορά μας είναι τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Προστατεύουμε (με τη στάση μας) τα σύνορα αυτά». Οι δηλώσεις του, βέβαια, είχαν άμεση αντανάκλαση και στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το Προσφυγικό, γεγονός που ο «σουλτάνος» συχνά πυκνά σπεύδει να χρησιμοποιήσει ως όπλο του κατά των Ευρωπαίων.

Αλλά και ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η χώρα του μπορεί να κάνει επιχειρήσεις κατά «τρομοκρατών» χωρίς την «έγκριση» ξένων κρατών. «Αυτές τις μέρες η Τουρκία κυνηγά τρομοκρατικές οργανώσεις εκτός των συνόρων της. Προσπαθούν να ξεφύγουν, αλλά τους κυνηγούμε» είπε αναφερόμενος στις επιχειρήσεις στη Συρία.

Νέες προκλήσεις και από τα τουρκικά ΜΜΕ

Συνεχιζόμενες είναι οι τουρκικές προκλήσεις προς την Αθήνα, καθώς χθες εκτός από τις -νέες- δηλώσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας, και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου έριχναν κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η άνευ προηγουμένου... ετοιμότητα που επέδειξαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς με το που ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο οι δημοσιογράφοι της γείτονος εξαπέλυαν επιθέσεις κατά του Ελληνα πρωθυπουργού. Τα περισσότερα εκ των δημοσιευμάτων, δε, τα οποία ανέβηκαν στο διαδίκτυο ελάχιστα λεπτά μετά την ομιλία Τσίπρα, φιλοξενούσαν οργισμένα ρεπορτάζ, που μιλούσαν για «νέα πρόκληση» και «σκάνδαλο» εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Τι τους ενόχλησε τόσο πολύ; Η φράση του Αλέξη Τσίπρα, που τόνισε -απόλυτα δικαιολογημένα- αναφερόμενος στους Τούρκους: «Ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης, με την επιστροφή των δύο στρατιωτικών».
«Εβαλε άλλη μία φορά την Τουρκία στο στόχαστρο» έγραφε χαρακτηριστικά η «Hürriyet», που, αφού στάθηκε ελάχιστα στα λεγόμενα του πρωθυπουργού, έσπευσε στη συνέχεια να υπενθυμίσει στους αναγνώστες της και όσα είχε πει μία μέρα νωρίτερα ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Η «Sabah» την ίδια ώρα έκανε λόγο για «σκάνδαλο» και τόνιζε πως επρόκειτο για «ακόμα μία ενέργεια στη διάρκεια της κρίσης του τελευταίου διαστήματος». «Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τσίπρας» τόνιζε από την πλευρά της η «Sözcü», ενώ η «Haberler» μιλούσε για «προκλητική» στάση του Τσίπρα, που κατηγόρησε την Τουρκία ότι χαλάει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπίζνες, Αγκυρα, Αθήνα,biznes, agkyra, athina