Υπόθεση Avenir: Ξετυλίγεται στα δικαστήρια με απούσα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Μία υπόθεση φερόμενης χρηματιστηριακής απάτης από τα παλιά έχει φθάσει στις δικαστικές αίθουσες. Η δίκη ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και συνεχίζεται την Τρίτη 2 Νοεμβρίου στο Β΄ Τριμελές Κακουργοδικείο Αθηνών. Το ενδεχόμενο νέας διακοπής ή ακόμα και αναβολής της εκδόκασης είναι πιθανό.

Δικάζονται έξι φυσικά πρόσωπα, που φέρονται ως κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος (απάτη, πλαστογραφία μετά χρήσεως και ηθική αυτουργία κατά συρροή στην πράξη της απάτης στο δικαστήριο).
Η ιστορία ξεκινά το 2009 όταν ο πολυπράγμων

επιχεριηματίας Παύλος (Πωλ) Παπαδόπουλος φερόταν να κατέχει ο ίδιος ή μέσω παρένθετων προσώπων την εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών «Ζήνων Α.Ε. Ρομποτικής και Πληροφορικής», η οποία το 2010 μετονομάστηκε σε ΑΒΕΝΙΡ Leisure and Entertainment Πληροφορική Α.Ε. για να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο του στοιχήματος καθώς και τις κυπριακές εταιρείες MEGABET LTD, LAMIERO LTD και DOLIPON LTD.

Eνα μεγαληπόβολο deal
Ο Παύλος Παπαδόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Ζήνων, Θωμάς Αχείμαστος πρότειναν στον κύπριο επιχειρηματία Χρηστάκη Καστορή ιδιοκτήτη της κυπριακής εταιρείας Eurogoal που είχε δραστηριότητες στον κλάδο του στοιχήματος την εξαγορά της από τη Ζήνων Α.Ε., ώστε η τελευταία να αλλάξει αντικείμενο δραστηριότητας.
Η πρόταση περιελάμβανε την εξαγορά του ομίλου Eurogoal από τη Megabet, θυγατρική της Ζήνων και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ζήνων στην οποία θα μετείχαν οι μέτοχοι του ομίλου Eurogoal εισφέροντας τις μετοχές τους και λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές της Ζήνων και μετρητά.

Ανεκπλήρωτη συμφωνία
Όμως το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας δηλαδή η πληρωμή των μετρητών, που αποτελούσε προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δεν είχε υλοποιηθεί όταν το διοικητικό συμβούλιο της Ζήνων πιστοποίησε την αύξηση κεφαλαίου και όταν οι νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αύξηση κεφαλαίου ήταν ύψους 50,455 εκατ. ευρώ και πιστοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2009. Στο μεταξύ η τιμή της μετοχής η οποία ήταν σε καθεστώς επιτήρησης (εντάσσονται οι μετοχές εταιρειών με οικονομικά προβλήματα) αυξήθηκε από 0,76 ευρώ σε 1,3 ευρώ.
Οι νέες μετοχές που προήλθαν από την αύξηση κεφαλαίου τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση στις 9 Μαρτίου 2010 ενώ ένα μήνα αργότερα ήρθη η υπαγωγή των μετοχών της από το καθεστώς επιτήρησης, δημιουργώντας προσδοκίες για ανάπτυξη της εταιρείας. Μάλιστα η μετοχή στη συνέχεια ανέβηκε κατηγορία καθώς εντάχθηκε σε αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Όμως, τίποτα από αυτά δε φαίνεται να ήταν αληθή. Η εταιρεία ψευδώς είχε δηλώσει στο επενδυτικό κοινό την ολοκλήρωση της παραπάνω συμφωνίας με την Eurogoal, ψευδώς πιστοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου και κακώς εκδόθηκαν οι νέες μετοχές, οι οποίες δόθηκαν μεταξύ άλλων και σε ανυποψίαστους επενδυτές.
Ακολούθησαν στο παρασκήνιο αντεγκλήσεις μεταξύ των αντισυμβαλλομένων της Ζήνων και Καστορή και η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια, χωρίς οι υπέυθυνοι της Avenir να ανακοινώσουν οτιδήποτε από αυτό το παρασκήνιο στις αρχές διότι είχαν αποκρύψει την ψευδή αύξηση πιστοποίηση της αύξησης του κεφαλαίου.

Η αρχή του τέλους για το ανυποψίαστο επενδυτικό κοινό ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2010 όταν αποφασίστηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής λόγω καθυστέρησης της ανακοίνωσης των ενοποιημένων αποτελεσμάτων εξαμήνου. Ακολούθησε νέα αναστολή μερικούς μήνες αργότερα, αλλά ήταν αργά αφού η τιμή της μετοχής έτεινε στο μηδέν. Η εταιρεία πτώχευσε τον Ιούνιο του 2013.

Ο επιχειρηματίας Χρηστάκης Καστορής έλαβε το συμφωνημένο τίμημα τον Ιούνιο του 2011 από την ομάδα του Παπαδόπουλου όταν όμως η αύξηση κεφαλαίου ειχε ήδη γίνει ανέφικτη. Μάλιστα ο κύπριος επιχειρηματίας πληρώθηκε από χρήματα που εξασφάλισε η ομάδα Παπαδόπουλου από δάνειο που έλαβαν παρένθετες εταιρείες με τους κατηγορουμένους από την τράπεζα Proton Bank με εγγύηση μετοχές της Avenir (οι οποίες στο μεταξύ δεν είχαν καμία αξία).
Παρόλο που το τίμημα εξοφλήθηκε, ο Καστορής συνέχισε να εκπληρώνει δεμσεύσεις της Avenir. Δέσμευσε 3,5 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της στοιχηματικής εταιρείας Eurogoal, ως εγγύηση προς το υπουργείο Οικονομικών το οποίο απαιτούσε εγγύηση από τις στοιχηματικές εταιρείες για να μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Επιπλέον διευκόλυνε και με άλλες χρηματοδοτήσεις τις κυπριακές εταιρείες, οι οποίες ουδέποτε είχαν μεταβιβαστεί στην Avenir, δίχως η τελευταία να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Έτσι, θεώρησε ότι υπέστη οικονομική βλάβη και προχώρησε σε μηνύσεις για να καταλήξει η υπόθεση στα δικαστήρια.

Κανείς δεν πήρε χαμπάρι

Από όλα τα παραπάνω το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το επενδυτικό κοινό έχει ότι αποκαλύφθηκε μία συμφωνία και μια αύξηση κεφαλαίου η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί στο χρόνο που έγιναν οι σχετικές δηλώσεις και αυτό δεν το γνώριζε ούτε η αρμόδια εποπτική αρχή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Avenir, ούτε οι ορκωτοί ελεγκτές, που υποτίθεται ελέγχουν τα οικονομικά στοιχεία. Μία αύξηση όμως που δεν έγινε γιατί οι εκπρόσωποι της Avenir τσακωνόντουσαν με τους μετόχους των κυπριακών στοιχηματικών εταιρειών για την εισφορά των μετοχών, αφού οι τελευταίοι δεν είχαν πληρωθεί, παρατείνοντας συνεχώς την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Και αυτό έγινε γνωστό λόγω της δικαστικής διαμάχης που ακολούθησε μεταξύ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται σε πρώην μετόχους της Avenir, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν ζημιώθηκαν, έκαναν καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (μετά το 2018 όταν έγινε γνωστή η όλη υπόθεση) αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάποια απάντηση. Όπως αναφέρουν άλλες πηγές στην πρώτη συνεδρίαση, κατά την έναρξη της δίκης, δεν εμφανίστηκε κάποιος νομικός που να εκπροσωπεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να δηλώσει το ενδιαφέρον της, αφού και καταγγελίες υπάρχουν και το θέμα είναι σημαντικό για το επενδυτικό κοινό, το οποίο σύμφωνα με όσα συνέβησαν παραπλανήθηκε και έχασε χρήματα. Από τα ρχεία του εφόρου της Κύπρου προκύπτει ότι οι μετοχές των κυπριακών εταιρειών ουδέποτε εισφέρθηκαν στην Avenir συνεπώς το κεφάλαιο των 50 εκατ. ευρώ. που εκδόθηκε ήταν εικονικό. Ζημιώθηκαν τόσο οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές όσο και η Proton Bank που το έλαβε ως εγγύηση για χορήγηση δανείου 27,5 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα