Αγρια πρόκληση στα Ιμια!

Αγρια πρόκληση στα Ιμια!29.01.2018Πρόσωπα

Τουρκικά πλοία βρέθηκαν μπροστά από τις βραχονησίδες και έστησαν μπλόκο στον Καμμένο

Ο υπ. Αμυνας έριξε εν τέλει στεφάνι στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο το 1996, τιμώντας τους ήρωες

Η Θέση μας: ΕΝΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ

Διαβάστε επίσης:

►Σποτ-ντροπή των Jumbo διακωμωδεί τη Ν.Δ.►Καλό σου ταξίδι, Νίκο Τσίτσα►Αναστασιάδης και Μαλάς στον β' γύρο ►Οι προσευχές της ντροπής►Ο Ενιαίος Φόρος στα Ακίνητα έχει γονατίσει τους ιδιοκτήτες►Συναγερμός για Αφγανό
στην Αντιτρομοκρατική

Προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Π. Καμμένο να πάει στην περιοχή



Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Σκηνικό νέων Ιμίων στήνουν οι Τούρκοι στην περιοχή, 22 χρόνια μετά την κρίση που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου. Πλοία της Αγκυρας επιχείρησαν να εμποδίσουν χθες την κανονιοφόρο «Νικηφόρος», στην οποία επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος προκειμένου να ρίξει στεφάνι στο σημείο όπου τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 έχασαν ηρωικά τη ζωή τους οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης και Εκτορας Γιαλοψός.

Πληροφορίες από το Πεντάγωνο ανέφεραν ότι σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στην κανονιοφόρο, με στόχο να ανακόψουν την πορεία του πλοίου. Το πλήρωμα του «Νικηφόρος», ωστόσο, κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις κατάφερε να τους απωθήσει και να τους «εγκλωβίσει», φτάνοντας στο σημείο όπου είχε πέσει το ελικόπτερο ΠΝ-21.

Εκεί, ο Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, έριξε το στεφάνι και αμέσως μετά, επισκεπτόμενος την Κάλυμνο, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής κυριαρχίας μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Στέλνουμε μήνυμα ειρήνης, αλλά παράλληλα και μήνυμα αποτροπής σε οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα» είπε αμέσως μετά το μνημόσυνο για τους τρεις πεσόντες αξιωματικούς του Π.Ν.

Οι Τούρκοι, που είχαν στείλει από νωρίς πλοία της ακτοφυλακής και του ναυτικού τους στην περιοχή των Ιμίων, φαίνεται ότι επεδίωξαν την ένταση και ενδεχομένως το σκηνικό ενός «θερμού» επεισοδίου. Παραβίασαν τα εθνικά χωρικά ύδατα στα Ιμια και τον εθνικό εναέριο χώρο με ελικόπτερο που απονήωσαν από πολεμικό πλοίο. Τη στιγμή, μάλιστα, που ο Π. Καμμένος ρίχνει το στεφάνι βορειοδυτικά των Ιμίων, μια ακταιωρός και ένα περιπολικό σκάφος της Τουρκίας φαίνεται ότι έχουν φτάσει πολύ κοντά στις ακτές των βραχονησίδων. Αμέσως μετά άρχισε ο πόλεμος προπαγάνδας από την Τουρκία.

Μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας έκαναν λόγο για παρεμπόδιση του «Νικηφόρος», κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έγινε, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε ότι «η τουρκική ακτοφυλακή έκανε αυτό που έπρεπε στα Καρντάκ (σ.σ.: έτσι λένε τα Ιμια) και η ελληνική αποστολή αποχώρησε έπειτα από προειδοποιήσεις».

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στη «δημοκρατία» ότι τόσο από ελληνικής όσο και από τουρκικής πλευράς υπήρξε συγκέντρωση αρκετών ναυτικών δυνάμεων στα Ιμια.

Από την πλευρά της Τουρκίας, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν 4-5 πολεμικά πλοία, ενώ αντίστοιχος ήταν και ο αριθμός των ελληνικών. Στην περιοχή πετούσε συνεχώς ένα ζεύγος οπλισμένων μαχητικών F-16, ενώ υπήρχε ετοιμότητα και άλλων αεροπορικών δυνάμεων. Τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν εντός του FIR της Αγκυρας, χωρίς όμως να παραβιάσουν το FIR Αθηνών.

Οι Τούρκοι ανεβάζουν την ένταση στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα, επαναφέροντας τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Το έκανε και ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για «κατοχή ελληνικών νησιών».
Προ ημερών, δε, τουρκική ακταιωρός θέλησε να ανακόψει την πορεία του «Νικηφόρος» κατά τη διάρκεια περιπολίας του στα Ιμια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που επελέγη το συγκεκριμένο πλοίο από τον Π. Καμμένο για τη ρίψη στεφάνου. «Ακολουθώντας τους κανόνες του Ναυτικού Δικαίου και τις παραδόσεις του Π.Ν., χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοι όχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα