Υπερψηφίστηκε η παραπομπή Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καμία αναφορά από τον ίδιο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την παραπομπή του απερχόμενου προέσδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία για «υποκίνηση εξέγερσης», μία εβδομάδα μετά από την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ατόμων.

Με 232 ψήφους υπέρ -εκ των οποίων 10 Ρεπουμπλικανοί- και 197 κατά, η Βουλή

των Αντιπροσώπων παραπέμπει για δεύτερη φορά τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ σε δίκη στη Γερουσία.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί εκεί -όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί- ωστόσο είναι ασαφές κατά πόσον μια τέτοια δίκη θα μπορούσε να γίνει έγκαιρα ώστε να καθαιρεθεί ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ήδη τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής Τραμπ, κατά τη διαδικασία στην Γερουσία.

Λίγη ώρα μετά από την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε βίντεο, στο οποίο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην εξέλιξη με την παραπομπή του.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας.

Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας. Κανένας από τους αληθινούς υποστηρικτές μου δεν μπορεί να τάσσεται υπέρ της πολιτικής βίας.

Αν το κάνατε αυτό δεν υποστηρίζετε το κίνημά μας, του επιτίθεστε, επιτίθεστε στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό.

Τώρα, ζητώ από όλους όσοι πίστεψαν ποτέ στο πρόγραμμά μας να σκεφτούν τρόπους να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να προωθήσουμε την ειρήνη στη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα ορκιστεί ως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, τόνισε σε ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα μετά από την ιστορική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι: «Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να αντεπεξέλθει στις συνταγματικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαδικασία της παραπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα εργάζεται για άλλες επείγουσες υποθέσεις αυτής της χώρας. Αυτή χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός θανατηφόρου ιού».

Keywords
Τυχαία Θέματα