Ποιός και γιατί έφερε τον Ερντογάν στην Ελλάδα;

Η ερώτηση δεν είναι ρητορική. Κι αν οι περισσότεροι Έλληνες Τουρκοφάγοι -Τουρκολάγνοι – Τουρκολόγοι αναλυτές απαντούν πως τον έφερε η Ελληνική Κυβέρνηση μάλλον κάτι χάνουν. Γιατί πίσω από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου πιθανότατα βρίσκεται ο Αμερικανικός παράγοντας.

Υπάρχουν πολλοί κύκλοι στις ΗΠΑ που επιμένουν πως η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, τη συγκεκριμένοι χρονική στιγμή, εξυπηρετούσε έμμεσα Αμερικανικά

συμφέροντα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που το υποστηρίζουν. Κάποιοι πάνε και λίγο παραπέρα: Πως οι Αμερικανοί ήθελαν να εκθέσουν ακόμη περισσότερο τον Τούρκο Πρόεδρο και την αντιαμερικανική πολιτική του. Μάλιστα ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής με Ελληνικές ρίζες σκοπεύει να το θέσει ως θέμα, εξ όσων λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τι γίνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το μέγα ερώτημα που δημιουργείται εδώ είναι το εξής: Αν όντως η πρόσκληση Ερντογάν (αδιανόητη λογικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή) από την Ελλάδα έγινε κατόπιν Αμερικανικής παρέμβασης, γιατί οργανώθηκε τόσο πρόχειρα. Η απάντηση εδώ είναι συγκεκριμένη: Γιατί πάντα έτσι γίνεται η δουλειά από την κυβέρνηση αυτή. Σε επίπεδο σημειολογίας, είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός πως οι δύο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ (άνευ στολής, κρατήστε το αυτό) συμμετείχαν σε συζητήσεις.

Αμερικανός απόστρατος στρατιωτικός, πρώην σημαντικό υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ, με Ελληνική καταγωγή, σε πολύ στενό κύκλο του αναρωτήθηκε γιατί η Αμερικανική Κυβέρνηση άφησε τους Έλληνες να “παίξουν τόσο χάλια”. Κι εδώ η απάντηση είναι γνωστή: Ο Πρόεδρος Τράμπ εμπιστεύεται λάθος ανθρώπους για λάθος αποστολές. Η μέχρι τώρα σύντομη πορεία του το έχει αποδείξει, τα γεγονότα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί να συνδέεται με την Αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο Ερντογάν έδειξε καθαρά πως δε θέλει πολλά πάρε δώσε με τη Δύση, κι αυτό δεν είναι ψέμα. Το έχει πεί, το έχει επιδείξει, το έχει ζωγραφίσει με τα πιο δυνατά χρώματα!

Η Ελλάδα όμως τι συμφέρον έχει με το να “εκθέτει” περισσότερο τον Τούρκο Πρόεδρο; Ο τελευταίος φαίνεται να έχει ανταλλάξει εσχάτως τον πολιτικό ρεαλισμό του με μια επικίνδυνη αδιαλλαξία. Οι ελιγμοί του, τον κάνουν να φαίνεται ως αστάθμητος παράγοντας για τους Αμερικανούς, κι αυτό δεν τους κάνει διόλου ευτυχείς. Αντίθετα η Ελληνική Κυβέρνηση, παρά τους όποιους ερασιτεχνισμούς των στελεχών της, και ιδίως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, δείχνει σταθερός σύμμαχος και σημείο αναφοράς για τις ΗΠΑ.

Οι άριστες σχέσεις του ΥΕΘΑ με το Ισραήλ και οι κατά καιρούς δηλώσεις του υπέρ των “δικαίων” του, είναι ένα ακόμη στοιχείο που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν στο στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Πολλοί στην Τουρκία, κάτι που δεν πολυακούγεται στην Ελλάδα, θεωρούν την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν ως παγίδα στην οποία ο “σουλτάνος” έπεσε χωρίς να το καταλάβει. Το αν είναι έτσι μένει να το δούμε στο μέλλον.

Πάντως, η μικροπολιτική εκμετάλλευση της προχειρότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης δε φαίνεται να κάνει καλό στη διεθνή εικόνα της χώρας. Οι πύρινοι λόγοι που λέγονται και γράφονται, είναι ότι πρέπει για εσωτερική κατανάλωση, αλλά δυστυχώς είναι μόνο γι’ αυτό. Από την άλλη πλευρά, ο ρεαλιστής και χαμηλών τόνων ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μάλλον οφείλει να “δασκαλεύει” καλύτερα τον πρόθυμο αλλά όχι ικανό μαθητή Αλέξη Τσίπρα για το πως γίνεται η δουλειά. Εκτός αν ο τελευταίος είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Η αγωνία του να φαίνεται ως Ανδρέας Παπανδρέου είναι πρόδηλη, αλλά όχι παραγωγική για τον τόπο, ειδικά σε πολυσύνθετα κι ευαίσθητα θέματα, όπως οι σχέσεις με τη φίλη και γείτονα χώρα Τουρκία.

The post Ποιός και γιατί έφερε τον Ερντογάν στην Ελλάδα; appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιός, Ερντογάν, Ελλάδα,poios, erntogan, ellada