Ακάλυπτη επιταγή η Διακήρυξη των Αθηνών

Μόλις συμφώνησαν οι Αμερικανοί να πάρει η Τουρκία F-16, η νατοϊκή «σύμμαχός» μας άρχισε τα ίδια. Και δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ακούσαμε από Τούρκους αξιωματούχους και παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική ακταιωρό, στα Ιμια, σημειώθηκε το Σάββατο.

Το πρόβλημα με τα παραπάνω δεν το έχει η Τουρκία αλλά η Ελλάδα – ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούσε ότι ο εξευμενισμός του Ερντογάν είναι

τρόπος να ασκηθεί εξωτερική πολιτική. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι δημιουργήθηκε «καλό κλίμα» με την Τουρκία και άλλαξε προς το καλύτερο η συμπεριφορά του γειτονικού κράτους, το οποίο ουδέποτε έπαψε να λειτουργεί σαν συμμορία.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμιστεί η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιούλιο του 2023 στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Εκεί ανέφερε ότι η απομείωση της εθνικής κυριαρχίας αποτελεί «μία σχετική έννοια» και πως οποιαδήποτε συμφωνία με τους Τούρκους «μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης». Με αυτή τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι μπορούσαν να πάρουν τα F-16 από τους Αμερικανούς, αρκεί να εμφανίζονταν «ήσυχοι» για βραχύ χρονικό διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχόμενος υποχωρήσεις στα εθνικά, έστελνε το μήνυμα στους Τούρκους ότι η Ελλάδα δεν θα στεκόταν εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδιά τους, αρκεί να υπήρχε μια σχετικά ήρεμη περίοδος στα Ελληνοτουρκικά. Κι έτσι οδηγηθήκαμε στη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακάλυπτη διπλωματική επιταγή. Τελικά αυτή η διακήρυξη εμποδίζει την Ελλάδα να κάνει όσα πρέπει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της χωρίς να αποθαρρύνει την Τουρκία να προβαίνει σε προκλήσεις.

Οποτε γίνονται συμφωνίες με τους Τούρκους σε διπλωματικό επίπεδο, το αντισυμβαλλόμενο μέρος θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα τηρηθούν μόνο στις διατάξεις και τις ενότητες οι οποίες βολεύουν τους Τούρκους. Αυτό μαρτυρά η ίδια η Ιστορία και δεν μπορεί να κρυφτεί με ειρηνιστικά ευχολόγια.

Keywords
Τυχαία Θέματα