7 Ιουνίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

00:01 7/6/2019 - Πηγή: Armynow

7 Ιουνίου 1907: Απαγχονίζεται από τους κομιτατζήδες ο θρυλικός μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας.

913: Ο Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Eπιτροπεύεται από ένα συμβούλιο αντιβασιλείας, με επικεφαλής τον πατριάρχη Νικόλαο Μυστικό.

1753: Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο δημόσιο μουσείο στον κόσμο.

1821: Η Μάχη του Δραγατσανίου. Ο Ιερός Λόχος υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ηττάται στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Έπειτα από λίγες

μέρες, ο Υψηλάντης θα περάσει τα αυστριακά σύνορα, θα συλληφθεί από τους Αυστριακούς και θα φυλακιστεί.

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την τουρκική ναυαρχίδα του Καρά Αλή στη Χίο. Στο κατάστρωμά της βρίσκονται όλοι οι αξιωματικοί του τουρκικού στόλου, γιορτάζοντας το Ραμαζάνι. Σκοτώνεται ο τούρκος ναύαρχος και περισσότεροι από 1000 παριστάμενοι.

1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται στο Ναύπλιο σε θάνατο για συνωμοσία και εσχάτη προδοσία.

1907: Απαγχονίζεται από τους κομιτατζήδες ο θρυλικός μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας.

1914: Το πρώτο σκάφος διασχίζει τη διώρυγα του Παναμά.

1917: Οι Γάλλοι, με την έγκριση του Ελευθέριου Βενιζέλου, εξορίζουν στο Αιάκειο της Κορσικής τους γερμανόφιλους αντιπάλους του, Δημήτριο Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ίωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δούσμανη.

1919: Αποχωρούν από την Κέρκυρα και τα τελευταία στρατεύματα των Συμμάχων.

1922: Μέλη της βρετανικής ορειβατικής αποστολής στο Έβερεστ κατορθώνει να φτάσουν στην πιο ψηλή κορυφή, σε υψόμετρο 8.168 μ.

1929: Στη νέα κυβέρνηση, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνει και το Υπουργείο Υγιεινής, έπειτα από σχετική υπόσχεσή του στην Κοινωνία των Εθνών.

1938: Ιδρύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος το “Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης”.

1942: Τερματίζεται με νίκη των Αμερικανών η μάχη του Μίντγουεϊ, μία από τις σημαντικότερες για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

1943: Στη ναζιστική Γερμανία, ο καθηγητής Κλάουμπεργκ, αρχηγός τάγματος των Ες Ες, κοινοποιεί στο Χάινριχ Χίμλερ, ότι είχε αναπτύξει μία μέθοδο για την αποτελεσματική στείρωση των γυναικών χωρίς χειρουργική επέμβαση.

1965: Η SONY παρουσιάζει το πρώτο βίντεο οικιακής χρήσης (μοντέλο CV-2000). Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.

1981: Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία καταστρέφει τον πυρηνικό σταθμό του Ιράκ Οσιράκ, στα περίχωρα της Βαγδάτης. (Επιχείρηση Όπερα)

1991: Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί προστασίας των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα, ασκείται κατά των υπευθύνων εφημερίδων, που αναδημοσίευσαν την προκήρυξη της 17Ν.

1992: Έκκληση στους Ίμβριους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους, απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στο νησί, όπου διαμένουν πλέον μόνο 300 Έλληνες.

1994: Στη Σουηδία, η Βουλή εγκρίνει νόμο βάσει του οποίου οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να παντρεύονται, χωρίς ωστόσο να χαίρουν των ιδίων προνομίων με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

1995: Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη, και Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες δύο γυναικών.

1995: Τριβές και αντιπαραθέσεις έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ το ενδεχόμενο να παραστούν στο γάμο του Παύλου Γλίξμπουργκ βουλευτές του κόμματος, που έχουν λάβει προσκλήσεις από τον τέως βασιλιά.

2002: «Έφυγε» η Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος.

2003: Μεγάλη νίκη για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος. Κερδίζει με 1-0 την ομάδα της Ισπανίας στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μέσα στην Ισπανία. Αφετηρία για έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο.

The post 7 Ιουνίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα