Πολεμικό Ναυτικό: Ξεχασμένο από την πολιτεία

18:01 6/12/2017 - Πηγή: Armynow

Το Πολεμικό Ναυτικό δίνει καθημερινά ισχυρό μήνυμα στην γειτονική Τουρκία με την παρουσία του στο Αιγαίο και προβάλει την ελληνική ισχύ στις θάλασσες όλου του κόσμου.

Όμως παρά την υπερπροσπάθεια του προσωπικού του και την τεράστια συμβολή του όχι μόνο στην Εθνική Άμυνα αλλά γενικότερα στην ελληνική ναυτιλία και οικονομία η πολιτεία δείχνει να το έχει ξεχασμένο.

Πέρα από την ανεπαρκή υλική ανταμοιβή του προσωπικού

του που άλλωστε είναι κανόνας πια για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων το Π.Ν. δείχνει να έχει μείνει πίσω και στις προτεραιότητες του κράτους για την αναβάθμιση των μέσων που χρησιμοποιεί καθημερινά.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την εποχή των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή ήταν στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων το σενάριο για την απόκτηση νέων γαλλικών φρεγατών.

Μάλιστα ήταν γενική η εκτίμηση πως χρειάζονται νέα πλοία με αυξημένες Α/Α δυνατότητες προκειμένου να μπορέσουν να αποτελέσουν μια «ομπρέλα» για την περιοχή του Αιγαίου αλλά και για την Κύπρο.

Η διαφωνία που υπήρχε ήταν αν θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει η Ελλάδα στην αγορά φρεγατών ή των πιο μικρών κορβετών.

Από τότε όμως μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό όχι μόνο δεν πήρε τίποτα καινούργιο αλλά με τα πενιχρά του μέσα προσπαθεί να κατορθώσει το ακατόρθωτο.

Σημαντική βοήθεια βέβαια αποτελούν διάφορες προσφορές ιδιωτών.

Σήμερα όμως το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει για παράδειγμα Φρεγάτες των αρχών της δεκαετίας του 80 και Ταχέα Περιπολικά από τα τέλη της δεκαετίας του 70. Ακόμα και σήμερα αν ξεκινήσει κάτι με την γραφειοκρατία και την έλλειψη χρημάτων τα πλοία αυτά θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να δίνουν το παρών καθημερινά για τουλάχιστον 5-7 χρόνια ακόμα.

Και μάλιστα απέναντι σε μια Τουρκία που διαρκώς ανανεώνεται και κατασκευάζει νέες μονάδες για το Ναυτικό της.

Τα πιο σύγχρονα αποκτήματα του Π.Ν. είναι (πέρα από τα πλοία για την μεταφορά του προσωπικού του) τα Υποβρύχια τύπου Παπανικολής την ολοκλήρωση των οποίων πήρε πάνω του το ΠΝ αναλαμβάνοντας ουσιαστικά όλο το ρίσκο της ολοκλήρωσης τους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τότε είχε ακουστεί μάλιστα ως ιδέα να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Π.Ν. και να καλυφθούν οι ανάγκες του με διαφάνεια σώζοντας ταυτόχρονα την ναυπηγική βιομηχανία.

Δυστυχώς όμως όπως φαίνεται και αυτά έμειναν σχέδια επι χάρτου και τις λύσεις καλούνται να δώσουν και πάλι οι άνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού.

The post Πολεμικό Ναυτικό: Ξεχασμένο από την πολιτεία appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολεμικό Ναυτικό, Ξεχασμένο,polemiko naftiko, xechasmeno