23 κρούσματα και εξέγερση των μεταναστών στη Ριτσώνα

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στη συνέντευξή του στο CNN ότι στους καταυλισμούς της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένα κρούσμα, τον ξεπερνούσε η σκληρή πραγματικότητα.

Έπειτα από την ιχνηλάτηση των 63 επαφών της Αφρικανής που γέννησε στο «Αλεξάνδρα» και είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα, άλλοι 23 αλλοδαποί στη Ριτσώνα βρέθηκαν θετικοί στον ιό κι έτσι το ΚΥΤ της περιοχής τέθηκε αμέσως σε καραντίνα για 14 ημέρες, προκειμένου κανείς από τους διαμένοντες να μην

μπορεί να μετακινηθεί έξω από αυτό. Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου, με κάποια από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «υγειονομική βόμβα», κάτι που πρώτη επισήμανε σε όλους τους τόνους η εφημερίδα μας τις προηγούμενες ημέρες.

«Δεν γνωρίζουμε για πόσο θα μπορέσουμε να κρατήσουμε κλειστό τον καταυλισμό. Ηδη, κάποιοι αλλοδαποί επαναστάτησαν, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για μια ρατσιστική κίνηση σε βάρος τους. Το γεγονός πως όσοι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό είναι ασυμπτωματικοί, χωρίς πυρετό ή βήχα, τους κάνει να πιστεύουν ότι είναι απόλυτα υγιείς και πως η καραντίνα επιβλήθηκε επίτηδες» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο αντιδήμαρχος Χαλκιδέων, Λευτέρης Λειβαδίτης. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα κρούσματα εντός της δομής είναι πολύ περισσότερα από 23, κι αυτό διότι οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων ευνοούν τη διασπορά του ιού.

«Σε 250 κοντέινερ φιλοξενούνται συνολικά 2.800 άτομα. Επιπλέον, αν λάβετε υπόψη το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν κοινή τουαλέτα και κουζίνα, αντιλαμβάνεστε πόσο εύκολη είναι η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού» συμπληρώνει. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων των κοντινών χωριών, καθώς -όπως λένε- ως πριν από λίγες ημέρες οι αλλοδαποί μετακινούνταν ανεξέλεγκτα, ενώ οι ίδιοι παρέμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους. «Ιχνηλατούνται οι καταστηματάρχες που ήρθαν τελευταία σε επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται, δυστυχώς, για μια… καυτή πατάτα που έλαχε στην Ελλάδα…» σχολιάζει ο κ. Λειβαδίτης και προσθέτει: «Ενώ η χώρα μας παίρνει τα εύσημα από το εξωτερικό για τη διαχείριση της πανδημίας, διασπείρουν τον ιό εξωγενείς παράγοντες, όπως οι μετανάστες και οι Ελληνες της ξενιτιάς που επιστρέφουν».

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης εντός του καταυλισμού, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσει για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης. Ηδη, ο ΕΟΔΥ ενισχύει την παρουσία του στο σημείο με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό, ενώ αναμένεται να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο και οι άλλοι φιλοξενούμενοι του ΚΥΤ.

Επιπλέον, στη δομή της Ριτσώνας έφτασαν αστυνομικοί και εκπρόσωποι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να εποπτεύουν την εφαρμογή των μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα δείγματα των εργαζομένων του hot spot που ελέγχθηκαν είναι αρνητικά.

Πηγή: 23 κρούσματα και εξέγερση των μεταναστών στη Ριτσώνα - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα