Τοποθετήσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα

Συνεχίζονται στα Γιάννενα οι εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ με κεντρικό μήνυμα «Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα», με τη συμμετοχή πεντακοσίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και προσκεκλημένους υπουργούς κι εκπροσώπους κομμάτων, εκπροσώπους αυτοδιοικητικών φορέων από την Ευρώπη, εκπροσώπους του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Δείτε αναλυτικά κάποιες τοποθετήσεις:

Ευ. Λαμπάκης- Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση: Ο υπουργός Εσωτερικών οφείλει σεβασμό στους αιρετούς

Σκληρή κριτική- απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Λαμπάκης, εκπρόσωπος του «Κινήματος Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», τονίζοντας ότι ο υπουργός θα έπρεπε να οφείλει περισσότερο σεβασμό τουλάχιστον στα πρόσωπα των αιρετών.

«Οφείλουν, είπε, να μας σέβονται γιατί διοικούμε 325 τοπικές κοινωνίες. Τον άκουσα (τον υπουργό) να μιλάει και ως υπηρεσιακός παράγοντας, κυριολεκτικά, να λέει ότι δώσαμε λεφτά εκεί, δώσαμε πιο πέρα, αποκαταστήσαμε… Δηλαδή τη Σαμοθράκη, την Πιερία, τη Δυτική Αττική, όσα κατεστράφησαν, εγώ θα τα φτιάξω; Εσύ θα τα φτιάξεις. Με ποια λεφτά; Με τα λεφτά του προϋπολογισμού, με το ΠΔΕ, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τα λεφτά του ΕΣΠΑ, που είναι δικά μας… και δικά μας, του ελληνικού λαού λεφτά, γιατί συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ότι αφορά στην τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών για τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Λαμπάκης σχολίασε:

«Τα δύο –τρία επιμέρους πράγματα που είπε για να τα διορθώσουμε, για να τα μεταρρυθμίσουμε, για να τα τροποποιήσουμε, είναι κάτι το οποίο θα πάρει πολύ χρόνο.

Αλλά όμως, προσέξτε, το θέμα του εκλογικού νόμου το έχουμε από το σπίτι μας. Εκεί όταν ήμασταν στο 4%. Και δεν έχω τίποτα με τα κόμματα, άσχετα αν ανήκω σε ένα κόμμα, αλλά μιλάω καθαρά ως αυτοδιοικητικός. Το θέμα αυτό το τεράστιο που λέγεται εκλογικός νόμος και η τροποποίησή του, το είχε λυμένο από πριν το ’15. Και το έφερε λελυμένο. Και βέβαια το γεγονός ότι και ο αρχηγός τους ήρθε στην Κομοτηνή, στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο και είπε το φοβερό και αγενές πολιτικά: θέλετε, δεν θέλετε, θα καθίσετε στο τραπέζι για να συναινέσετε, ήταν μία πολιτική απογοήτευση». Συνεχίζοντας ο κ. Λαμπάκης είπε συμπλήρωσε: « Θα είμαι συγκρουσιακός λέγοντας πράγματα τα οποία οφείλω να λέω ως αυτοδιοικητικός και απέναντι στο δικό μου κομματικό χώρο, της ΝΔ, και απέναντι στον χώρο ο οποίος σήμερα κυβερνάει, τον κομματικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα πω για το δικό μου κομματικό χώρο ότι επί 4 χρόνια, αν πιάσουμε την κρίση από το ’11, μέχρι το ’15, δεν έκανε τίποτα από αυτά τα οποία ζητάμε. Και βέβαια η διαφορά του είναι ποιοτικά πολύ μεγάλη όσον αφορά την αρνητική συμπεριφορά της, όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί; Γιατί οικονομική διάσταση είχε η συμπεριφορά της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ από το ’11 μέχρι το ’15. Έκοβε, έκοβε, έκοβε».

Α. Κοιμήσης- Αυτοδιοικητικό Κίνημα: Η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης περνά μέσα από την αποδόμηση της ΤΑ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο Απ. Κοιμήσης εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», εγκαλώντας την για υιοθέτηση εκ μέρους της ενός νέου συγκεντρωτισμού, για να επιφέρει πολιτική χειραγώγησης στο «παιχνίδι» της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το εκλογικό σύστημα ο κ. Κοιμήσης τόνισε ότι, όποιο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο αφού πρώτα καθορίσουμε ποιο θα είναι το μοντέλο το οποίο θα χαρακτηρίζει το θεσμό αφενός και αφετέρου θα πρέπει να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα, για να συμπληρώσει:

«Στο κάτω – κάτω της γραφής, ποιος τους έδωσε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συζητάνε για εμάς; Μίλησε κανένας από εμάς για αλλαγή εκλογικού συστήματος; Ξυπνήσατε καμιά φορά και είπατε “ας αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα μπας και δούμε άσπρη μέρα”; Γιατί συζητάνε για εμάς; Μας αγαπάνε τόσο πολύ; Θέλουν τόσο πολύ την προκοπή του θεσμού; Όχι. Η δική τους πολιτική επιβίωση περνά μέσα από τη δική μας αποδόμηση».

Επίσης κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών γιατί μοιράζει χρήματα με πρακτικές Μαυρογιαλούρου και με απώτερο στόχο να αρχίζουν να ανοίγουν ενδο – αυτοδιοικητικά μέτωπα για να σπάσουν την ενότητα της Αυτοδιοίκησης.

«Δεν σταματούν εδώ, τόνισε ο κ. Κοιμήσης. Το είπε σήμερα ο κ. Σκουρλέτης ότι θα επανεξετάσουν το μοντέλο κατανομής των πόρων. Μάλιστα, τώρα θα το δούμε, που δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των πόρων. Δηλαδή στην πράξη τι σημαίνει αυτό: Καλλιεργούμε την προσδοκία σε όλους ότι θα πάρουν κάποια λεφτά παραπάνω, για να μην αντιδρούν».

Συμπλήρωσε δε ότι ο υπουργός όφειλε να πει ποια θα είναι τα κριτήρια, οι κανόνες κατανομής και οι κανόνες επιλεξιμότητας, για να γνωρίζει ο καθένας να δρομολογήσει τις ενέργειές του.

Για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Κοιμήσης προέταξε την ισχυροποίηση των δήμων, το ξεκαθάρισμα της καταστατικής θέσης των αιρετών καθώς και των σχέσεων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

Τέλος κάλεσε τους συνέδρους να σηκώσουν ανάστημα.

«Όχι, να μην τους φοβόμαστε, να τους σεβόμαστε, αλλά να ξέρουμε ότι και αυτοί είναι ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού της Χώρας, όχι τόσο ικανοί και αποτελεσματικοί όσο είμαστε εμείς. Γιατί εμείς βιώνουμε το πρόβλημα εν τη γενέσει του και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε λύση».

Γ. Ιωακειμίδης-Επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης»: Τυφλή αντιπαράθεση διοίκησης ΚΕΔΕ στη λογική πτώσης της κυβέρνησης

Για «μια Αυτοδιοίκηση που κοιτάζει αμήχανη, κουρασμένη, απογοητευμένη», τις δικές της εκλογές, που πια είναι πάρα πολύ κοντά, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ, και δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, στην τοποθέτησή του στο τακτικό συνέδριο .

Παράλληλα άσκησε αυστηρή κριτική με αποδέκτες, τη διοίκηση της Ένωσης, και την παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και την κυβέρνηση. Προχωρώντας σε απολογισμό χειρισμών των τελευταίων 2,5 χρόνων, έκανε λόγο για «μια τυφλή αντιπαράθεση» της Διοίκησης της ΚΕΔΕ, μαζί με την παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», «σε μια λογική να πέσει η κυβέρνηση, να τελειώνουμε».

«Και πού φτάσαμε τώρα; Είμαστε στον τρίτο χρόνο, τον συμπληρώνουμε. Κέρδισε κάτι αυτή η λογική; Είναι κερδισμένη αυτή η συνδιοίκηση της ΚΕΔΕ από αυτά που αποκομίσαμε αυτά τα τρία χρόνια;. Και φυσικά όχι. Αν το είχαμε διαχειριστεί με έναν άλλον τρόπο θα είχαμε κερδίσει; Δεν το ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι χάσαμε» πρόσθεσε ο κ. Ιωακειμίδης.

Όπως είπε, τώρα,οι αιρετοί έχουν μπει στο δέτερο μισό της θητείας τους, η αγωνία όλων είναι η επανεκλογή τους. «Και άρα λοιπόν κανείς δεν μπορεί να περιμένει αυτή τη στιγμή από την Αυτοδιοίκηση να ορθώσει αντιστάσεις, να παλέψει, να κάνει, να δείξει, γιατί αυτό… είναι άλλο το κλίμα πια. Τον καλό καιρό που θα έπρεπε να το κάνουμε, τον χάσαμε». Τώρα,όπως διαφαίνεται οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, γεγονός που κάνει όλους τους δημάρχους να έχουν μια μεγάλη αγωνία.

Όλα αυτά απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν αντιμετώπισε με τον δέοντα σεβασμό τα θέματα Αυτοδιοίκησης, είπε στη συνέχεια ο Γ. Ιωακιμείδης, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που ήρθε να διοικήσει το ΥΠΕΣ, χωρίς πρόγραμμα. «Αν εξαιρέσουμε το κομμάτι της απλής αναλογικής, που ήταν πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, στο υπόλοιπο κομμάτι πώς θα φτιαχτεί ο καινούργιος χάρτης, δεν υπήρχε πρόταση».

Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς χειρισμούς, έκανε λόγο για διαδικασία μακρά διαδικασία διαβούλευσης, και το τελικά μπήκε στο συρτάρι, χωρίς οι αιρετοί να να έχουν δει την πρόταση, η οποία δεν έχει έρθει και όταν έρθει, δε θα υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης. «Φοβάμαι λοιπόν ότι μπορεί να δούμε πράγματα που να είναι τελείως έξω από τη δική μας λογική. Τη λογική την αυτοδιοικητική».

Δ. Μπίρμπας, ΡΑΠ: Να καθιερωθεί η απλή αναλογική με ασφαλιστικές δικλείδες κυβερνησιμότητας

«Δυστυχώς σήμερα η Αυτοδιοίκηση δεν είναι έτοιμη για τη μεταμνημονιακή εποχή. Έχασε δύο χρόνια με ευθύνη της πλειοψηφίας εγκλωβισμένη στη λογική της “αριστερής παρένθεσης” και του “τώρα πέφτει η Κυβέρνηση”.

Πατώντας σε υπαρκτές αδυναμίες και αστοχίες της Κυβέρνησης, στήθηκε ένα γαϊτανάκι “πολέμου” με την Αυτοδιοίκηση ως εμβρυουλκό ανατροπής της Κυβέρνησης, ενώ την τελευταία στιγμή αποχώρησε από την Επιτροπή Διαλόγου».

Την κριτική αυτή διαπίστωση κατέθεσε ο Δ. Μπίρμπας, εκπρόσωπος της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των δήμων, ο κ. Μπίρμπας τόνισε πως παρά την αύξηση των πόρων στον ΚΠ 2018 κατά 4,5%, απέχουν από την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο Ν.3852/2010 και να συμφωνηθεί η απόδοση νέων παρακρατηθέντων.

Σε αφορά στη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση ο κ. Μπίρμπας υπογράμμισε ότι οι όποιες θεσμικές παρεμβάσεις, θα φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, μόνο εάν συμφωνηθούν και θεσπιστούν κανόνες και αρχές, για τις σχέσεις κράτους και αυτοδιοίκησης και όρους στο πως θα λειτουργεί η ίδια η Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο υποστήριξε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, γιατί όρρω απέχουν και οι αντικειμενικοί όροι (θεσμικοί, οικονομικοί, επιχειρησιακή ικανότητα), όσο και οι υποκειμενικοί όροι (πολιτικοκοινωνική πλειοψηφία στήριξής τους, επίπεδο και ποιότητα του ανθρωπίνου δυναμικού).

Όμως, είπε, η αλλαγή του Καλλικράτη μπορεί να αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα, με σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό την συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα ορίζει το σύγχρονο Ελληνικό κράτος στον 21ο αιώνα.

Με δεδομένο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί και πρέπει:

– Να διαχωρίσει τις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ανά επίπεδο αυτοδιοίκησης

– Να “καταργήσει” τις εξουσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,

– Να θεσμοθετήσει τον Ελεγκτή Νομιμότητας και εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου

– Να ουσιαστικοποιήσει τις μητροπολιτικές λειτουργίες μέχρι την Συνταγματική θεσμοθέτησή του

– Να μετατραπεί σταδιακά το ΤΠΔ σε επενδυτική τράπεζα της Αυτοδιοίκησης

– Να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στον επανασχεδιασμό της διαχείρισης του ΣΕΣ 2014-2021

– Να προσδιορίσει ένα χρηματοδοτικό μονοπάτι υλοποίησης του όλου εγχειρήματος

– Να κατοχυρωθεί η ισοτιμία των αιρετών σε όλο το φάσμα της εκπροσώπησης

– Να καθιερωθεί η απλή αναλογική με ασφαλιστικές δικλείδες κυβερνησιμότητας και η ουσιαστική ενδοπεριφερειακή και ενδοδημοτική αποκέντρωση, με δημιουργία θεσμικού πλαισίου ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών.

Α. Κανταράς, «Συντονισμός Αιρετών»: Τρικ της κυβέρνησης η απλή αναλογική για να αποκρύψει τα υπόλοιπα

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, όσο κι αν διανθίζεται από πολύ ωραίες, λέξεις όπως εξορθολογισμός, βελτιστοποίηση, αναδιοργάνωση, , αξιολόγηση στο τέλος θα οδηγήσει σε μια Αυτοδιοίκηση που οι πολίτες θα τη στηρίζουν βάζοντας το χέρι στην τσέπη, θα είναι δηλαδή ένας εισπρακτικός ανταποδοτικός μηχανισμός.

Αυτό τόνισε ο Α. Κανταράς, εκπρόσωπος του «Συντονισμού Αιρετών, συμπληρώνοντας ότι αυτό περιέγραψε και ο υπουργός Εσωτερικών.

«Μιλάμε, είπε, για ατέλειωτες αξιολογήσεις, οι οποίες τι κάνουν, επικαιροποιούν επί το δυσμενέστερο τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα και προσθέτουν και καινούργια. Εμείς δεν αποδεχτήκαμε αυτή την κατάσταση. Κρεμάστε μας. Δεν αποδεχόμαστε τα μνημόνια. Δεν αποδεχόμαστε αυτό που εφαρμόζεται τώρα ως τριετής στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Όχι γιατί δεν θέλουμε την οργάνωση και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αλλά ξέρουμε ότι αυτό είναι ένα μοντέλο της επιτροπείας που οδηγεί σε συγκεκριμένους στόχους και εξυπηρετεί την επιτροπεία και όχι τη χώρα και την Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Κανταράς χαρακτήρισε ως «τρικ», τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, για να θολώσει, να αποκρύψει τα ουσιαστικά, τα υπόλοιπα, ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταξή του είναι υπέρ της απλής αναλογικής.

Αυτό, είπε, μαζί με άλλα τρικ τελευταία, όπως η ρύθμιση για την αλλαγή φύλου, για τα δικαιώματα, για την κάνναβη και λοιπά, χρησιμοποιούνται για να διαμορφώσουν ένα ψεύτικο ανταγωνιστικό δίπολο.

Ο κ. Κανταράς τόνισε ότι ορθώς η ΚΕΔΕ, και από τη πίεση της παράταξής του αλλά και της παράταξης του κυρίου Κοιμήση, αποχώρησε από το διάλογο- παρωδία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αλλά και ότι τώρα, ορθώς επιχειρεί η ΚΕΔΕ το δημόσιο διάλογο και όχι το διάλογο του γραφείου του υπουργού, που βάζει μια βολική ατζέντα.

Κάλεσε δε τους σύνεδρους να προχωρήσουν τώρα στη συγκρότηση ενός «μετώπου αιρετών εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών, να σταματήσουμε αυτή την κοροϊδία την οποία ήρθε να μας παρουσιάσει ο εκπρόσωπος του κυρίου Πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Εμείς σε αυτή τη γραμμή είμαστε παρόντες».

Ε. Παντελάκη-Λαϊκή Συσπείρωση: Η αναδιοργάνωση κράτους και τοπικής διοίκησης υπηρετεί το κεφάλαιο

«Όλος αυτός ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης, συνδέεται ακριβώς με τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε συνθήκες, σήμερα, οικονομικής κρίσης και οξύτατου καπιταλιστικού ανταγωνισμού», επεσήμανε η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ, Ελπίδα Παντελάκη, στην τοποθέτησή της στο συνέδριο.

Πρόσθεσε ότι δημιουργείται, μια κρατική διοίκηση επιτελική, πιο στενά δεμένη με μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιο επιθετική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, πιο αυταρχική απέναντι στο εργατικό, στο λαϊκό κίνημα.

Η κα Παντελάκη στην ομιλία της χαρακτήρισε δραματικούς τους τόνους αντιπαράθεσης, από τους αυτοδιοικητικούς, την ΚΕΔΕ, και τους εκπροσώπους των κομμάτων, στις εργασίες του συνεδρίου. Και πρόσθεσε ότι, «γίνονται όσο το δυνατόν πιο δραματικοί οι τόνοι, είναι φανερό, γιατί ακριβώς υπάρχει τέτοια καταπληκτική συμφωνία στην ουσία, στην στρατηγική, στην κατεύθυνση και στο δρόμο ανάπτυξης, ώστε προσπαθούν, με μία πολιτική αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης, να ξεγελάσουν τον κόσμο για αυτό».

Αναφερόμενη στην ΚΕΔΕ, έκανε λόγο για διαχρονική συμφωνία, τα τελευταία 20-25 χρόνια, για τις αλλαγές που πέρασαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από ομοφωνίες. Και όχι μόνο πέρασαν, δεν τις επέβαλαν απλώς οι κυβερνήσεις το προηγούμενο διάστημα, αλλά η Τοπική Διοίκηση, οι Δήμοι, ήταν προπομπός αρνητικών εξελίξεων, όπως είπε. Να αποδεχτούν τη μείωση των πόρων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Όλα αυτά δοκιμάστηκαν εκεί.

Και έθεσε το ερώτημα: Για το ξεθεμελίωμα στις υποδομές, έχουν μόνο ευθύνη οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τόσα χρόνια; Δεν το έχουν οι Δημοτικές Αρχές που περάσανε από όλη τη χώρα;

Αντί, λοιπόν, να μην έρθουν καν ορισμένα κόμματα από αυτά που είχαν κυβερνήσει, να πάρουν το λόγο, να κρατήσουν ας πούμε μία σιωπή, έρχονται ας πούμε και έχουν το θράσος και μας κουνάνε το δάχτυλο όλοι αυτοί. Είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε είναι στην αντιπολίτευση. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν κουνάνε το δάχτυλο εδώ στο Σώμα της ΚΕΔΕ, κουνάνε το δάχτυλο στον ελληνικό λαό και θέλουν να τον πείσουν ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, που τους έχει στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, που τους πνίγει, τους καίει το καλοκαίρι, τους καταστρέφει τους κόπους μιας ζωής, αυτός ο στόχος είναι ο εθνικός στόχος, η δίκαιη ανάπτυξη, η οποία ακριβώς θρυμματίζεται σε αυτά τα συντρίμμια ας πούμε που βλέπουμε μπροστά μας.

The post Τοποθετήσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
κεδε, γιαννενα, κεδε, εκλογικός νόμος, ελλαδα, συμμετοχή, πδε, κομοτηνη, οφείλω, νεα δημοκρατια, συριζα, σημαίνει, λύση, εκλογες, νέα, ραπ, τπδ, τραπεζες, καλοκαιρι, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, υπες, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , εκλογικα αποτελεσματα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, αξιολογηση, εσπα 2021, ητανε μια φορα, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, εκλογικός νόμος, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, τι σημαινει, υιοθετηση, το θεμα, βημα, θεμα, ισοτιμια, πδε, πιεση, προγραμμα, σαμοθρακη, το βημα, τπδ, φτωχεια, αγωνια, αυξηση, ανεργια, ατζεντα, αττικη, γεγονος, γινει, δαχτυλο, δεδομενο, δεοντα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δικη, δρομος, δυτικη αττικη, δυτικη, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εποχη, επρεπε, ερχονται, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, ζωης, ιδια, η δικη, θρασος, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λεφτα, λειτουργια, λογο, μειωση, ουσιαστικα, ουσιαστικο, ουσια, οφείλω, περιφερειακο, πιερια, ποιοτητα, ραπ, ρεντη, ρυθμιση, σιγουρο, συνεχεια, συμμετοχή, σιωπη, σωμα, σπιτι, συγχρονο, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, φυσικα, φοβερο, φορα, χερι, ψευτικο, δικαιωμα, δικαιωματα, ετοιμη, χωρα, κομματι, λεξεις, μπροστα, σημαίνει, τραπεζα, θεματα, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα