Αναδρομικά και για 400.000 επικουρικές

Αναδρομικά και για 400.000 επικουρικές 16.12.2018Άρθρα

Πάνω από 5.500 € έκαστος μπορούν να διεκδικήσουν δικαιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ

Οι λανθασμένες μειώσεις του 2016, που έχει παραδεχθεί το υπ. Εργασίας, ανοίγουν τον δρόμο για νέες προσφυγές

Οι δύο συνταξιοδοτικές αποφάσεις που επιβεβαιώνουν την «παρανομία»

Η Θέση μας: Νόμος, παράδειγμα προς αποφυγή...

Διαβάστε επίσης:

►Συμφωνία Πρεσπών: Κύρωση να ’ναι κι όπως να ’ναι!►Συνέδριο ΝΔ:
Προσκλητήριο δυνάμεων με στόχο την αυτοδυναμία►Η «πολυπράγμων» και ανεπαρκήςκυρία Παπασπύρου►Ολο το σχέδιο του Ράμα για εθνοκάθαρση στη Βόρειο Ηπειρο►ΑΠΕ: Πώς οι διαγωνισμοί μειώνουν το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές►Οι πίσω μου σελίδες: Ο Θ. Αγγελόπουλος, ο Τσιφόρος και οι Forminx

Επιπλέον αναδρομικά από τις επικουρικές για 400.000 συνταξιούχους

Πάνω από 5.500 € (έκαστος) μπορούν να διεκδικήσουν οι δικαιούχοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ από τις λανθασμένες μειώσεις του 2016. Με ίδια χρόνιακαι εισφορές οι «νέοι» παίρνουν 447,43 ευρώ και οι «παλιοί» 143,34 ευρώ

Aπό τον
Νάσο Χατζητσάκο

Επιπλέον αναδρομικά της τάξης των 5.500 ευρώ και πάνω φαίνεται ότι μπορούν να διεκδικήσουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι από τις λανθασμένες -και «σφαγιαστικές», ειδικά για τους δικαιούχους του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ- μειώσεις των επικουρικών το 2016.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη νεότερη ανάλυση του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του Κέντρου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου, επί του τρόπου με τον οποίο έγινε το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων πριν από περίπου 2,5 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει επισημάνει σειρά στρεβλώσεων -και έχει επιβεβαιωθεί- σε σχέση με την εφαρμογή και τα αποτελέσματα των μνημονιακών νόμων επί των συντάξεων, το συγκεκριμένο θέμα αφορά τη μη εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου (4387/16).

«Το ζήτημα», αναφέρει ο κ. Νικολάου, «αφορά περίπου 400.000 συνταξιούχους που από την 1η Ιουνίου 2016, αντί για αναπροσαρμογή, βάσει του άρθρου 96 του νόμου 4387/16, δηλαδή την εξίσωση των παλιών επικουρικών με τις νέες, υπέστησαν οριζόντιες περικοπές, εκτός νόμου, έως και 75%».

Ο λόγος, σύμφωνα με το μέλος της Δ.Ε. του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ είναι ότι δεν συμπεριλήφθηκαν οι προσαυξήσεις των δώρων (13ος και 14ος μισθός) καθώς και ο ενιαίος συντελεστής επανυπολογισμού (0,45%) ανά έτος ασφάλισης. Ειδικά οι περίπου 200.000 δικαιούχοι επικουρικών του πρώην ΕΤΕΑΜ και των υπόλοιπων πρώην ταμείων επικούρησης του ιδιωτικού τομέα, πέραν του λανθασμένου επανυπολογισμού, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, είχαν μια επιπλέον περικοπή (επίσης, εκτός νόμου) έως και 200 ευρώ!

Το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και οι επικουρικές μειώθηκαν το 2016 με οριζόντιο «κούρεμα», με άγνωστο τον τρόπο του υπολογισμού που ακολουθήθηκε, φαίνεται να το έχει επιβεβαιώσει και... η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως υπενθυμίζει ο κ. Νικολάου. Σε δελτίο Τύπου του αρμόδιου υπουργείου, στις 12 Ιουνίου 2018, αναφέρεται: «Μια και μόνη αναπροσαρμογή (“μείωση”) έγινε στο 20% των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων (με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μεικτά), για να αποφευχθεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος του ν. 4052/12, η οποία θα μείωνε οριζόντια έως 57% όλες τις επικουρικές συντάξεις». «Η ομολογία αυτή έρχεται και ως απειλή σε όσους δεν είχαν επιπλέον περικοπές» τονίζει ο κ. Νικολάου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει την τακτική «μη μιλάτε, γιατί εάν τηρηθούν τα νομικά στο τ. ΕΤΕΑΜ, θα μειωθούν περαιτέρω οι επικουρικές σε όσους είχαν τις μικρότερες περικοπές».

Παραλογισμός

Επίσης, το μέλος της Δ.Ε. του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ παρουσιάζει δύο συνταξιοδοτικές αποφάσεις επικουρικών οι οποίες καταδεικνύουν τις παράλογες και ενδεχομένως παράνομες -με δεδομένη τη μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου- μειώσεις στις επικουρικές, το 2016. Η πρώτη επικουρική σύνταξη υπολογίστηκε με τον νέο νόμο. Η δεύτερη υπολογίστηκε με το παλαιό (με το σύστημα που ίσχυε από το 2008) αλλά αναπροσαρμόστηκε πριν από περίπου 2,5 χρόνια, όπως όριζε ο ν. 4387/16.

Οι δύο επικουρικές, σύμφωνα με το άρθρο 96 του ν. 4387/16, θα έπρεπε να καταλήγουν στο ίδιο ποσό, τονίζει ο κ. Νικολάου. Ωστόσο, αν και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν περίπου τα ίδια έτη ασφάλισης και οι ίδιες εισφορές (28η Ασφαλιστική Κλάση), η νέα επικουρική που υπολογίστηκε μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/16 ανήλθε στα 447,43 ευρώ τον μήνα. Η παλιά επικουρική σύνταξη, που είχε εκδοθεί με το προηγούμενο σύστημα, μετά το «κούρεμα» του '16, διαμορφώθηκε στα 143,34 ευρώ!

Κανονικά, η παλιά επικουρική (το αρχικό ποσό της οποίας, με το παλαιό σύστημα, προ μνημονιακών περικοπών, ήταν στα 612,33 ευρώ) θα έπρεπε, όπως εξηγεί ο κ. Νικολάου, μετά τον επανυπολογισμό του ν.Κατρούγκαλου να ανέρχεται στα 452,4 ευρώ. Αντί, όμως, αυτού του ποσού, «αυθαίρετα και καταχρηστικά, στον δικαιούχο δίδονται 172,3 ευρώ μεικτά (143,34 ευρώ καθαρά, μετά τις κρατήσεις ασθενείας και του φόρου) χωρίς να υπάρχει κανένα δεδομένο, π.χ. η βάση του μέσου μισθού και τα έτη ασφάλισης που λήφθηκαν υπόψη, ούτε απόφαση του αρμόδιου διευθυντή για να ελεγχθεί εάν σωστά αποδίδεται αυτό το ποσό» τονίζει το μέλος της Δ.Ε. του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.

Οι συνταξιούχοι, συνεπώς, οι οποίοι κατά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων την 1η Ιουνίου του 2016, «αντί για προσαύξηση (όπως στο παράδειγμα) είχαν επιπλέον περικοπές», υποστηρίζει ο κ. Νικολάου, μπορούν να τις διεκδικήσουν αναδρομικά. «Πέραν των αναδρομικών, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ (στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στην κατάργηση των δώρων με τους νόμους του 2012) που απαιτούν», καταλήγει το μέλος της Δ.Ε. του ΚΕΠΕΑ, «θα πρέπει να προστεθούν οι επιπλέον παράνομες περικοπές στις επικουρικές πριν από 2,5 χρόνια». Ειδικά για τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων του τ. ΕΤΕΑΜ, οι αναδρομικές διεκδικήσεις για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου 2016 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 5.500 ευρώ.

Οι «ειδικοί» αναδεικνύουν το «έγκλημα» που διεπράχθη

Με δηλώσεις τους στην «κυριακάτικη δημοκρατία» οι ειδικοί επί της ασφαλιστικής νομοθεσίας έχουν επιβεβαιώσει το «έγκλημα» που έγινε με τις μειώσεις των επικουρικών το 2016. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις του ειδικευμένου επί του Ασφαλιστικού νομικού Δημήτρη Μπούρλου καθώς και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ Βαγγέλη Θεοδωρίδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπούρλος, σε συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει: «Κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς έγινε ο επανυπολογισμός και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων το καλοκαίρι του 2016. Εκείνο που κατέστη σαφές άμεσα ήταν οι σημαντικές μειώσεις σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπέρμετρο των 1.300 ευρώ ανά μήνα. Μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών προέκυψαν ποσά σαφώς χαμηλότερα από αυτά που θα ελάμβανε κάποιος αν συνταξιοδοτείτο σήμερα με τα ίδια δεδομένα χρόνου ασφάλισης και συντάξιμων αποδοχών, με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Ο επανυπολογισμός λοιπόν “επέτυχε”, όπως φαίνεται, μια οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Θεοδωρίδης, σε συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 11 Νοεμβρίου, είχε δηλώσει: «Θα ήθελα να καταγγείλω τη στάση του ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία πράγματι προχώρησε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, των οποίων η αίτηση είχε υποβληθεί έως 31/12/2014, σε ποσοστό 80%! Ολοι αυτοί οι συνταξιούχοι αναμενόμενο είναι ότι θα καταφύγουν στη δικαστική οδό προκειμένου να δικαιωθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα