Αγρότες: Ανοίγει το σύστημα για τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης

Αγρότες: Ανοίγει το σύστημα για τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης09.04.2019Οικονομία

Με σημαντική καθυστέρηση ανοίγει τις επόμενες ημέρες το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) των αγροτών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι περίμενε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δόθηκε προχθές, με τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) να επισημαίνει πως αυτή η τεράστια καθυστέρηση από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ

και του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πραγματικά ακατανόητη για τους παραγωγούς.

Σημειώνει πως απομένουν μόλις 26 εργάσιμες ημέρες έως τη 15η Μαΐου, οπότε λήγει η περίοδος συλλογής, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και τον κίνδυνο απώλειας των επιδοτήσεων για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες της χώρας.

Η συλλογή των δηλώσεων ΟΣΔΕ αφορά περισσότερους από 650.000 παραγωγούς της χώρας. Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου Αλέξανδρος Κοντός σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, η αιτιολόγηση της καθυστέρησης δεν αποσείει την ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου για την τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη του ΟΣΔΕ. «Η αναγκαιότητα διενέργειας διαγωνισμού για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου ήταν γνωστή, καθώς η σύμβαση έληγε στο τέλος του 2018, όμως υπήρξε κωλυσιεργία μηνών, παρά τις παραινέσεις όσων έχουν γνώση και εμπειρία στο θέμα αυτό» αναφέρει ο κ. Κοντός.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραχωβίτης επισημαίνει πως το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη η έναρξη του συστήματος υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης οφείλεται στο ότι η σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο του έργου είχε λήξει και έπρεπε να διενεργηθεί νέος διαγωνισμός ανάδειξης τεχνικού συμβούλου.
Η απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή της σύμβασης για την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη του έργου, ελήφθη το Σάββατο.

Β. Παπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα