Πρόταση δυσπιστίας: «Πόλεμος» στην Βουλή με σκληρές αντιπαραθέσεις εκατέρωθεν

Πολύ σκληρή αντιπαράθεση κατά την δεύτερη ημέρα στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Για “πολιτική εκμετάλλευση” της τραγωδίας των Τεμπών μιλά το Μαξίμου – για “συγκάλυψη” η αντιπολίτευση. Η συνεδρίαση θα κορυφωθεί την Πέμπτη το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.

«Δεν

αναγνωρίζουμε κανέναν αντιπολιτευτικό ρόλο στο ξεπεσμένο παρεάκι της σοσιαλδημοκρατίας που κατέθεσε την πρόταση μομφής», είπε αναφερόμενος σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. «Αν δεν υπήρχε ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης, οπωσδήποτε να τον εφεύρει», πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έστρεψε τα βέλη του κατά του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο. «Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας, αλλά ο στόχος έχει σημασία. Να πέσει αυτή η αντεθνική κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Νατσιός από τη ΝΙΚΗ χαρακτήρισε ως «μομφή ενός λαού που κατέγραψε στη συνείδηση του το δυστύχημα ως έγκλημα, η σοβαρότερη μομφή για την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι « όλοι μιλάνε όλοι για “έγκλημα στα Τέμπη”.

«Δεν είναι ένα ακόμη πολιτικό ζήτημα. Η τραγωδία των Τεμπών είναι το συλλογικό μας στίγμα. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί, δίνοντας όλα τα στοιχεία.

Μ. Βορίδης: Το ΠΑΣΟΚ έχει αναπτύξει προνομιακή σχέση με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα – Μ. Κατρίνης: Η απάντηση στην κυβερνητική λασπολογία, βρίσκεται στο tweet του Αντώνη Καρακούση

Χθες, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, για δεύτερη φορά, συνέδεσε την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ με την εξυπηρέτηση μη πολιτικών συμφερόντων.

«Έκανα το ερώτημα και στον αρχηγό σας αλλά δεν μου απαντήσατε. Αυτό που μας έφερε άρον άρον σήμερα εδώ, σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας, για όλα αυτά που έχουμε συζητήσει εδώ πενήντα φορές, ήταν το άρθρο του ‘Βήματος’; Ήταν αυτή η μεγάλη ειδοποιός διαφορά, αυτό το καινούργιο συγκλονιστικό στοιχείο, το οποίο δήθεν δεν υπήρχε και μας έφερε σήμερα εδώ ή ήταν ότι αποφασίσετε να ενεργήσετε, ακριβώς εκπροσωπώντας άλλου τύπου συμφέροντα, μη πολιτικά, και το χειρότερο ακόμα, να σύρετε από πίσω και όλη την αριστερή αντιπολίτευση, στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων; Αυτό να μου εξηγήσετε, γιατί εγώ από την αλληλουχία των γεγονότων δεν μπορώ να δω άλλη διαφοροποίηση», είπε ο Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «τα ζητήματα για τις υποκλοπές έχουν συζητηθεί για δύο χρόνια. Τα ζητήματα του ευρωκοινοβουλίου του ψηφίσματος είναι τρεις μήνες πριν. Τα ζητήματα των Τεμπών, τα έχουμε συζητήσει κατ΄επανάληψη. Γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ; Τι συνέβη και ξαφνικά σηκώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και είπε ‘σήμερα να κάνουμε μια πρόταση δυσπιστίας’, αν όχι η προνομιακή σχέση που έχει αναπτύξει με το συγκεκριμένο συγκρότημα. Αυτό στο οποίο είστε έκθετοι. Αυτό είναι που κάνει ύποπτη την πολιτική σας κινητροδότηση και στόχευση».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για στρατηγική στηριγμένη στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους και είχε αναφερθεί στην έγκριση της εξαγωγής του λογισμικού Predator και τη διαρροή δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού. «Δεν δικαιούστε ούτε να υψώνετε τους τόνους ούτε να κουνάτε το δάχτυλο ούτε να στρεψοδικείτε. Εδώ τρεις μέρες θα απολογηθείτε, γιατί καλύπτετε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες στελεχών σας. Γιατί με προκλητικό τρόπο έχετε καταλύσει κάθε έννοια σεβασμού στο κράτος δικαίου και γιατί με όλα αυτά που έχετε κάνει, η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε πως «όσο και αν φωνάζει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλειοψηφία η οποία ζητάει δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών, εδώ και τώρα».

«Όλα όσα τίθενται ως ερωτήματα έχουν απαντηθεί στο πόρισμα των 715 σελίδων, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της ολομέλειας. Απλώς δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή και θα δώσει απαντήσεις σε όλα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση και στον ίδιο από την αντιπολίτευση.

«Πρέπει να απαντήσετε γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ μια πρόταση δυσπιστίας. Εγώ σας πιστώνω κάτι (σ.σ.απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ). Το ό,τι καταφέρατε να βάλετε την αξιωματική αντιπολίτευση από κάτω να υπογράφει, στην πρόταση δυσπιστίας, σας το δίνω. Πράγματι, καταλαβαίνω την πολιτική αξία της κινήσεως. Ενταγμένη σε μια νευρικότητα ενδεχομένως, με τις δημοσκοπήσεις, που εκεί που σας είχαν δεύτερους, σας πήγαν τρίτους. Ως κίνηση σας τη δίνω. Πολλώ δε μάλλον που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη διαδικασία άνευ αντικειμένου, χωρίς κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, κοκορομαχίες. Και αφού τα είπε όλα αυτά, ήρθε και έβαλε υπογραφή», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «η ΝΔ ποτέ δεν είπε, ούτε στο πόρισμα της, ότι υπάρχει μόνο ανθρώπινο σφάλμα. Ποτέ δεν το έχουμε πει αυτό. Έχουμε αναδείξει σειρά συστημικών διαχρονικών σφαλμάτων και παθογενειών του σιδηροδρόμου. ‘Αλλο και τελείως διάφορο το ζήτημα των ποινικών ευθυνών. Εμείς λέμε, ανθρώπινο σφάλμα και συστημικά προβλήματα και άρα, να τι πρέπει να φτιάξουμε και τι φτιάχνουμε».

«Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και σχολίασε: «επειδή ο κ. Βορίδης με ευκολία, θέλει να περάσει τη λάσπη, και μίλησε για οικονομικά συμφέροντα, γιατί εμείς ακούσαμε το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας που μιλάει για παραποίηση ηχητικού ντοκουμέντου, τον παραπέμπω στο tweet του επί δέκα χρόνια διευθυντή της εφημερίδας αυτής, του κ. Καρακούση που λέει ‘προκαλούν τους πάντες τα κυβερνητικά στελέχη. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν’. Αυτό δίνει από μόνο την απάντηση στην λασπολογία του κ. Βορίδη και των κυβερνητικών στελεχών».

Ν. Παππάς: Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν έχουν προηγούμενο

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή” τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ανέφερε πως “εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η Δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός».

“Εκλογές είναι η λύση” είπε ο κ. Παππάς και υποστηρίζοντας την πρόταση του προέδρου του κόμματός του προσέθεσε “Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση”.

“Είστε σε μία κατάσταση κατά την οποία, σε αντίθεση με αυτό που έλεγε ο ιδρυτής σας ότι «έξω πάμε καλά», εσείς δεν πάτε καλά ούτε έξω ούτε μέσα” σημείωσε και υποστήριξε ότι Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν, η Ευρωπαία εισαγγελέας, αλλά και η κοινή γνώμη που κατά 90% πιστεύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη στα Τέμπη .

Σχετικώς με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ο κ. Παππάς υπογράμμισε, επίσης, ότι κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις. “Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα”, είπε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης την επομένη του δυστυχήματος, στη 1.30 το μεσημέρι, έκανε αναφορά στο ανθρώπινο λάθος και διερωτήθηκε: “Είχε πρόσβαση στα ηχητικά ο ίδιος; Δεν νομίζω. Είχε μιλήσει με τον κ. Τερεζάκη; Θα περιμένουμε να μάθουμε. Είχε μιλήσει με την αστυνομία; Μα η αστυνομία δεν είχε τα αρχεία στα χέρια της. Γεννάται το ερώτημα: Πως ήξερε ο κ. Μητσοτάκης περί ανθρώπινου λάθους; Να μας πει ποιες ήταν οι πηγές της ενημέρωσής του. Βγήκε προχθές η αποκάλυψη για την κοπτοραπτική και μία συγγνώμη δεν ζητήσατε”.

“Η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη σας φύση. Και στα θέματα των υποκλοπών και στα θέματα της παράνομης εξαγωγής των δεδομένων των εκλογέων και στην υπόθεση του δυστυχήματος – εγκλήματος των Τεμπών. Πρέπει να επιτρέψετε στη δημοκρατία να ανασάνει. Πέρα από την προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, προσπαθείτε να υπερσυγκεντρώσετε της πολιτικής εξουσίας” είπε τέλος ο κ. Παππάς.

Θ. Πλεύρης: Συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος

«Εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο αποσκοπώντας σε μικροκομματικό όφελος» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι με την πρόταση αυτή «αποδείχθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος σε ότι αφορά την διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών» προσθέτοντας ότι «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το μικροκομματικό όφελος»

Καταλόγισε σε όσους την συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας ότι «έχουν προσχωρήσει σε όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος».

Με την πρόταση δυσπιστίας σας, τόνισε ο κ. Πλεύρης «συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος. Έχετε αποσύρει πλήρως τις ευθύνες του ανθρώπου που έβαλε δύο τραίνα στην ίδια γραμμή και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους για να έχετε μικροκομματικό όφελος». Πρόκειται είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας «για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και η οποία δεν συνδέεται με κυβερνητική πολιτική!» σημειώνοντας πως ακόμα και η αρμοδιότητα άσκησης του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών δεν είναι της κυβέρνησης αλλά της Βουλής.

Οι πραγματικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής «είναι ο κ. Παύλος Πολάκης και ο κ. Νίκος Παππάς» και απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θέλει να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε «έχει ποινικό μητρώο που έχει αποτυπωθεί με δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου που έγινε μετά από πόρισμα Προανακριτικών Επιτροπών για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Παπαγγελόπουλο) και για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Νίκο Παππά) Και όσο εσείς θα επικαλείστε ψηφίσματα του ΕΚ εμείς θα επικαλούμαστε τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».

Ο κ. Πλεύρης, σημείωσε ότι «αναπτύσσεται ένα αντί – Νέας Δημοκρατίας μέτωπο από κόμματα που μεταξύ τους σφάζονται με στόχο την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων ενόψει ευρωεκλογών».

Ο εισηγητής της ΝΔ, κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Καλοδεχούμενη και σας προκαλούμε να εξαντλήσετε όποιο μέσο θέλετε, διότι εδώ θα είναι συντεταγμένη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ο ελληνικός λαός που την στηρίζει για να σας δίνει τις απαντήσεις».

Ε. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate

Η κυβέρνηση θα πληρώσει και θα πληρώνει για πολύ καιρό την επιχείρηση συγκάλυψης, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε παρέμβασή του νωρίτερα στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Για οκτώ μήνες ακούμε συνεχώς, σε όποιο επιχείρημα βάζει η αντιπολίτευση, για το 41%. Με το 41% απαντάει η κυβέρνηση σε όλα τα ερωτήματα. Δεν το λέτε τώρα πια, γιατί το 70% των Ελλήνων και των Ελληνίδων, θεωρεί ότι κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτή τη χώρα. Και αυτό που πάει πολύ στραβά είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να συγκαλύψει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε:» Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate: αν έχεις κάνει την κουτσουκέλα, που δεν είναι κουτσουκέλα, αλλά είναι κάτι πολύ σοβαρό, ομολόγησε το, γιατί θα πληρώσεις διπλά, τριπλά, τετραπλά, για τη δικαιολογία. Αυτό που πληρώνετε τώρα, δεν είναι αυτά που δεν κάνατε. Αν είχατε πάει στον ελληνικό λαό και είχατε αναγνωρίσει ότι έγιναν λάθη και αυτά είναι τα λάθη, τώρα δεν θα είχατε 70% του κόσμου εναντίον σας. Αυτό που έχουμε τώρα, όπως και στο Watergate, είναι συγκάλυψη και αυτό πληρώνετε και θα το πληρώνετε για πολύ καιρό ακόμα”.

Ιδίως για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός μέσα σε 24 ώρες από τη μετωπική σύγκρουση των τρένων, «αποφάσισε ότι φταίει ο σταθμάρχης».

«Πάνω σε ποια στοιχεία το αποφάσισε αυτό ο κ. Μητσοτάκης; Μετά από μια εβδομάδα αποφάσισε ο κ. Πρωθυπουργός αποφάσισε να εκφράσει τον τρόμο του; Ποιο βίντεο είχε δει και είχε αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και αναφέρθηκε «στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, που η συμπολίτευση δεν επέτρεψε να κληθεί να καταθέσει ο κ. Πέτσας», στην έρευνα της Βουλής για τις παρακολουθήσεις που δεν εκλήθη ο κ. Δημητριάδης, στην εξεταστική για τα Τέμπη στην οποία δεν εκλήθη εκείνος που είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο.

Χρ. Τριαντόπουλος : Λάσπη, fake news και προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας χωρίς ίχνος μέτρου και ορίου από την αντιπολίτευση

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος τους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην διαμόρφωση του χώρου στο δυστύχημα των Τεμπών, χαρακτηρίζοντας τους «εντελώς αβάσιμους» τονίζοντας ότι η παρουσία του στη περιοχή είχε μόνο συντονιστικό ρόλο ενώ οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό αποφάσισαν για τις παρεμβάσεις που έγιναν.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών, ως «διευρυμένη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας χωρίς ίχνος μέτρου και ορίου».

Στην παρέμβαση του, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο κ. Τριαντόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες για προσπάθεια συγκάλυψης του τραγικού δυστυχήματος από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «παραπλάνηση, αναπαραγωγή fake news και ψέματα, με αναπόδεικτα σενάρια και λάσπη με πολιτικό πρόσωπο με μοναδικό στόχο κομματικά οφέλη.

Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, «το βράδυ που έγινε το σιδηροδρομικό ατύχημα ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές για όσους βρέθηκαν εκεί και κάθε του αναφορά γίνεται με απόλυτο σεβασμό στα θύματα, στους συγγενείς και στην κοινωνία».

«Χωρίς αμφιβολία, δεν μπορούμε να νιώσουμε στο ελάχιστο το πόνο των συγγενών των θυμάτων που εκφράστηκε με θυμό και εύλογα ερωτήματα τα οποία θέλουν απαντήσεις και φυσικά δικαιοσύνη.

Πρέπει όλοι να στεκόμαστε απέναντι στον πόνο, με σεμνότητα, ταπεινότητα και σκυμμένο κεφάλι, όχι όμως και απέναντι σε όσους τρίτους εργαλειοποιούν αυτό το τραγικό δυστύχημα για πολιτικά οφέλη, όχι όμως απέναντι στη παραπλάνηση, στο ψέμα, στα αναπόδεικτα σενάρια και στη λάσπη με πολιτικό πρόσωπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος και πρόσθεσε:

«Με την πρόταση δυσπιστίας κορυφώνεται μία διευρυμένη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας χωρίς ίχνος μέτρου και ορίου. Μία μεθοδευμένη προσπάθεια με στόχο την κυβέρνηση τον κλονισμό της ομαλής πορείας που ακολουθεί η πατρίδα μας.

Προσπαθείτε να χτίσετε ένα αφήγημα περί συγκάλυψης, όταν όλα είναι στη δικαιοσύνη και προχωρούν με χρόνους που απέχουν παρασάγγας από το παρελθόν σας, όταν μέλημα όλων μας είναι να πέσει άπλετο φως για όλα και για όλους.

Το δικό σας μέλημα είναι η συνομοσιολογία, η αβάσιμη σεναριολογία, τα fake news, τα ψέματα για να στοχεύσετε προς την κυβέρνηση».

Και ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, συνέχισε:

«Για όσους βιάστηκαν να πουν ότι κρύβομαι, είτε από σκοπιμότητα είτε γιατί δεν γνώριζαν, να πω ότι εξαρχής αποτέλεσε προσωπική μου επιλογή να απαντώ θεσμικά και έχω πολύ συνειδητά επιλέξει να μην τροφοδοτώ συνεχώς την ατελείωτη παραφιλολογία την αβάσιμη σεναριολογία κάποιων που εργαλειοποιούν τον πόνο.

Οι ισχυρισμοί που αναφέρονται για τη διαμόρφωση του χώρου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι ισχυρισμοί αντικρουόμενοι που ακόμα και όσοι τρίτοι πολιτικοί ή συνάδελφοι τους εκστομίζουν, αυτοανακαλούνται μεταξύ τους. Και απέναντι στους αβάσιμους ισχυρισμούς είναι η αλήθεια.

Οι ενέργειες καθορίστηκαν βάσει του ειδικού σχεδίου ανθρώπινων απωλειών από τους αρμόδιους επιχειρησιακούς παράγοντες. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να εντοπιστούν τα θύματα, να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Και ήταν εκεί υπό τον αρμόδιο εισαγγελέα, η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι διασώστες, οι εταιρίες και οι οργανισμοί του σιδηρόδρομου, και όλοι οι αρμόδιοι επιχειρησιακοί παράγοντες για να ανταποκριθούν στη συγκλονιστική αγωνία των συγγενών και να απαντήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται σε αυτή τη συγκλονιστική αγωνία», επεσήμανε ο κ. Τριαντόπουλος.

Μίλησε ακόμα για «κάποιους που διακινούν ή αναπαράγουν διάφορα σενάρια τα οποία απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα».

«Ναι, βρέθηκα στη Λάρισα λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα την κρατική αρωγή, για τον συντονισμό της κρατικής βοήθειας και της στήριξης των οικογενειών των θυμάτων.

Βρέθηκα εκεί ως μέλος κυβερνητικού κλιμακίου με άλλους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, σε συνεργασία με άλλους υπουργούς και υφυπουργούς και επισκεπτόμουν τη Λάρισα τις επόμενες λίγες μέρες για τον συντονισμό της κρατικής βοήθειας. Ασχοληθήκαμε με διάφορα διαχειριστικά ζητήματα εκείνων των τραγικών ημερών, όπως μεταξύ άλλων η φιλοξενία των οικογενειών, η συνεργασία τους με δομές και υπηρεσίες, η υποστήριξη τους από ειδικούς, η παρακολούθηση της εξέλιξης των διασταυρώσεων και των αναγνωρίσεων και άλλα δύσκολα ζητήματα, πρωτόγνωρα για εμένα.

Ασχοληθήκαμε από τον συντονισμό τέτοιων θεμάτων μέχρι τη σχηματοποίηση των μέτρων για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων και τραυματιών.

Μέτρα που ανακοινώθηκαν και θεσμοθετήθηκαν για κρατική αρωγή και στήριξη.

Αυτό ήταν και είναι το χαρτοφυλάκιο μου. Και τότε και τώρα. ‘Αλλο η κρατική αρωγή άλλο η Πολιτική Προστασία», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, επέμεινε ότι η πολιτική του παρουσία εκεί, «είχε ως στόχο να συντονίσει την κρατική βοήθεια και να ενημερώνει όποτε χρειάστηκε την κοινή γνώμη για την εξέλιξη της συλλογικής αυτής προσπάθειας, όπως και έγινε με συνεντεύξεις και δηλώσεις του εκείνες τις μέρες ώστε να παρέχει στοιχεία και να ενημερώνει για βασικά δεδομένα μέσα από την δύσκολη προσπάθεια των αρμοδίων και να ενημερώνει όπου και όποτε χρειάστηκε».

«Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο», είπε και επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούν τα στοιχεία.

«Θέλω να υπογραμμίσω ξανά ότι δεν υπήρχαν εντολές, υπήρχαν πρωτόκολλα και προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού. Το γνωρίζετε αλλά δεν το αναφέρετε. Δεν είδα να αναπαράγονται οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων. Δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του πρώην περιφερειάρχη, το γνωρίζετε και αυτό αλλά δεν βλέπω να αναπαράγεται το έγγραφο που υπάρχει.

Υπάρχει καμία αναφορά στο όνομα μου ή οπουδήποτε αλλού; Όχι. Και αυτό το γνωρίζετε αλλά τα παραβλέπετε όλα αυτά. Μπροστά στη πολιτική σας σκοπιμότητα διαμορφώνετε και αναπαράγετε fake news. Το κάνετε στα σενάρια της διαμόρφωσης του χώρου και το κάνετε και στα σενάρια για τα ηχητικά στοιχεία που επικαλείστε στην πρόταση δυσπιστίας. Είναι πάγια και σταθερή σας τακτική.

Κύριοι συνάδελφοι που διακινείτε ή αναπαράγεται αυτά τα σενάρια, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την υποτιθέμενη αλήθεια σας. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω για το εξής:

Η αναζήτηση της αποκαλούμενης αλήθειας μέσα από σενάρια, συνωμοσίες και μη στοιχειοθετημένες εικασίες, που στο βωμό του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους μετατρέπονται σε επικοινωνιακές βεβαιότητες, δεν συνιστούν σεβασμό απέναντι το μέγεθος της τραγωδίας. απέναντι στην λογική και την αλήθεια, απέναντι τους ίδιους συγγενείς των θυμάτων, απέναντι στη ίδια τη δικαιοσύνη και φυσικά απέναντι στους θεσμούς και τη δημοκρατία», υπογράμμισε ενώ συνέχισε στο ίδιο καταγγελτικό ύφος, καταλογίζοντας πολιτικές σκοπιμότητες με στόχο τη καρέκλα της εξουσίας.

«Για μένα η καρέκλα δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι αυτοσκοπός. Για εσάς που διακινείτε και αναπαράγεται αυτά τα σενάρια, η καρέκλα είναι ο στόχος. Για εσάς η ανερυθρίαστη κατηγορία αποτελεί απλώς ένα μέσο για να φτάσετε στη καρέκλα. Επιστρατεύεται ότι μπορείτε χωρίς μέτρο, ήθος, όρια, αρκεί να φτάσετε εκεί. Αυτό κάνετε και τώρα με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση στο πρόσωπο μου, στη ΝΔ, τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Παρόλη την πολιτική στόχευση θα συνεχίσω να πορεύομαι με το ίδιο ήθος, τον ίδιο κώδικα αξιών, με απόλυτο σεβασμό στη δικαιοσύνη, που είναι εκείνη που θα ρίξει φως σε όλα, όπως το θέλουμε όλοι μας, με μέριμνα το σύνθημα του πρωθυπουργού ποτέ ξανά, να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε.

Σε παρέμβαση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, επέμεινε ότι δεν δόθηκαν επαρκείς και σαφείς απαντήσεις σχετικά με την ευθύνη του σε ότι αφορά το ζήτημα της διαμόρφωσης του χώρου.

«Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό αποφάσισαν για τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις του χώρου. Συμμετείχα στο συντονιστικό; Όχι. Το γνωρίζετε αλλά δεν το αναφέρετε. Διαμόρφωσαν το χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και τις ανάγκες που υπήρχαν. Προχώρησαν σε ενέργειες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το πραγματικά δύσκολο επιχειρησιακά έργο τους. Εσείς δεν το πιστεύετε αυτό και θεωρείτε ότι όσοι επιχειρησιακοί ήταν εκεί δούλευαν όλη την ημέρα για να κρύψουν κάτι. Για να κρύψουν τι; να συγκαλύψουν τι ακριβώς. Αυτό ακόμα δεν μας το έχετε εξηγήσει, δεν μας το έχετε αποκαλύψει.Δεν υπάρχει κάτι σίγουρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική οπότε ας περιμένουμε όλη τη δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της» απάντησε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο κ. Καλαματιανός επέμεινε να ξεκαθαρίσει ποιους εννοεί επιχειρησιακούς, υποστηρίζοντας ότι «ο προϊστάμενος της πυροσβεστικής τον έχει διαψεύσει και είπε ότι ποτέ δεν έδωσε εντολή για εκχωμάτωση του χώρου και μεταφορά 300 κυβικών που υπάρχει η καταγγελία».

« ‘Αρα ποιους εννοείτε; Και όταν μιλάτε για δικαιοσύνη, εσείς είστε έτοιμος να πάτε κατευθείαν στη δικαιοσύνη; Το αποδέχεστε;» ανέφερε ο κ. Καλαματιανός

«Υπάρχει κάποιο στοιχείο κάποια αναφορά στο όνομα μου; Αναφερθήκατε στο συντονιστικό. Γνωρίζετε ποιοι συμμετείχανε; Μπορεί οι αλήθειες να μην ανταποκρίνονται στο αφήγημα σας αλλά θα πρέπει να ακουστούν οι αλήθειες. Στο συντονιστικό συμμετέχουν, συμμετείχαν συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται επιχειρησιακά στελέχη που αποφάσισαν για την διαμόρφωση του χώρου. Κανείς δεν προβλέπεται ούτε από διαδικασίες ούτε από πρωτόκολλα δεν μπορούμε να το αλλάξουμε επειδή δεν εξυπηρετεί το αφήγημα σας», απάντησε ο κ. Τριαντόπουλος.

Γ. Φλωρίδης: Εξωθεσμικοί παράγοντες που επιχειρούν να αλλοιώσουν τη λειτουργία της δημοκρατίας θα υποστούν συντριπτική ήττα

«Φωτιά» στη σημερινή συζήτηση πυροδότησε το δριμύ κατηγορώ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή. Ο Γιώργος Φλωρίδης υπογράμμισε ότι η Δικαιοσύνη χρειάζεται ασπίδα προστασίας απέναντι στους δημαγωγούς και τους υπονομευτές της και έστειλε μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν έξω από το πεδίο της δημοκρατίας, ότι κάνουν μεγάλο λάθος και θα το διαπιστώσουν για μια ακόμη φορά. «Εξωθεσμικοί παράγοντες που επιχειρούν να αλλοιώσουν τη λειτουργία της δημοκρατίας, εφόσον συνεχίσουν να το επιχειρούν, θα υποστούν για μια ακόμη φορά συντριπτική ήττα», είπε ο κ. Φλωρίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε τις διατάξεις, τις κατεπείγουσες διατάξεις, που εισήγαγε η παρούσα κυβέρνηση με στόχο, όπως είπε, την επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης, στην τραγωδία των Τεμπών. Κατηγόρησε επίσης, ιδίως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για υπονόμευση των βασικών θεσμών με την πρόταση διεξαγωγής εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών και με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην προπαρασκευή της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναφέρθηκε επίσης στις προτροπές προς την Ευρωπαία Εισαγγελέα, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές, Νίκο Φαραντούρη, ενώ σημείωσε πως «όσοι χρησιμοποιούν μια θολή επιχειρηματολογία για τα μπαζώματα στο σημείο του δυστυχήματος, αυτοί είναι για τα μπάζα», γιατί όλες οι εργασίες που έγιναν είχαν στόχο να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι γερανοί και από κάτω διέρχεται ο κεντρικός αγωγός του φυσικού αερίου της χώρας, και υπήρχε κίνδυνος να τιναχθεί ο αγωγός.

Τα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου που κατήγγειλε ότι με ευθύνη της συμπολίτευσης απορρίφθηκε η διερεύνηση των ποινικών καταγγελιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο ήταν το επίσημο παρακράτος που αξιοποίησε παραχαραγμένο ηχητικό υλικό για τη συγκάλυψη και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Το νομικό οπλοστάσιο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης άνοιξε την παρέμβασή του λέγοντας ότι στο μεγάλο θέμα της τραγωδίας, η κυβέρνηση εγκαλείται διαρκώς από «ετερόκλητες δυνάμεις», οι οποίες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα σύννεφο, που δεν επιτρέπει να διαγνωστεί η αλήθεια, από τον κόσμο.

«Αυτή η κυβέρνηση της συγκάλυψης, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση, τον μήνα Ιούλιο, το 2023, ανταποκρινόμενη άμεσα σε αίτημα των ανακριτών, έφερε στη Βουλή κατεπείγουσα διάταξη, προκειμένου να διευρυνθεί η δυνατότητα των ανακριτών να ακούσουν όλες τις συνομιλίες, πέρα από εκείνες που υπήρχαν στον φάκελο, από την πρώτη στιγμή. Γιατί όλες οι επιχειρησιακές συνομιλίες ήταν από την πρώτη στιγμή, απομαγνητοφωνημένες στον φάκελο του ανακριτή. Το θέμα ήταν ότι οι προβλέψεις που υπήρχαν, ως τότε στη νομοθεσία, δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες, δηλαδή οι συνομιλίες μεταξύ όλων των πιθανών εμπλεκομένων, με κάθε τρόπο στην υπόθεση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ενώ λοιπόν, όπως υπογράμμισε, αυτό το αίτημα η κυβέρνηση το υιοθέτησε πάραυτα, με εντολή του πρωθυπουργού, για να διευρυνθεί το πεδίο της δυνατότητας της έρευνας του ανακριτή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε αυτή τη διάταξη. «Τη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση, για να δώσει τη δυνατότητα στους ανακριτές, να ακούσουν κάθε συνομιλία, που δεν προβλεπόταν τότε από το νόμο, κάθε εμπλεκομένου, δεν την ψηφίσατε. Εσείς που ενδιαφέρεστε για την αποκάλυψη της αλήθειας και της διαφάνειας. Και μαζί με εσάς, δεν την ψήφισαν οι άλλοι υποκριτές, που κλαίνε για τον λαό με μαύρο δάκρυ. Οι κύριοι και οι κυρίες της “Νίκης”. Και αυτοί δεν την ψήφισαν. Και βεβαίως το ΚΚΕ που δεν ψηφίζει γενικώς τίποτα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης που σημείωσε μάλιστα ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε διασπαστεί και άρα δεν ψήφισαν και όσοι βουλευτές ανήκουν σήμερα στη Νέα Αριστερά.

Ήταν από αυτή τη στιγμή και μετά, που αρκετές φορές ακούστηκε από τα βουλευτικά έδρανα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης να χαρακτηρίζει τον Γιώργο Φλωρίδη «επικίνδυνο», προκαλώντας μάλιστα και την παρέμβαση της προεδρεύουσας Όλγας Γεροβασίλη, η οποία ζήτησε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει να διακόπτει την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης. «Για εσάς, ναι είμαι επικίνδυνος. Για εσάς όμως…», απάντησε ο κ. Φλωρίδης.

Αναφέρθηκε επίσης και στη διάταξη που έφερε η «κυβέρνηση της συγκάλυψης», για να διευκολύνει τη δικαιοσύνη και την απονομή της. «Στον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, είχαμε ανακοινώσει ότι θα αφαιρέσουμε για κάποια αδικήματα, τη διαδικασία της έκδοσης βουλευμάτων, έτσι ώστε όταν η υπόθεση τελειώνει στα χέρια του ανακριτή και υποβάλλεται στον εισαγγελέα, να μπορεί αμέσως να οδηγηθεί στο ακροατήριο, χωρίς την παρέμβαση του βουλεύματος, που κρατάει και γω δεν ξέρω πόσο καιρό. Το τι μας είπατε εδώ μέσα, δεν λέγεται. Η διάταξη ψηφίστηκε από τη ΝΔ ώστε να κερδηθεί χρόνος», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σημείωσε τέλος ότι «η κυβέρνηση της συγκάλυψης», σε συνεργασία με την Περιφέρεια προχωράει στην κατασκευή του χώρου που θα γίνει η δίκη για τα Τέμπη. «Θα είναι ένας χώρος πρότυπο, έτοιμος, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, μέχρι το τέλος Μαΐου, με θέσεις 100 και πλέον δικηγόρων, θέσεις για δημοσιογράφους, αίθουσα διασκέψεων, έτσι ώστε να μην ζήσουμε αυτό που ζήσαμε με το Μάτι, στο οποίο κάηκαν 105 άνθρωποι, και όταν τελείωσε η ανάκριση που κράτησε άπειρα χρόνια δεν βρίσκατε αίθουσα, για να ξεκινήσει η δίκη», είπε ο κ. Φλωρίδης.

Η πρόταση δυσπιστίας και το ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Φλωρίδης σχολίασε πως ενώ πριν από λίγες ημέρες έγινε η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής και ενώ η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, ούτε πρόταση ποινικής δίωξης σε βάρος του όποιου εμπλεκόμενου υπουργού κατατέθηκε, ούτε πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης κατατέθηκε. «Η πρόταση κατατέθηκε, όταν έρχεται ένα νεύμα από κάπου… Ένα δημοσίευμα με έναν τίτλο παραπλανητικό και ψεύτικο, ο οποίος τίτλος δεν υποστηρίζεται από το ρεπορτάζ και το οποίο ρεπορτάζ λέει ότι δεν ισχύουν αυτά που γράφονται στον τίτλο. Ούτε για ξεκάρφωμα δεν περιμένατε να περάσει μια μέρα, να μην φανεί ότι είστε τόσο στοιχισμένοι», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ περίμενε ένα εξωθεσμικό σήμα από κάπου για να κάνει τελικά την πρόταση δυσπιστίας.

Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει κάτι να κάνετε με αυτό», είπε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Αυτή η ηγεσία δεν έχει καμία σχέση και καμία επαφή με την τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Η διατύπωση της άποψης ότι χρειαζόμαστε ελεύθερες εκλογές με ξένους παρατηρητές, δεν είναι ξεκάρφωτη και μόνο από τον αρχηγό σας. Την ακολούθησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής σας, ο κ. Φαραντούρης, ο οποίος επικαλέστηκε την Ευρωπαία Εισαγγελέα να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση. Άρα δηλαδή ζητάτε να επέμβουν ξένες δυνάμεις στην Ελλάδα, αφού εσείς με το 12% δεν μπορείτε να τη ρίξετε, δεν μπορείτε να τη ρίξετε στα πλαίσια της δημοκρατίας, πρέπει να έρθουν κάποιοι άλλοι απέξω να ρίξουν την κυβέρνηση.». Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη «ο οποίος επαιρόμενος είπε ότι η έκθεση που ψήφισε η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εναντίον της Ελλάδα, για το κράτος δικαίου, την έγραψε αυτός» και μάλιστα «αυτός ήταν ο συντάκτης της επίμαχης παραγράφου που έγραφε ότι πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση στην Ελλάδα, δηλαδή να σταματήσουν να παίρνουν οι αγρότες λεφτά, γιατί, υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος δικαίου».

«Όλη αυτή η εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης που έχει εξαπολυθεί το τελευταίο διάστημα, έχει σκοπό να ελαχιστοποιηθεί έως καταργηθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, απέναντι στους θεσμούς, με βάση τους οποίους λειτουργεί η Ελληνική Δημοκρατία», είπε ο κ. Φλωρίδης και προσέθεσε πως «όσοι χρησιμοποιούν μια θολή επιχειρηματολογία για τα μπαζώματα στο σημείο του δυστυχήματος, αυτοί είναι για τα μπάζα», γιατί όλες οι εργασίες που έγιναν είχαν στόχο να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι γερανοί και από κάτω διέρχεται ο κεντρικός αγωγός του φυσικού αερίου της χώρας, και υπήρχε κίνδυνος να τιναχθεί ο αγωγός.

Δ. Μάντζος: οργανωμένη και μεθοδική απόπειρα συγκάλυψης

«Εμείς αναμένουμε τα στοιχεία που διαβιβάσει η Βουλή. Όμως εσείς είστε λαλίστατος, τις τελευταίες ημέρες», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και προσέθεσε: «Είπατε ότι δώσατε τη δυνατότητα της ποινικής διερεύνησης εγκλημάτων. Σας έχω νέα. Αυτό το υποβάλαμε ως αίτημα τον Νοέμβριο και η συμπολίτευση καταψήφισε αυτό το αίτημα μας. Είναι η δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας κατά του κ. Σπίρτζη και του κ. Καραμανλή. Για τον κ. Καραμανλή, μιλώ, που εσείς πριν από λίγες μέρες λέγατε ότι δεν έπρεπε να είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ξέρετε ο κ. Καραμανλής δεν φύτρωσε στις Σέρρες μόνος του, ο κ. πρωθυπουργός τον έβαλε στα ψηφοδέλτια και φέρει ακέραιη την ευθύνη για αυτή την πολιτική του επιλογή», είπε ο Δ. Μάντζος. Προσέθεσε επίσης ότι ακέραια φέρει η κυβέρνηση την ευθύνη και για την απόρριψη της διερεύνησης των ποινικών καταγγελιών, της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, διότι ο κ. Βορίδης έλεγε ότι είναι αβάσιμες αυτές οι κατηγορίες και πρέπει να απορριφθούν.

Σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας, ο Δημήτρης Μάντζος σχολίασε ότι ο κ. Φλωρίδης έχει πάψει εδώ και καιρό να μπορεί να εισηγηθεί πότε το ΠΑΣΟΚ θα κάνει πρόταση δυσπιστίας. «Το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη κάνει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβερνήσεως στην οποία ανήκετε για το σύνολο της οργανωμένης μεθοδικής επιχείρησης συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη», είπε ο κ. Μάντζος.

«Σήμερα είπατε ότι οι ανακριτές δεν είχαν πρόσβαση στο πλήρες ανακριτικό υλικό και χρειάστηκε κατεπείγουσα διάταξη που εσείς τον Ιούλιο του 2023 την προωθήσατε. Την ίδια ώρα, κάποιοι, από το πρώτο 24ωρο, μέσα από την έδρα του ΟΣΕ, είχαν πρόσβαση προνομιακή σε αυτό το υλικό και όχι μόνο το πήραν, το επεξεργάστηκαν και χαλκευμένο το διένειμαν σε συγκεκριμένα, φίλια προς την κυβέρνηση, ΜΜΕ, ενισχύοντας το κεντρικό αφήγημα ότι για όλα φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας», είπε ο κ. Μάντζος και ζήτησε: «Απαντήστε ποιο είναι αυτό το παρακράτος που πριν το επίσημο κράτος μπόρεσε να επεξεργαστεί και να διανείμει χαλκευμένες κρίσιμες συνομιλίες, ώστε να στηρίξει ένα ψεύτικο αφήγημα, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη, την ώρα που όλοι ήμασταν σοκαρισμένοι και βυθισμένοι στο πένθος».

Γ. Φλωρίδης: τώρα τα πράγματα ζορίζουν

«Η κυβέρνηση και η παράταξη που κυβερνά, σεβόμενη όλο το προηγούμενο διάστημα τον πόνο των ανθρώπων και τη δυστυχία τους, δεν ήθελε να εμπλακεί ως τώρα σε μια αντιπαράθεση την οποία επιχειρούσατε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και συμπλήρωσε: «Αλλά η κυβέρνηση κατέβηκε στο πολιτικό γήπεδο και τώρα τα πράγματα ζορίζουν για εσάς. Τώρα θα καταλάβετε, σε αυτό το τριήμερο, ότι οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν προσφέρονται ως πολιτικές τραγωδίες, τώρα θα προσκρούσετε στην αλήθεια. Σεβόμαστε και θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε τον πόνο των ανθρώπων αυτών και της ελληνικής κοινωνίας που απαιτεί να χυθεί άπλετο φως. Είπαμε ότι η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των πολιτών. Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να διευκολύνει το έργο της και θα το κάνει μέχρι το τέλος».

Μ. Χρυσοχοΐδης: Έωλη και προσχηματική η πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης

Έωλη και προσχηματική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, τοποθετούμενος επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης: Δεν τεκμηριώνεται και δεν προσφέρει τίποτα, ούτε στο πολιτικό κλίμα ούτε κυρίως στην διαλεύκανση του ειδικού θέματος που επικαλείται, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αφού σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να απαλύνει τα συναισθήματα των συγγενών των θυμάτων είναι ο δρόμος της κατανομής ευθυνών όπου υπάρχουν, ο δρόμος της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της ανάληψης της ευθύνης εκεί που υπάρχει, επισήμανε ότι «ένα χρόνο μετά, οι ευθύνες είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η δικαιοσύνη δεν έχει μιλήσει ακόμα. Και πάνω σε αυτό το κενό της μη απόδοσης ευθυνών, βρίσκουν χώρο τελικά η κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απέκρουσε τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης: «Υπάρχει κανείς που το ισχυρίζεται αυτό σοβαρά και τεκμηριωμένα, με αποδείξεις, με στοιχεία; [..] Έχουμε ήδη 33 κατηγορούμενους. (Υπάρχει) εφέτης – ανακριτής, Ευρωπαίος Εισαγγελέας, δ

Keywords
βουλη, ζωή κωνσταντοπούλου, ΠΑΣΟΚ, ψηφοφορία, συριζα, νέα, νικη, συγκεκριμένο, tweet, ελλαδα, τίθενται, δημοσκοπηση, νεα δημοκρατια, φως, σδιτ, μμε, fake, news, λαρισα, φλωριδης, συμμετοχή, ΚΚΕ, μαΐου, εκλογες, ψηφοδελτια, σερρες, ΟΣΕ, έωλη, αποδειξεις, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γιωργος αγγελοπουλος, ξανα, ζωή κωνσταντοπούλου, κομματα, βουλευτες, μιλα, έωλη, βιντεο, δημητριαδης, το θεμα, αστυνομια, γνωμη, δημοκρατια, εδρα, ηγεσια, θεμα, ιχνος, μμε, πλαισιο, πυροσβεστικη, σδιτ, σημερινη, φιλια, φως, ψεμα, ψεματα, ωρα, news, αγωνια, αρθρο, ανδρουλακης, αποκαλυψη, ασπιδα, αρωγη, ατυχημα, βελοπουλος, βοηθεια, βοριδης, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γηπεδο, δαχτυλο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, δωσει, δρομος, εγινε, εγγραφο, εδρανα, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκστρατεια, εβδομαδα, εννοια, εξελιξη, εξυπηρετηση, επρεπε, ερευνα, ερευνες, ερχεται, ευθυνη, ευκλειδης, ζωη, ιδια, ιδιο, η δικη, υπηρεσιες, υπηρχαν, υποθεση, υφος, υφυπουργος, ηχητικα, θεωριες, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κλιμακα, κλιμα, κομμα, λαθη, λαθος, λεφτα, λειτουργια, λεπτομερειες, λογο, μαυρο, μαΐου, μαξιμου, ματι, μεριμνα, μηνες, μητσοτακης, μομφη, μπορειτε, νικη, νικο, ξερετε, ομαδα, παντα, οκτω, ονομα, ορια, οπωσδηποτε, οφελος, παμε, πεδιο, πεμπτη, πλευρης, προβληματα, ρολο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντηρηση, σειρα, συμμετοχή, στιγμα, τεμπη, τίθενται, τοξο, τρια, τριτη, τριημερο, τιτλος, εικασιες, φυση, φυσικα, φταιει, φορα, χρηστος, ψευτικο, ψηφοφορία, ωρες, δημητρης, ειπαμε, εξεταστικη, fake, χωρα, μοιαζει, μπροστα, παυλος, tweet, πηγες, σημα, θανος, θεματα, θεσεις, υλικο, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα
Πρόταση, Πόλεμος, Βουλή,protasi, polemos, vouli