Ανάβει φωτιές το Audi του Λετονού Στουρνάρα!

Ανάβει φωτιές το Audi του Λετονού Στουρνάρα!09.09.2018Παρασκήνιο

Την ίδια ώρα που ελέγχεται για υποθέσεις χρηματισμού και διαφθοράς, κυκλοφορεί με ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο. Για συμπεριφορά που εγείρει υποψίες μιλούν δημοσιεύματα

Αλλος ένας Ευρωπαίος συνάδελφος του Γιάννη Στουρνάρα δημιουργεί πονοκεφάλους στην ΕΚΤ με τα συνεχή σκάνδαλα διαφθοράς! Ο Λετονός κεντρικός

τραπεζίτης Ιλμαρς Ρίμσεβικς, την ώρα που ελεγχόταν για υποθέσεις χρηματισμού και διαφθοράς, γυρνούσε ανενόχλητος με το υπερπολυτελές αυτοκίνητό του!

Ευρωπαϊκά δημοσιεύματα «καίνε» τον Ιλμαρς Ρίμσεβικς, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, που είχε ελεγχθεί για διαφθορά στα τέλη Ιουνίου. Και αυτό γιατί είναι ο τρίτος κεντρικός τραπεζίτης (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ) που φέρεται ότι έχει εμπλακεί σε ύποπτες συναλλαγές τον περασμένο χρόνο, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το «EURACTIV France».

Αυτό όμως δεν απέτρεψε τον Ιλμαρς Ρίμσεβικς από το να κυκλοφορεί με το τελευταίο μοντέλο Audi A8L, ένα πολυτελέστατο όχημα με στερεοφωνικό σύστημα Bang & Olufsen, πολυτελή καθίσματα κ.ά., που άφησε με ανοιχτό το στόμα τους τραπεζίτες της ΕΚΤ όταν επισκέφθηκαν τη Ρίγα. Σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός παραμένει περίπου στα 900 ευρώ μηνιαίως και ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας Ιλμαρς Ρίμσεβικς βρίσκεται υπό έρευνα, η μεταφορά με ένα αυτοκίνητο σαν και αυτό, όπως τονίζουν τα δημοσιεύματα, προκαλεί υποψίες. Το αυτοκίνητο, το οποίο αγοράστηκε με μίσθωση πριν από έναν χρόνο, διατέθηκε προς πώληση για 78.000 ευρώ στα μέσα Αυγούστου.

Κατηγορίες

Αρχικά η ΕΚΤ υποστήριξε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τη θέση του μετά τις κατηγορίες για δωροδοκία.
Στη συνέχεια η ΕΚΤ υπέβαλε καταγγελία κατά της Λετονίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο δικαστήριο ο δικηγόρος της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της ανάκτησης των εξουσιών του κ. Ρίμσεβικς. Στα τέλη Ιουλίου το δικαστήριο απέρριψε την απαίτηση της ΕΚΤ, υιοθετώντας ένα περίεργο συμπέρασμα: Ζήτησε από τον ύποπτο διοικητή να κατονομάσει τον διάδοχό του.

«Δεν παίρνουμε θέση, θέλουμε απλώς το διοικητικό συμβούλιο να λειτουργεί σωστά» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα μέσα Ιουνίου.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας αρνείται να ονομάσει τον αντικαταστάτη του και, ως εκ τούτου, απαιτεί να επανακτήσει τα καθήκοντά του στη λετονική τράπεζα, γεγονός που αφήνει την κυβέρνηση της Ρίγας αντιμέτωπη με το δίλημμα είτε να ενεργήσει παράνομα σε σχέση με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε να αναστείλει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στον Ρίμσεβικς τον περασμένο Μάρτιο από την Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς.

Αναταραχή

Αυτή είναι η πρώτη φορά σε 13 χρόνια που η ΕΚΤ, η οποία έχει κερδίσει επαίνους για τη διαχείριση της κρίσης του 2008, βρέθηκε σε αναταραχή.
Το 2005 ο Αντόνιο Φάτσιο, τότε διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, παραιτήθηκε έπειτα από πολλούς μήνες έντονης φημολογίας εναντίον του. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για διαφθορά. Ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρέπει να αποχωρήσει το 2019, ήταν ο αντικαταστάτης του.

Αλλη μία περίπτωση που προκάλεσε επικρίσεις κατά της ΕΚΤ ήταν αυτή του Σλοβένου κεντρικού τραπεζίτη ο οποίος είχε υποστεί πιέσεις από την κυβέρνησή του. Εχοντας ανακριθεί από την αστυνομία, ο Μπόστιαν Ζάτσμπεκ ανακάλυψε με έκπληξη μια μέρα ότι έχει εξαφανιστεί ο υπολογιστής του, ενώ την ίδια ώρα δεχόταν έντονες επικρίσεις για τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Το 2017 ο τραπεζίτης μπλοκαρίστηκε στα Σκόπια, καθώς ταξίδευε στη Γερμανία για να συμμετάσχει σε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Επειτα από αυτό η ΕΚΤ ζήτησε από τη σλοβενική κυβέρνηση να αφήσει τον διοικητή να κάνει τη δουλειά του.

Αλλά όταν απειλήθηκε η ζωή του φέτος τον χειμώνα, η Φρανκφούρτη αποφάσισε να τον απομακρύνει: Μια θέση βρέθηκε γι' αυτόν στο SRB, τον νέο φορέα της Ε.Ε. για την εξυγίανση των τραπεζών (Single Resolution Board), στον οποίο προσχώρησε στα τέλη Μαρτίου χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Η θέση που κατείχε στη Σλοβενία είναι πλέον κενή.

Κριτική του Τύπου και για την κάλυψη στον διοικητή της ΤτΕ

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το 2017 ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας (φωτό) τέθηκε επίσης υπό αμφισβήτηση έπειτα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς στον φαρμακευτικό τομέα, στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκονται και αρκετοί πολιτικοί. Ενώ ο Ελληνας διοικητής δέχεται τακτικά την υποστήριξη του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον διαβεβαιώνει για όλο τον «σεβασμό» του, ο Ρίμσεβικς, ο διοικητής της λετονικής Κεντρικής Τράπεζας, δεν φαίνεται να δέχεται την ανάλογη στήριξη.

«Είναι μια λεπτή κατάσταση λόγω της ανάγκης των διοικητών των κεντρικών τραπεζών για ανεξαρτησία. Η Σλοβενία άσκησε σαφώς πίεση για να παραιτηθεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και αυτό είναι απαράδεκτο. Οι κατηγορίες εναντίον του Λετονού διοικητή φαίνεται να είναι συντριπτικές. Αλλά αν δεχτούμε ότι τα δικαστήρια μπορούν να θέσουν σε διαθεσιμότητα έναν διοικητή, όπως συνέβη στη Λετονία, αυτό ανοίγει τον δρόμο για άλλες πιέσεις» αναγνώρισε μια πηγή κοντά στην ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι δεν απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε ο ευρωβουλευτής Περβένς Μπερέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουλίου. «Γνωρίζατε το ενδεχόμενο διαφθοράς του κ. Ρίμσεβικς προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο; Τι μπορεί να γίνει προληπτικά για τέτοιου είδους καταστάσεις;» ρωτήθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ από τον Γάλλο ευρωβουλευτή.

«Γενικά, η ΕΚΤ αποδίδει μεγάλη σημασία στην ορθή συμπεριφορά των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο τα μέλη να είναι αψεγάδιαστα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αρνούμενος επί της ουσίας να απαντήσει, όπως είχε κάνει και στη Ρίγα προηγουμένως. Η ΕΚΤ αρνήθηκε επίσης να δώσει οποιεσδήποτε συνεντεύξεις επί του θέματος.

Παρ' όλα αυτά, το θεσμικό όργανο είχε ειδοποιηθεί για τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα στη Λετονία. Και προτιμούσε να κοιτάζει προς την άλλη πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα