Αμετανόητο το υπουργείο Εργασίας για τα λάθη του ΕΦΚΑ!

Αμετανόητο το υπουργείο Εργασίας για τα λάθη του ΕΦΚΑ!24.08.2018Πρόσωπα

Αντί να διορθώσει το «τσεκούρωμα» στα ποσά των ασφαλισμένων (που προσφεύγουν στα δικαστήρια), επιτίθεται στη «δημοκρατία»

Ραντεβού στα δικαστήρια» είναι η απάντηση των συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας για τον εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού των πλασματικών ετών ασφάλισης, ο οποίος οδηγεί στην καταβολή μειωμένων αποδοχών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με την ανακοίνωση που εξέδωσε για να απαντήσει στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας», εμφανίζεται αμετανόητη για

την κατά το δοκούν ερμηνεία του νόμου 4387/2016 και επιδίδεται σε μια θλιβερή επίθεση κατά της εφημερίδας μας, η οποία ανέδειξε το θέμα από τις 18 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αγνοεί τις καίριες επισημάνσεις του μέλους της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου, τις οποίες ανέδειξε η «δημοκρατία». Οπως είχε κάνει και με τις σοβαρότατες καταγγελίες του νομικού συμβούλου του ΕΦΚΑ Ανδρέα Κουτσόλαμπρου, ο οποίος αποκάλυψε το θέμα μέσω της «δημοκρατίας», έτσι και χθες το υπουργείο δεν αντέκρουσε τις καταγγελίες σημείο προς σημείο. Αντ' αυτού ισχυρίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έχει το αλάθητο στην ερμηνεία του νόμου και ότι οποιαδήποτε διαφορετική ερμηνεία είναι «αβάσιμη» και «στοχεύει στην παραπλάνηση συνταξιούχων»!

Ο κ. Νικολάου εξηγούσε ότι για όσους έχουν πλασματικά έτη ασφάλισης ο ΕΦΚΑ κατά τη διαμόρφωση του μέσου μισθού για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης «παρανόμως συνυπολογίζει και τα πλασματικά χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο διαιρέτης, να μειώνεται ο μέσος μισθός και το τελικό ποσό της σύνταξης» έως και κατά 20%! Μάλιστα, τόνιζε ότι ο εφαρμοζόμενος τρόπος υπολογισμού είναι παράνομος, διότι αγνοεί εν ισχύι μεταβατική διάταξη του νόμου 4387/2016, από την οποία προκύπτει ότι «οι πλασματικοί χρόνοι είναι δυνατό να συνυπολογιστούν, υπό την προϋπόθεση όμως να έχουν εκπνεύσει όλοι οι χρόνοι ασφάλισης προ του έτους 2002».

Το υπουργείο Εργασίας αγνόησε τα παραπάνω επιχειρήματα και επανέλαβε όσα ισχυρίζεται από την πρώτη ημέρα που η «δημοκρατία» ανέδειξε το θέμα: «Το άρθρο 34 του ν. 4387/2016 ρητά προβλέπει ότι οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης που αναγνωρίζονται μέσω εξαγοράς λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

Επιπροσθέτως, στην παρ. 2 εδ. δ' του άρθρου 28 του ν. 4387/2016 ρητά αναφέρεται ότι “για τον χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζεται πλασματικά, κατόπιν καταβολής του προβλεπόμενου ποσού εξαγοράς, ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται το ποσό που θα αντιστοιχούσε στον ασφαλιστέο μηνιαίο μισθό-εισόδημα αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που καταβλήθηκε για την εξαγορά κάθε μήνα ασφάλισης”». Προσθέτει επίσης: «Τα παραπάνω έχουν διευκρινιστεί και με έγγραφο του ΥΠΕΚΑΑ που αποτελεί ερμηνευτική εγκύκλιο του άρθρου 28 του ν. 4387/2016». Πρόκειται για την εγκύκλιο που βρίσκεται στο στόχαστρο των προσφυγών των θιγόμενων συνταξιούχων.

Αίσθηση προκαλεί ακόμη ότι το υπουργείο καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις, προβάλλοντας τον εξής καινοφανή ισχυρισμό: «Οσοι αξιώνουν να χορηγείται για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης υψηλότερη σύνταξη σε εκείνον που εξαγόρασε πλασματικά έτη σε σχέση με εκείνον που συνταξιοδοτείται χωρίς την εξαγορά πλασματικών ετών, στοχεύουν στην παραπλάνηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων»!

Υποσχέσεις και για επαναφορά της 13ης σύνταξης

Καλά κρατεί η παροχολογία από στελέχη της κυβέρνησης, εν όψει και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Χθες ήταν η σειρά της Θεανώς Φωτίου να μοιράσει υποσχέσεις για τη 13η σύνταξη.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε: «Εμείς δεν ξεχνάμε τη 13η σύνταξη - για εμάς είναι όρος και μέλλον. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τις συντάξεις του ελληνικού λαού». Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι συντάξεις είναι εμβληματικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το 2016 ο πρωθυπουργός έδωσε από το υπερπλεόνασμα «13η σύνταξη» συμβολικά.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη η κυρία Φωτίου αναφέρθηκε και στο πλεόνασμα που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση απέδειξε πως το ελλειμματικό σύστημα που επί 40 χρόνια «έβαζε μέσα» 1 δισ. ευρώ το κράτος κάθε χρόνο πέρυσι όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά «υπερπλεόνασε», έβγαλε και παραπάνω. «Με τη νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος αποδείξαμε ότι ένα κράτος μπορεί να εξασφαλίσει τα γηρατειά των ανθρώπων που δούλεψαν, αλλά και όσων δούλεψαν λίγο, με την εθνική σύνταξη. Με ένα σύστημα βιώσιμο, όχι μονίμως ελλειμματικό» προσέθεσε.

Η αποκάλυψη

Το... κόλπο που ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου με τη 13η σύνταξη είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» σε πρωτοσέλιδό της την 1η Ιουλίου. Οπως ανέφερε το ρεπορτάζ, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς φέρεται ότι αναζητεί «σωσίβια λέμβο» στην επαναφορά και τη θεσμοθέτηση μιας, τύποις, «13ης σύνταξης» και στη βελτίωση του επερχόμενου δραματικού «κουρέματος» για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευαίσθητες κοινωνικά κατηγορίες των «απομάχων της εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα