Η «ευσεβής γενιά» του Ερντογάν παίρνει κάτω από τη βάση

Ο Ερντογάν προσπάθησε συστηματικά να δημιουργήσει την «ευσεβή γενιά» στην οποία θα στήριζε το πολιτικό του μέλλον αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν απέδωσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα υπήρξε επικριτικός στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο λύκειο, τις οποίες με πολλές φανφάρες το κόμμα του είχε εισάγει μερικά χρόνια πριν.

Κατά τη διάρκεια μίας τηλεοπτικής συνέντευξης στις 16 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν είπε: «Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στο λύκειο (γνωστές στην Τουρκία με το ακρωνύμιο TEOG) πρέπει

να καταργηθούν. Δεν το θέλω αυτό το σύστημα, θα καταργηθεί τώρα». Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι το κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) του Ερντογάν εισήγαγε αυτές τις εξετάσεις τη σχολική χρονιά 2013-14.

Οι εξετάσεις τότε είχαν «πουληθεί» με την υπόσχεση ότι θα βελτίωναν την εκπαίδευση στο λύκειο και θα προωθούσαν τα θρησκευτικά λύκεια. Εκείνη τη χρονιά ο αριθμός των θρησκευτικών λυκείων είχε πράγματι αυξηθεί από 11,8% σε 19,9%.

Στις 5 Νοεμβρίου, φέτος, ένα νέο σύστημα εξετάσεων παρουσιάστηκε το οποίο μοιάζει πάρα πολύ με το προηγούμενο που ίσχυε πριν το TEOG. Οι μαθητές που θέλουν να πάνε στα καλύτερα λύκεια θα πρέπει να δώσουν τις καινούριες εξετάσεις και μόνο 300.000 θα γίνουν δεκτοί, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό παιδείας Ισμέτ Γιλμάζ. Για να έχουμε μία προοπτική οι μαθητές που θα τελειώσουν το γυμνάσιο τη σχολική χρονιά 2017-18 είναι 1,2 εκατομμύρια. Οι δηλώσεις του Γιλμάζ προκάλεσαν μεγάλη αντίδραση μεταξύ των Τούρκων γονέων.

Ο Ερντογάν στα 16 χρόνια της εξουσίας του προσπάθησε διαρκώς για τη δημιουργία μιας «ευσεβούς γενιάς» και τα σχολεία στην Τουρκία έγιναν πεδίο δοκιμών όπου κάθε χρόνο υπήρχαν μεταβολές στο σύστημα και στα προγράμματα. Ο Ερντογάν ζήτησε από καθηγητές πανεπιστημίου να διευθύνουν τα θρησκευτικά λύκεια ενώ ο γιος του Μπιλάλ Ερντογάν πρόσφατα μίλησε για την κακή επιρροή της «αμαρτωλής Δύσης» στα τουρκικά μυαλά και υποστήριξε ότι η υιοθέτηση του Δυτικού τρόπου ζωής είναι μια προσπάθεια να σκλαβωθούν οι Τούρκοι.

Όμως, τα νέα από την προσπάθεια του ΑΚΡ να εισαγάγει ένα «ευσεβές εκπαιδευτικό σύστημα» δεν είναι ιδιαίτερα καλά. Το 2017 μόνο ένας στους πέντε απόφοιτους των θρησκευτικών λυκείων μπόρεσε να περάσει στο πανεπιστήμιο. Και δεν ήταν μόνο οι μαθητές που είχαν πρόβλημα με τις εξετάσεις αλλά και οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί για τα θρησκευτικά λύκεια. Στις δικές τους εξετάσεις, τον Αύγουστο που μας πέρασε, οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, κατά μέσο όρο, απάντησαν σωστά στο 30% των ερωτήσεων που τους δόθηκαν. Στα μαθηματικά ιδιαίτερα ο μέσος όρος των ορθών απαντήσεων ήταν 11 στις 50 ερωτήσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά τον Ιούλιο του 2015, 2.000 εκπαιδευτικοί εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους.

Σε μία αξιολόγηση του ΟΑΣΕ το 2015 τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιδόσεις των μαθητών στην Τουρκία στα μαθηματικά, στην κατανόηση κειμένου και στις φυσικές επιστήμες έπεφταν, ενώ οι ίδιοι ήταν οι λιγότερο ικανοποιημένοι μαθητές, από όλες τις χώρες του Οργανισμού, με το εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Η «ευσεβής γενιά» του Ερντογάν μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά στα μαθήματα, όμως το σχολείο της μεταδίδει αυξημένο άγχος για τα θρησκευτικά ζητήματα. Στην επαρχία της Σμύρνης, στις 31 Οκτωβρίου, αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπου μαθητές της 5ης και 6ης Δημοτικού ενημέρωσαν τους γονείς τους ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν πριν συγκεντρώσουν πολλές αμαρτίες που θα τους απαγορεύσουν την είσοδο στον παράδεισο. Οι περιπτώσεις παιδιών που αυτοκτόνησαν για να δείξουν τον θρησκευτικό τους ζήλο δεν είναι άγνωστες στην Τουρκία.

Η θρησκευτική κατήχηση ξεκινάει από τη δημόσια προσχολική εκπαίδευση. Αναφέρθηκε ότι νηπιαγωγοί είπαν στους μικρούς μαθητές: «Εάν η μητέρα σας δεν καλύπτει τα μαλλιά της οι φλόγες της κόλασης την περιμένουν». Ή, σε μια άλλη περίπτωση, το Πανεπιστήμιο «Καραμάνογλου Μεχμέτμπεη» ζήτησε με αγγελία στην ιστοσελίδα του καθηγητή που μπορούσε να «πολεμήσει τον διάβαλο» σύμφωνα με τις οδηγίες του Κορανίου.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα το 25% της τουρκικής νεολαίας πιστεύει ότι η τύχη και οι γνωριμίες είναι απαραίτητες για να βρουν δουλειά, ενώ μόνο το 26% συμφωνεί με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει καθιερώσει το ΑΚΡ. Από τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στα θρησκευτικά λύκεια μόνο οι μισοί συμφωνούν με το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Το όνειρο του Ερντογάν να δημιουργήσει την «ευσεβή γενιά» φαίνεται ότι γύρισε μπούμερανγκ. Στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου τις περισσότερους ψήφους το «όχι» τις πήρε από τους ψηφοφόρους ηλικίας 18-24. Ακριβώς δηλαδή τη γενιά την οποία ο Ερντογάν προετοίμαζε για 15 χρόνια. Σε μια άλλη έρευνα 15% της τουρκικής νεολαίας περιέγραφε τον εαυτό της ως «παραδοσιακούς», 10% ως «εκσυγχρονιστές» και 75% ως τίποτα από τα δύο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί από το 2005, φτάνοντας το 24,5% το 2017. Οι βασικές ανησυχίες της μεσαίας και κατώτερης τάξης είναι η αποπληρωμή των δανείων τους, η δημιουργία κομποδέματος για τον γάμο και η αποφυγή της στρατιωτικής θητείας. Το όνειρο του Ερντογάν να δημιουργήσει μία «ευσεβή, πατριωτική γενιά» δεν φαίνεται να προχωράει. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο άμυνας από το 2015 περισσότεροι από 155.000 άνδρες απέφυγαν τη στρατιωτική θητεία προβάλλοντας λόγους υγείας, αρκετά περισσότεροι απ΄ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Ερντογάν τώρα καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να στηρίξει το πολιτικό του μέλλον στις ψήφους της «ευσεβούς γενιάς» που με τόσο κόπο προσπάθησε να δημιουργήσει και αυτό μάλλον εξηγεί τη ξαφνική του αγάπη για τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον οποίο τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσε να υποβαθμίσει.

Πηγή: AL MONITOR

The post Η «ευσεβής γενιά» του Ερντογάν παίρνει κάτω από τη βάση appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα