Αυτοτελείς σχέσεις, μουγκή ενημέρωση

Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο ήρθε να προστεθεί στο παζλ των αινιγματικών κινήσεων που σημειώνονται στο πεδίο των διπλωματικών σχέσεων, ειδικά μετά τις εκλογές.

Από τις δηλώσεις που έκανε (και μόνο προς την ΕΡΤ) ο κ. Μητσοτάκης δεν γίναμε καθόλου σοφότεροι για το περιεχόμενο των συζητήσεών του με τον Αλ Σίσι κι αυτό εντείνει τις προϋπάρχουσες ανησυχίες. Δεν

πιστεύει κανείς σοβαρά, βεβαίως, ότι το «βασικό θέμα» που, όπως ειπώθηκε, συζήτησαν είχε να κάνει (μόνο) με το «εργατικό δυναμικό» από τη μια χώρα προς την άλλη. Παράλληλα, η αποστροφή του Ελληνα πρωθυπουργού ότι «οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές και δεν ετεροπροσδιορίζονται» κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορεί να ηχήσει.

Το γεγονός και μόνο ότι μόλις πριν από έναν μήνα ανακοινώθηκε πως ύστερα από μια δεκαετία διπλωματικής εχθρότητας Τουρκία και Αίγυπτος προχώρησαν στην πλήρη εξομάλυνση σχέσεων είναι αρκετό για να αντιληφθούμε τον… ετεροπροσδιορισμό των πραγμάτων.

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας προανήγγειλε υποχωρήσεις εν όψει της επανέναρξης του εφ’ όλης της ύλης (και πολιτικού, μάλιστα) ελληνοτουρκικού διαλόγου αποτελεί επίσης μία ψηφίδα του ίδιου παζλ.

Οι «αυτοτελείς σχέσεις» στις οποίες αναφέρθηκε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός συνδέονται και με τη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος το 2020 για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η συμφωνία εκείνη έγινε αντικείμενο πανηγυρισμών, αλλά για την επίτευξή της η χώρα μας υποχώρησε σε ένα βασικό μέρος των θέσεών της, δεχόμενη ότι τα ελληνικά νησιά της περιοχής -και, μάλιστα, τα μεγάλα- δεν έχουν πλήρη ΑΟΖ. Με ανάλογο καθεστώς μειωμένης επήρειας, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Διαπόντια Νησιά, υπογράφτηκε η συμφωνία και με την Ιταλία. Και την ίδια ώρα οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι, παρά τον αρχικό (σκόπιμο;) «θόρυβο» από την Τουρκία, ο τότε υπουργός της, Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ικανοποιημένος με τη «μερική οριοθέτηση ΑΟΖ» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι λόγοι προφανείς…

Εχοντας προηγηθεί και η είδηση για τις νέες αμερικανικές βάσεις σε ελληνικά νησιά, θα επαναλάβουμε ότι, εκτός από απαράδεκτο, είναι και άκρως ανησυχητικό ότι όλα αυτά συντελούνται εν κρυπτώ και παραβύστω. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου και η ανυπαρξία αντιπολίτευσης δεν ισοδυναμούν κατά κανέναν τρόπο με λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση, ειδικά για τον χειρισμό των εθνικών μας υποθέσεων!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτοτελείς,aftoteleis