Αγνωστη λέξη στην Ελλάδα η αποταμίευση

Αγνωστη λέξη στην Ελλάδα η αποταμίευση02.12.2017Άρθρα

Ερευνα ΙΟΒΕ: Μόνο ένας στους δέκα βάζει χρήματα στην άκρη. Στο 65% εκείνοι που δηλώνουν ότι «μόλις και τα βγάζουν πέρα»

Ολο και περισσότεροι Ελληνες δηλώνουν ότι μόλις που τα βγάζουν πέρα, ενώ η αποταμίευση τείνει να γίνει άγνωστη λέξη. Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των περισσότερων

νοικοκυριών είναι αποκαλυπτικά και άκρως απογοητευτικά. Ειδικότερα, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις που τα βγάζει πέρα» αυξάνεται τον Νοέμβριο στο 65% από 60% τον Οκτώβριο, ενώ παραμένει στο 13% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ μειώνονται στο 9% (από 12%), δηλαδή χρήματα στην άκρη βάζει 1 στους 10 Ελληνες. Επίσης, το 60% (από 58% τον Οκτώβριο) αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 2% (από 5%) προβλέπει μικρή βελτίωση.

Τη στιγμή, πάντως, που οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και την πρόθεση αποταμίευσης επιδεινώνονται, καταγράφονται βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και οριακή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σε γενικές γραμμές ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο παρέμεινε αμετάβλητος, τόσο από πλευράς επιχειρηματικών προσδοκιών όσο και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η μικρή επιδείνωση των δεικτών σε κατασκευές, βιομηχανία και υπηρεσίες αντισταθμίζεται από την άνοδο στο λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει στα ίδια επίπεδα. «Τον τελευταίο μήνα δεν επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να παγιώνεται η σταθερότητα στην οικονομία. Εχει δημιουργηθεί η προσδοκία πως η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα αποτελέσει σημείο τριβής με τους εταίρους και πιστωτές και θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που επηρεάζουν τις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά, οι προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδο που είναι μεν υψηλότερο από πριν από ένα έτος, αλλά σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο επίπεδο στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες» σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα