Ανοικτή η μείωση μισθών του Δημοσίου και συντάξεων

Ανοικτή η μείωση μισθών του Δημοσίου και συντάξεων01.04.2020Οικονομία

Σε ρόλο «λαγού» ο Πέτσας, επαναφέρει το ενδεχόμενο και προκαλεί πανικό σε υπαλλήλους και απομάχους της εργασίας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών του Δημοσίου και των συντάξεων μετά τον Μάιο, εάν η πανδημία συνεχιστεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μοιάζοντας να διαδραματίζει τον ρόλο του «λαγού» σε σχέση με «κρυφά» σενάρια που φαίνεται

να εξετάζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και δημιουργώντας την εικόνα ενός κράτους ανήμπορου και ανίκανου, πίσω από τη «βιτρίνα» της επικοινωνίας, να στηρίξει ουσιαστικά την κοινωνία έστω και για λίγους μήνες.

Ο κ. Πέτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε ότι «στον σχεδιασμό μας δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση στις αποδοχές των υπαλλήλων στο Δημόσιο και συντάξεων, τουλάχιστον στον ορίζοντα που έχουμε εμείς σχεδιάσει, έως τον Μάιο. Κατόπιν θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα πάει η πανδημία».

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έρχεται σε συνέχεια τοποθέτησης του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της μείωσης των μισθών του Δημοσίου και των συντάξεων, χωρίς όμως να οριοθετήσει πιθανό χρονικό ορίζοντα. Πλέον, το ενδεχόμενο αυτό τίθεται από τον Ιούνιο και μετά, εάν η κρίση συνεχιστεί.

Η ανησυχία που προκαλεί στους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους η δήλωση Πέτσα «συνοδεύεται» από την αγανάκτηση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι βλέπουν να επικρατεί μπάχαλο σε σχέση με το «πώς» και «πότε» θα λάβουν το δώρο Πάσχα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για «καταβολή του στο ακέραιο, σε όλους».

Σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα, πρέπει να το καταβάλουν οι εργοδότες έως τη Μεγάλη Τετάρτη. Οι υπόλοιποι (είτε σε εταιρίες που έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα είτε σε πληττόμενες) δύνανται να το πάρουν έως τις 30 Ιουνίου. Ομως, δεδομένων των τεχνικών αδυναμιών για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί από τον Προϋπολογισμό ένα μέρος του δώρου, στελέχη Ταμείων δεν αποκλείουν να δοθεί παράταση. Στο μεταξύ, χθες, καθορίστηκε ότι «δώρο Πάσχα» θα λάβει το προσωπικό νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων δομών του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η ενίσχυση δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των έκτακτων μέτρων και έως τις 15 Απριλίου (με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και του «ειδικού σκοπού»).

Keywords
Τυχαία Θέματα