«Nein» (σχεδόν) σε όλα από τη Μέρκελ στον Σουλτς!

«Nein» (σχεδόν) σε όλα από τη Μέρκελ στον Σουλτς!11.12.2017Πρόσωπα

Το κόμμα της καγκελαρίου CDU απορρίπτει όλες τις προτάσεις τού δυνάμει κυβερνητικού συμμάχου

Με ένα ηχηρό «nein» αντέκρουσε το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ την πρόταση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς περί δημιουργίας των «Ηνωμένων

Πολιτειών της Ευρώπης» έως το 2025.

Ο Φόλκερ Κάουντερ, ανώτερο στέλεχος του CDU, τόνισε μάλιστα ότι η πρόταση του Σουλτς αποτελεί «κίνδυνο για την Ε.Ε.», ενώ ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμαϊερ χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» την ιδέα και το χρονοδιάγραμμά της, καθώς τα κράτη-μέλη καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικότερα προβλήματα, όπως η ανεργία, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής.

Την πρόταση, που βρίσκει αρνητικό και το 48% των Γερμανών πολιτών, απέρριψε και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία. Την ίδια ώρα, ο χρόνος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μετράει αντίστροφα -οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν την Τετάρτη-, με επτά στους 10 Γερμανούς να εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα καταλήξουν σε μεγάλο συνασπισμό.

Το προσεχές τρίμηνο

Ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, ωστόσο, το CDU απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων εκλογών και θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γενς Σπαν, μέλος του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών. Αισιόδοξη για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε και η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι ελπίζει σε σχηματισμό κυβέρνησης εντός του προσεχούς τριμήνου.

Η έτερη διαπραγματευτική πλευρά, ωστόσο, φαίνεται να προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Οι νέες εκλογές είναι ένα ενδεχόμενο πάνω στο τραπέζι. Γι' αυτό και ως γενικός γραμματέας θα ξεκινήσω αμέσως να προετοιμάζω έναν πιθανό προεκλογικό αγώνα» δήλωσε στην κυριακάτικη «Bild» ο γ.γ. του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του συνασπισμού μεγάλα θέματα, όπως η χρηματοδότηση της υγείας και της παιδείας, αλλά και η μεταρρύθμιση της Ευρώπης.

«Οχι» στη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού με κάθε κόστος είπε και η νέα αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Βαυαρία Νατάσα Κόνεν, θεωρώντας καλύτερη εναλλακτική την ανοχή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα